П'ятниця, 19.04.2024, 10:16















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2014 » Липень » 23

   22 липня 2014 року, директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Оксана Палійчук зустрілася з буковинськими засобами масової інформації щодо питання про проведення тижневих лінійок та викладання предметів морально-духовного спрямування в навчальних закладах області, а також про педагогічних працівників пенсійного віку.

Як повідомила Оксана Михайлівна, з метою виховання в учнівської молоді поваги до Конституції, Державного Прапора, Герба та Гімну України наказом Департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації від 13.06.2014 № 498 рекомендовано щотижневе проведення шкільних організаційних лінійок на початку та на завершення навчального тижня.

«На лінійках обов’язково у понеділок здійснюється підняття Державного прапора з виконанням Державного Гімну України, у п’ятницю – опускання Прапора і виконання Гімну. Під час проведення лінійок керівники навчального закладу, представники учнівського самоврядування оголошують план роботи навчального закладу на тиждень, по завершенню – підводять підсумки всієї роботи.

Одним з елементів лінійки може бути проведення спільної молитви, про що протягом останніх років неодноразово зверталися з пропозицією до органів управління освітою батьки та представники громадських організацій. Молитва – важливий елемент духовного життя віруючої людини, яка має потужний морально-виховний, об’єднуючий потенціал, здійснює позитивний вплив на емоційно-вольову сферу людини. Молитва повинна бути спільною для представників усієї шкільної громадськості. Тому, найкращим варіантом є Молитва за Україну, так званий "духовний гімн" України («Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни», сл. О. Кониського, муз. М. Лисенка). Текст молитви – слова-прохання благословення у Всевишнього, подяки Всевишньому, які можуть бути складені під керівництвом педагогів і самими дітьми («Боже, благослови у здоров’ї, мирі та злагоді здобувати знання»). Звичайно, до запровадження виконання молитви на лінійках учнів потрібно підготувати. Підкреслюю, що проведення спільної молитви може бути започатковане тільки за згодою батьківської та педагогічної громадськості», – наголосила керівник освітньої галузі краю.

Щодо викладання предметів морально-духовного спрямування, директор Департаменту зауважила, що «Стан духовної культури і моралі суспільства як у цілому світі, так і в Україні, викликає занепокоєння. Корозія усталених духовних цінностей стала наслідком прагматизації життя, пропаганди насилля, нехтування правовими, моральними, соціальними нормами і виросла до масштабів глобальної соціальної проблеми.

Відсутність у частини молоді навичок конструктивного спілкування, загальних принципів розуміння сутності найпростіших соціальних процесів і явищ призводить до конфліктів, стресових ситуацій, неадекватної соціальної поведінки і, як наслідок, до «втечі від реальності» в алкоголізм, наркоманію, віртуальне комп’ютерне середовище».

Оксана Палійчук розповіла про результати опитування учнівської молоді та керівників навчальних закладів в Україні, що проведено у 2010 році в межах міжнародного проекту – «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді України». Вони свідчать про те, що:

- досвід куріння цигарок мають від 20% до майже 78% опитаних (залежно від їхнього віку і місця навчання), пробували хоча б коли-небудь курити 55% опитаних хлопців і 41 % дівчат, перші спроби куріння серед хлопців найчастіше відбувалися в 11-річному віці, рідше – у молодшому віці, серед 7-8% опитаних перші спроби курити зробили в 13-15 років, 11 % учнівської молоді курять щодня, а 4% - хоча б раз на тиждень;

- 46% респондентів вживали алкоголь протягом останнього місяця перед опитуванням ( 48 % - серед хлопців, 45% - серед дівчат );

- досвід вживання марихуани або гашишу у своєму житті мали 16 % учнівської молоді віком 15-17 років ( 24 % - серед хлопців, 9 % - серед дівчат ), за останні 12 місяців вживали наркотичні речовини 8 % опитаних ( 14 %- серед хлопців, 4 % - серед дівчат);

- 38 % учнівської молоді щонайменше раз на рік брали участь у бійках, 32% - зверталися до медиків із травмами, майже 42% не рідше одного разу на 2 місяці потерпали від образ і 47 % ображали інших учнів/студентів свого навчального закладу;

- 42 % опитаної учнівської молоді віком 15-17 років мають досвід статевого життя ( 55% серед хлопців, 31 % серед дівчат ), від 7 до 15 % підлітків (залежно від місця навчання ) вступали в статеві стосунки до 15 років.

«Соціальні умови, що продукують меркантильність і цинізм, сприяють деформації системи цінностей у досить значної частини населення України. Знецінюється одвічне: любов, сім’я, культурні цінності, а гіпертрофується матеріальне та культивуються особисті потреби і задоволення. Зниження рівня суспільної та особистої моралі, сприйняття молоддю гедоністичних установок, ранній початок статевого життя ведуть до формування особистості, яка не здатна створити міцну сім’ю, народити і відповідально виховати дітей. Це веде до поглиблення демографічної кризи.

Серйозну проблему складає інститут сучасної сім’ї (за останніми даними Державної служби статистики в Україні, 61 % шлюбів розпадається). Діти, які виростають у неблагополучних сім’ях або без достатньої уваги з боку батьків, відрізняються недостатньою соціальною зрілістю, агресивністю, можуть не сприйматися однолітками, що ускладнює їхній особистісний розвиток.

Сучасна психолого-педагогічна наука вважає джерелом мотивації вчинків людини та її поведінки – ієрархію внутрішніх цінностей. У психічно здорової людини ця система має три рівні, на нижчому – особисті та матеріальні цінності (власні потреби, задоволення), на другому ... Читати далі - тисни тут

Проглядів матеріалу: 946 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 23.07.2014 | Комментарії (0)


Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024