П'ятниця, 26.04.2024, 01:10















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2018 » Листопад » 26

    27 листопада 2018 року громадськість відзначає 155-у річницю від дня народження великої української письменниці Ольги Кобилянської,
із творчістюякоюї в нашу літературу ввійшло те, що, за словами Івана Франка та Лесі Українки, умовно можна назвати симфонічною прозою.

«Вона брала в полон своєю появою і своїми речами, — писав Денис Лукіянович. — В чорне зодягнута і поважна, струнка «мало не високого зросту засильмо смагла брюнетка, з живими великими очима... Аж чарував ніжний тон у її милій мові — то якийсь глибоко затаєний смуток, якась туга. Але ховалася та туга під легку усмішку, що на знак вищості якоїсь розквітала на її устах. Над усе здіймала Ольгу Юліанівну краса душі, особлива гармонія духовної зрілості та культури... Осявала Ольгу Юліанівну ще друга гармонія: між письменницею і людиною. Вона не тільки втілювала в своїх героїв ідеал краси і духовності, вона плекала їх у себе: життя і пісня доповнювали одне одного, як рідко у кого з письменників буває...»
її називали «гірською орлицею» за горде серце, «пишною трояндою в саду української літератури» — за яскраву метафоричність бачення. Себе ж вона називала скромно і просто — «робітницею свого народу», девізом життя якої були слова: «Що люблю, люблю вже навіки».
Тож віддати шану письменниці, розумній жінці, людині з великої літери, яка вивела нашу літературу на європейські шляхи зібралися учні, вчителі навчальних закладів Глибоччини на районній учнівській науково-практичній конференцій. Серед почесних гостей були:

Дячук Юлія Дмитрівна – начальник відділу з питань виховної роботи, позашкільної освіти, молоді та спорту управління освіти Глибоцької райдержадміністрації;

Дан Іван Дмитрович- директор музею О.Кобилянської села Димка.

Шевченко Ольга Василівна- директор музею Домки Ботушанської.

Олександра Приходько-Возняк – керівник літературно-мистецької студії «Витоки», лауреат премій імені Дмитра Загула, Омельяна Поповича Ольги Кобилянської.Поетеса, голова районної організації «Просвіта».

 

... Читати далі - тисни тут

Проглядів матеріалу: 388 | Завантажив: diskigor | Дата: 26.11.2018 | Комментарії (0)

    Ольга Кобилянська належить до тих митців, хто своєю творчістю увійшов в скарбницю української літератури назавжди. Кобилянська – це письменниця глибоких душевних переживань, глибокої думки, настроїв.

  З метою розвитку культури та обізнаності учнів про пам'ятки та діячів Глибоцького району, вчитель географії Нітушка Ю.Г., вчитель укр. мови та літератури Здрилюк О.Б. та вчитель історії Костюк Ю.В. організували та провели 20 листопада навчальну екскурсію до музею-садиби Ольги Кобилянської у с. Димка. Там Ольга Кобилянська жила протягом двох років. У цьому мальовничому селі знайшла прототипів своєї відомої повісті "Земля".

Екскурсовод Дан Іван Дмитрович розповів учням про Ольгу Кобилянську, про початок її літературної діяльності, про батьків та друзів письменниці. Часто екскурсовод звертався до учнів з питаннями, що стосувалися творчості О. Кобилянської. Учні дізналися про те, що письменниця першою в українській літературі підняла питання феміністичної концепції у ранніх повістях «Людина» і «Царівна». Школярі ознайомились із експонатами музею, що розширило їхнє знання про письменницю.

Проглядів матеріалу: 314 | Завантажив: diskigor | Дата: 26.11.2018 | Комментарії (0)

Проглядів матеріалу: 976 | Завантажив: diskigor | Дата: 26.11.2018 | Комментарії (0)

        Пам'ять - нескінченна книга, у якій записано все: і життя людини, і життя країни. Та багато сторінок у нашу історію вписано кривавим і чорним. Особливо вражаючі сторінки, де смертельним шрифтом вкарбовано слова: голод, голодомор.

Трагічна пам'ять про голодомор - то, і як чорний, незглибимий колодязь, у який, можливо, і не хотілося б заглядати, бо ж побачимо себе далеко не такими, якими б хотіли бачити. Але мусимо подивитись в цей колодязь чесно, нічого не приховувати, аби очистити власні душі від скверни, самовисповідатись і покаятись, аби не повторилося найстрашніше за всю історію України.

Рано чи пізно, але обов’язково кожна людина і весь народ осмисле своє минуле. Не сьогодні це сказано: Час народжувати і час помирати, Час руйнувати і час будувати, Час розкидати каміння і час збирати, Час мовчати і час говорити. Прийшов час говорити після десятиліть мовчання.

Такими словами було звертання семикласників Чагорської ЗОШ І – ІІІ ступенів під керівництвом Поштарь Наталі Миколаївни до учнівського та педагогічного колективу .

Майбутні покоління мають знати про народне лихо. Кожен свідок трагічних подій має стати їхнім літописцем. Сьогодні нашими устами заговорили свідки і жертви голодомору на Україні. Скажімо за мертвих те, що вони самі не в змозі сказати.

Зга­даймо в наших молитвах усіх тих, хто страждав і помер під час ве­ликого голодомору. Віримо, що в ці дні по всій Україні люди запалять свічки, щоб пом'янути тих, хто загинув від голодної смерті. Хай пам'ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

Хай у кожному місті й селі, в кожній оселі, в кожній родині старий і малий схилить голову перед пам’яттю невинно убієнних голодом-геноцидом, уклінно припаде до їхніх могил, поставить свічку перед образом Божим. Хай ця хвилина увійде в наші серця тихою молитвою, очистить наші душі від зла. Хай ця хвилина для громадян нашої незалежної держави, співвітчизників за кордоном, для всіх людей доброї волі й чистої совісті стане актом поминальним, жестом покаяння і перестороги.

Сьогодні важко знайти слова, які б могли передати людський біль від тієї страшної трагедії. Історію переписати вже неможливо, проте варто пам'ятати, що цю історію ми творимо самі.

Топольницька І.О., ЗДНВР

Біла З.В., ЗДВР Чагорська ЗОШ І – ІІІ ст.

Проглядів матеріалу: 334 | Завантажив: diskigor | Дата: 26.11.2018 | Комментарії (0)

   У нашій школі стало вже доброю традицією проводити предметні тижні. Ось і для учнів початкової ланки вчителі організували Тиждень початкових класів, який проходив з 12 по 16 листопада під гаслом:

«Наша школа початкова –

це скарбниця знань чудова!

Всі розумні та веселі

В нашій радісній оселі!»

Проглядів матеріалу: 338 | Завантажив: diskigor | Дата: 26.11.2018 | Комментарії (0)

     Наш дім, Земля, — невеличка планета у безкінечному просторі. Щоб підтримувати помешкання в чистоті та зберегти від ушкоджень, ми маємо докласти чимало зусиль, втім, виходить поки що навпаки…

16 листопада 2018 року Чернівецьким обласним центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді було проведено обласний учнівський екологічний конгрес "Живи, Земле". Його мета - активізація екологічного руху на Буковині, вивчення стану навколишнього природного середовища і пошук шляхів його поліпшення, а також привернення уваги місцевої влади, державних та громадських організацій до локальних екологічних проблем.

Глибоцький район представляли Виліткова Анастасія, вихованка гуртка «Природа рідного краю» Глибоцького РБТДЮ, кер. Балан Н. В. та Бурла Юлія, учениця Глибоцької гімназії, кер. Герман А. В.

Роботи учасників Конгресу оцінювало компетентне журі в складі науковців Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича, Буковинського державного медичного університету, фахівців з управління екології та природних ресурсів Чернівецької ОДА, Басейнового управління річок Прут та Сірет, Чернівецького ботанічного саду, педагогів Чернівецького обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, ДВНЗ «Чернівецький політехнічний коледж».

Підвівши підсумки, журі визначило переможців, серед яких і наші представники, а саме:

І місце - Виліткова Анастасія, учениця 10 класу, вихованка гуртка «Природа рідного краю» Глибоцького РБТДЮ на базі Глибоцького ліцею, керівник Балан Н.В. (номінація «Загальні екологічні проблеми»);

ІІІ місце - Бурла Юлія, учениця 10 класу Глибоцької гімназії, керівник Герман А.В., науковий консультант Хлус Л.М. (номінація «Охорона тваринного світу»).

Вітаємо наших переможців та бажаємо їм подальших звершень!!!

Проглядів матеріалу: 381 | Завантажив: diskigor | Дата: 26.11.2018 | Комментарії (0)

Тільки той народ , який

вшановує своїх героїв, може

стати великим

К. Рокосовський

      О. Кобилянська була великою письменницею, бо час нічого не заподіяв її творам, а тільки утвердив їх у нашому народі…

Вона була людиною з європейським мисленням , була в курсі всіх політичних, культурних подій того часу, мала вишуканий смак у всьому . Ольга Кобилянська автор багатьох шедеврів не тільки української, але й всесвітньої літератури. Завжди цікавилась простим українським народом , його мудрістю, сміливістю.

З нагоди відзначення 155-річчя від дня народження О.Кобилянської у Привороцькій ЗОШ відбулися ряд тематичних заходів зокрема це: тематична лінійка, класна година, бесіди про землячку. Вчителі української мови оформили виставку творів О.Кобилянської, підготували інформаційний матеріал про життя та творчий шлях ювілярки, учні 6 класу підготували стінгазету « Тут вона жила, тут вона творила» та літературну годину спілкування «Нерозгадана Ольга Кобилянська», 7 клас разом із Вірою Георгіївною провели класну годину «Вінок пам’яті гірській орлиці».

Тож, віддаймо сьогодні шану розумній жінці, людині з великої літери , яка вивела нашу літературу на європейський шлях.

 

Проглядів матеріалу: 349 | Завантажив: diskigor | Дата: 26.11.2018 | Комментарії (0)

     У Купському НВК №2 відзначили День пам'яті жертв Голодомору. Метою проведеного заходу було вшанувати пам'яті безвинно замучених голодом та політичними репресіями людей, виховувати в дітей особистісні риси громадянина України, патріотизм, розвивати в дітей траурний етикет, дотримання традицій вшанування померлих і загиблих.

Під час проведення лінійки директор Богданюк К.В. закликав згадати кожного з присутніх про ті страшні часи Голодомору, задуматись над трагедією, що не минула майже жодну сім’ю українського народу. Серця учнів та вчителів не залишились байдужими після участі в лінійці і скорботної хвилини мовчання та вшанування пам’яті загиблих в 1932-1933роки.
Усі діти школи відвідали виставку тематичної літератури "Свічка пам’яті". Вчитель історії Зеленівський Г.І. провів з учнями 10 -11 класів бесіду «Скорботна пам'ять поколінь»; Класний керівник Скутарь В.І. провела з учнями 9-ого класу годину спілкування «Правда про ті роки».

Проглядів матеріалу: 296 | Завантажив: diskigor | Дата: 26.11.2018 | Комментарії (0)

Проглядів матеріалу: 430 | Завантажив: diskigor | Дата: 26.11.2018 | Комментарії (0)

На підвіконні палахтить

Скорботи полум’я священне –

То свічка пам’яті горить

За всіх безвинно убієнних.

Голодомор 1932-1933 рр. був не випадковим явищем природного чи соціального походження, а наслідком цілеспрямовано застосованого більшовицькою владою терору голодом, тобто геноцидом. В історії бурхливого XX ст. голодомор 1932-33 років в Україні посідає особливе місце. Масове фізичне винищення українських хліборобів штучним голодом було свідомим терористичним актом тоталітарної системи проти мирних людей, внаслідок чого зник не тільки численний прошарок заможних і незалежних від держави селян-підприємців, але й цілі покоління землеробського населення. Було підірвано соціальні основи нації, її традиції, духовну культуру та самобутність.

Щорічно, у четверту суботу листопада вшановується пам`ять жертв Голодомору – мільйонів загиблих в результаті штучного голоду селян радянської України, знищених сталінським режимом у 1932-1933 рр. Це були страшні часи, які залишили глибокі, болючі рани у наших серцях, бо й сьогодні ми згадуємо про голодомор зі сльозами на очах, вшановуємо пам'ять наших предків, які загинули внаслідок страшного голодування.

«Запали свічку пам’яті » - під таким гаслом учнями Волоківської ЗОШ І-ІІІ ст. було вшановано пам'ять жертв Голодоморів 1932-1933 рр. в Україні. В школі був оформлений куточок пам’яті та запалені свічки на згадку про ті часи, коли люди помирали шукаючи кусочок хліба для себе та своїх дітей. Для учнів 4- х класів була проведена інформаційна хвилинка на тему: «Голодомор 32-33 рр як це було», під час якої вони дізналися багато нового, ознайомилися з фактами тих часів, про те, як наш народ гинув внаслідок штучного голоду. З учнями старших класів був проведений перегляд відеофільму : «Голодомор 1932-33 рр в Україні».

«Ось, яка велика ціна крихти хліба» - промайнуло в думках наших учнів, і вкінці, нам лише залишається додати:

… Ніде нехай такого більш не буде!

Хай день новий життя несе нове.

Вклонімось низько сонцю й хлібу, люди!

В достатку Україна хай живе!

Проглядів матеріалу: 437 | Завантажив: diskigor | Дата: 26.11.2018 | Комментарії (0)

      21 листопада – День Гідності і Свободи, свято, яке встановлене з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…

Отже, 21 листопада 2018 року в Грушівському НВК було проведено ряд заходів присвячених даним подіям, а саме: тематична перерва «Сторінками історії»; урок пам'яті в 8-9 класах «Герої не вмирають»; виставка художньої літератури та виставка малюнків, присвячені подіям, що відбулися на Майдані.

Проведені заходи сприяли формуванню національної самосвідомості учнів, громадянської позиції, вихованню громадянина-патріота України.

Проглядів матеріалу: 381 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 26.11.2018 | Комментарії (0)

    Україна пропонує Норвегії співпрацю в сфері освіті. Лілія Гриневич запропонувала своєму норвезькому колезі укласти угоду про співпрацю у сфері освіти між Україною та Норвегією, оскільки сьогодні уся співпраця відбувається без визначених пріоритетів.

Екс-голову студорганізації звинувачують у зловживаннях. Колишньому голові Української асоціації студентського самоврядування, який зараз обіймає посаду керівника одного з підрозділів Міністерства освіти, повідомлено про підозру у привласненні 2 млн грн.

В Україні з'явиться сімейна освіта та педпатронаж. Міністерством освіти розроблений проект наказу «Про внесення змін до Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах». Документ визначає нові форми та порядок індивідуального здобуття середньої освіти.

Уряд звільнив з посади першого заступника міністра освіти. Володимир Ковтунець звільнений з посади першого заступника міністра освіти і науки. Відповідне розпорядження підписане Володимиром Гройсманом. Офіційною причиною звільнення є подана заява.

Google розробив курс для школярів з безпеки в Інтернеті. Школярі та вчителі мають можливість пройти безкоштовний «Онлайн-курс з мережевого етикету та безпеки», що допоможе навчитись безпечно і комфортно користуватись Інтернетом.

Держпремію України в галузі науки отримали 14 проектів. 14 робіт з усього спектру напрямів науки отримали Державну премію України в галузі науки і техніки 2017 року. Лауреатами Державної премії стали 109 осіб, серед яких 78 докторів наук та 20 кандидатів наук.

Уряд ініціює програму захисту дітей на дорогах. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству інфраструктури опрацювати програму забезпечення дітей дошкільного та шкільного віку спеціальними світловідбиваючими наборами, що дозволять бачити малюків на дорозі.

Уряд заснував наукові стипендії на честь Героїв Небесної Сотні. Кабмін визначив, як призначатимуть іменні стипендії для найкращих молодих вчених, встановлені для вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні. Стипендії призначатимуться щороку 21 листопада.

МОН: в Україні продовжать роботу санаторні школи. Згідно з рішенням Кабінету Міністрів, в Україні продовжать роботу санаторні школи, де можуть отримувати загальну середню освіту діти, які потребують тривалого лікування.

Вага шкільного підручника не може перевищувати 600 грамів. Міністерством освіти визначено максимальну вагу шкільних підручників для учнів 6 та 11 класів, які видаватимуться за кошти державного бюджету у 2019 році.

Google допоможе МОН впроваджувати технології в освіту. Компанія Google допоможе Міністерству освіти впроваджувати цифрові технології в освіту. Також Google розгляне можливість експертної допомоги під час впровадження сертифікації українських вчителів.

Порошенко отримає з бюджету 1 млрд на освітні програми. Державний бюджет на 2019 рік передбачає виділення 1 млрд грн на спеціальний «Фонд Президента України», з якого планується фінансувати освітні та наукові програми для молоді.

МОН планує підвищити прозорість доставки підручників. Міносвіти має намір організувати прозорий процес доставки підручників, що видаються за кошти бюджету в 2018 році, до закладів освіти. Для досягнення цієї мети буде розроблений окремий програмний продукт.

МОН розробило положення про сертифікацію вчителів. ... Читати далі - тисни тут

Проглядів матеріалу: 377 | Завантажив: diskigor | Дата: 26.11.2018 | Комментарії (0)


Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024