Четвер, 25.04.2024, 07:36















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 6
Гостей: 6
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2018 » Листопад » 21 » Глибоцькі гімназисти в ІФТКН ЧНУ ім. Ю.Федьковича
15:54
Глибоцькі гімназисти в ІФТКН ЧНУ ім. Ю.Федьковича

    В рамках проведення Року фізики та з метою популяризації та підвищення інтересу учнів до вивчення фізики, учні Глибоцької гімназії члени наукового товариства «Гіперіон» (секція фізики та астрономії) здійснили цікаву мандрівку до інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича.

Нас радо зустрів заступник директора ІФТКН з навчально-організаційної та навчально-методичної роботи, доцент кафедри інформаційних технологій та комп'ютерної фізики, кандидат фізико-математичних наук Струк Ярослав Михайлович. Ми прослухали лекцію «Спеціальна теорія відносності. Наслідки перетворень Лоренца», яку Ярослав Михайлович читав для студентів 1-го курсу спеціальності «Комп’ютерна інженерія».

Потім відвідали виставковий центр інституту термоелектрики, де зібрані розробки науковців інституту. Екскурсію провів заступник завідуючого кафедри термоелектрики та медичної фізики, старший науковий співробітник, кандидат фізико-математичних наук Кобилянський Роман Романович, який захистив дисертацію у 25-річному віці. Роман Романович ознайомив з правилами вступу, умовами навчання студентів та працевлаштування випускників кафедри. Детально розповів про історію створення кожного винаходу. Термоелектричний генератор, термоелектричні джерела струму для супутників та космічних апаратів, термоелектричний кондиціонер для підводного човна, прилади для медичної апаратури, термоелектричний генератор, що використовує тепло вихлопних газів автомобіля, розроблений для концерну BMW, ось неповний перелік експонатів виставкового центру. Остання розробка, яка нас дуже зацікавила, казан для приготування їжі розроблений спеціально для воїнів АТО. В ньому можна не тільки смачно приготувати їжу на багатті, але і використати як джерело для освітлення, підзарядки рації та мобільних телефонів. На усі розробки є патенти.

Далі нас чекала зустріч з науковцями кафедри інформаційних технологій та комп'ютерної фізики. Завідуюча кафедри ІТКФ, доктор фізико-математичних наук, старший науковий співробітник Борча Мар’яна Драгошівна, розповіла про історію кафедри, спеціальності за якими навчаються студенти, наукову роботу, що ведеться на кафедрі. Ми відвідали лабораторії механіки та молекулярної фізики. Доцент кафедри фізики твердого тіла, кандидат фізико-математичних наук Ткач Оксана Олександрівна ознайомила з колекцією природних та вирощених у штучних умовах, кристалів. Під мікроскопом спостерігали ріст кристалів у реальному часі та провела майстер-клас з вирощування кристалів в домашніх умовах.

А ще було частування смачним обідом у студентській їдальні. На жаль час дуже швидко пробіг. Але в інституті фізико-технічних і комп’ютерних наук є ще багато інших кафедр, які ми обов’язково відвідаємо наступного разу.

Вчитель фізики Глибоцької гімназії, керівник секції фізики та астрономії НТ «Гіперіон» Романюк Віктор Михайлович.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 519 | Додав: Ulia_RMC | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024