П'ятниця, 29.03.2024, 16:31















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2018 » Березень » 8 » Краєзнавча компетентність – частина національно-патріотичного світогляду
20:07
Краєзнавча компетентність – частина національно-патріотичного світогляду

    27 років тому Глибоцький центр туризму і краєзнавства вперше в області ініціював проведення районної олімпіади юних краєзнавців. Щороку вдосконалювалась організація та методика проведення цього заходу, підвищувалась в просторі й часі значимість учнівської краєзнавчої олімпіади. Досвід засвідчив, що краєзнавчі олімпіади є ефективною пізнавальною й виховною педагогічною технологією, бо має потужний потенціал для формування в учнів національно-патріотичних цінностей та краєзнавчої компетентності. Адже кожна дитина живе в конкретному природному й соціальному середовищі. Вивчати свій рідний край, уміти пояснити кожен факт, подію, явище в місцевому житті, знати етнічні, родинні звичаї, обряди, традиції, матеріальну й духовну спадщину – все це збагачує людину, робить її соціально повноцінною, активізує інтелектуальну діяльність та патріотичну гідність й громадську відповідальність. Воістину знання місцевого краєзнавчого матеріалу стають первинними генераторами культивування в людині любові, поваги до держави, нації.

Методисти нашого закладу позашкільної освіти складають різноманітні змістовні й цікаві питання для учасників заходу. Цьогоріч в районній олімпіаді взяли участь команди 33 закладів загальної середньої освіти району. Це майже 100 учасників. Один учень відповідав на питання з географічного та екологічного краєзнавства, другий – з історичного та етнографічного краєзнавства Чернівецької області, третій – з правил спортивного туризму.

Краєзнавчу й туристську компетентність в усіх напрямках олімпіади продемонстрували учні Карапчівського, Глибоцького, Старововчинецького ліцеїв, Глибоцької гімназії, Камянської, Корчівецької, Тереблеченської, Волоківської, Сучевенської, Чагорської ЗОШ І-ІІІст, Йорданештської ЗОШ І-ІІст. У цих навчальних закладах учителі історії, географії, біології, українознавства, керівники туристсько-краєзнавчих гуртків приділяють належну увагу вивченню важливих, актуальних та локальних тем рідного краю.

В окремих напрямках хороші знання з краєзнавства показали учні з Коровійської ЗОШ І-ІІІст., Турятського НВК, Тереблеченської ЗОШ І-ІІІст., Волоківської ЗОШ І-ІІІст., Опришенської ЗОШ І-ІІІст., Тарашанської ЗОШ І-ІІІст., Горбівецької ЗОШ І-ІІст., Валякузьминської ЗОШ І-ІІст., Червонодібровського НВК.

За результатами олімпіади найкращі знання за напрямками краєзнавства показали:

  • з географічного краєзнавства Павло Дудка з Глибоцького ліцею та Анна Дручук з Корчівецької ЗОШ І-ІІІст.;
  • з історичного краєзнавства: Андріяна Костинян з Карапчівського ліцею та Жанна Сідак з Корчівецької ЗОШ І-ІІІст.
  • з екологічного краєзнавства: Павло Дудка з Глибоцького ліцею;
  • з етнографічного краєзнавства: Нікіта Андріан з Коровійської ЗОШ І-ІІІст., Сучеван Олександріна з Сучевенської ЗОШ І-ІІІст., Жанна Сідак з Корчівецької ЗОШ І-ІІІст., Ганна Захотій з Чагорської ЗОШ І-ІІІст., Крістіна Карп з Глибоцького ліцею, Микитюк Богдан з Глибоцької гімназії, Андріана Костинян з Карапчівського ліцею, Олеся Куделько з Кам’янської ЗОШ І-ІІІст., Анастасія Броска з Старововчинецького ліцею, Дмитро Пуюл з Горбівецької ЗОШ І-ІІст.

Серед знавців з правил змагань зі спортивного туризму найобізнанішими були капітани шкільних команд: Юрій Стрілак з Кам’янської ЗОШ І-ІІІст., Олександра Качуляк з Старововчинецького ліцею, Ірина Флюндра з Коровійської ЗОШ І-ІІІст., Анастасія Гушул з Глибоцького ліцею, Світлана Храновська з Луковицької ЗОШ І-ІІІст.

Не взяли участь у інтелектуальних змаганнях з краєзнавства представники Михайлівського НВК та Привороцької ЗОШ І-ІІст.

Щільність результатів у юних краєзнавці здивувала навіть членів журі. Тож у загальнокомандному заліку перемогли команди Глибоцького ліцею та Корчівецької ЗОШ І-ІІІст. Друге місце посіли учні Коровійської, Кам’янської ЗОШ І-ІІІст., Старововчинецького ліцею. Третє місце – Сучевенської, Чагорської ЗОШ І-ІІІст., Карапчівського ліцею та Глибоцької гімназії.

Серед ЗЗСО І-ІІст. перемогу святкували юні краєзнавці Йорданештської ЗОШ І-ІІст., Валякузьминської ЗОШ І-ІІст. та Горбівецької ЗОШ І-ІІст. Аналізуючи результати краєзнавчої олімпіади, слід відзначити, що в закладах освіти, де якісно провели шкільні олімпіади учні в усіх напрямках були краще підготовлені до районного туру.

Наступним випробуванням для юних краєзнавців Глибоччини стала участь в обласному етапі краєзнавчої олімпіади «Мій рідний край». Учасники цього заходу розв’язували тестові завдання та виконували практичні завдання з історичного та географічного краєзнавства Чернівецької області. У складі двох команд були Павло Дудка, Ганна Дручук, Жанна Сідак та Андріяна Костинян. Готували до обласної олімпіади тренери Меленко О.В. (методист Глибоцького ЦТКСЕУМ), Юрковська Н.С. та Іримеску В.К. (вчителі Корчівецької ЗОШ І-ІІІст.) та Товарницький В.Г. (вчитель Карапчівського ліцею). Вони стали переможцями в командному заліку та призерами в особистому заліку зі своїх напрямків в обласній олімпіаді. Це є результатом того, що Глибоцький центр туризму й краєзнавства системно, цілеспрямовано, мотиваційно працює на позитивні результати. Разом з тим успіхи надихають педагогічних працівників центру туризму й краєзнавства на нові звершення.

Софія Фера, методист Глибоцького

центру туризму та краєзнавства

Переглядів: 496 | Додав: Ulia_RMC | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024