Середа, 24.04.2024, 21:19















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2016 » Квітень » 25 » Краєзнавча компетентність учнів перевіряється на олімпіадах
10:15
Краєзнавча компетентність учнів перевіряється на олімпіадах

    Любов до рідної землі є повноцінною тоді, коли вона пов’язана з прагненням більше знати про свою місцевість, локально й компактно досліджувати історико-культурний, природний, соціально-економічний простір. Саме такі завдання упродовж десятиліть реалізує в своїй педагогічній діяльності Глибоцький центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді. Ще 25 років тому,  1992 року, ми вперше в області започаткували проведення краєзнавчих олімпіад.

Нещодавно успішно пройшла ХХV районна олімпіада юних краєзнавців. У ній взяли участь 90 учасників з 31 навчального закладу. Захід проводився за трьома напрямами, де один учасник письмово відповідав на питання з географічного та екологічного краєзнавства, другий – з історичного та етнографічного краєзнавства Чернівецької області, третій – з правил змагань зі спортивного туризму і проведення спортивних туристських походів.

На жаль, не направили на олімпіаду своїх представників Нижньосинівецька, Волоцька, Стерченська ЗОШ І-ІІІст. та Горбівецька ЗОШ І-ІІст. Слід відзначити, що багато учнів з різних навчальних закладів району продемонстрували широкий спектр світоглядних знань про минуле й сучасне рідного краю, інтелектуальну активність та краєзнавчу компетентність. А це свідчить, що досвід проведення олімпіад – важлива запорука формування в учнівської молоді системи знань про своє село, район, область, бо місцевий патріотизм також необхідний для повноцінного духовного розвитку та становлення громадянської позиції.

Все вищесказане особливо характерно для учнів Кам’янської, Глибоцької, Корчівецької, Коровійської, Чагорської, Черепковецької ЗОШ І-ІІІст., Глибоцького, Старововчинецького, Карапчівського ліцеїв, Валякузьминської ЗОШ I-IІст., Михайлівського, Слобідського, Турятського НВК. Однак, є й негативні результати районної олімпіади. Так, частина учасників виявили низький рівень знань за окремими напрямами краєзнавства і набрали менше 25% від загальної кількості можливих балів. Це означає, що вчителі-предметники, керівники туристсько-краєзнавчих гуртків не проводять шкільних краєзнавчих олімпіад та якісний відбір і підготовку до районної.

За напрямом «Правила змагань зі спортивного туризму та проведення спортивних туристських походів» учні шкіл та вихованці творчих об’єднань Глибоцького центру туризму і краєзнавства, показали загалом небайдужість до цього напряму, зацікавленість й туристсько-спортивну компетентність. Максимальну кількість балів набрали: Павло Дудка, учень Глибоцького ліцею; Володимир Баловсяк, учень Михайлівського НВК. Вони посіли заслужене перше місце. Друге місце посіли: Петро Лінецький, учень Турятського НВК; Олександра Ткачук, учениця Глибоцької ЗОШ І-ІІІст.; Леся Виліткова, учениця Глибоцького ліцею; Дмитро Ткач, учень Глибоцького ліцею. Третє місце мають: Юрій Стрілак, учень Кам’янської ЗОШ І-ІІІст.; Ірина Флюндра, учениця Коровійської ЗОШ І-ІІІст.

З історичного краєзнавства перше місце журі не присудило нікому. А друге посіла Анжеліка Карп з Карапчівського ліцею. З географічного та екологічного краєзнавства перші місця вибороли Емануела Герман з Корчівецької ЗОШ І-ІІІст. та Віктор Костецький з Глибоцького ліцею.

Найбільше призових місць було в напрямі «Етнографічне краєзнавство».переможцями стали: Ольга Коваль з Глибоцької ЗОШ І-ІІІст.; Анастасія Чобан з Глибоцького ліцею; Жанна Сідак з Корчівецької ЗОШ І-ІІІст.; Діана Михно з Валякузьминської ЗОШ І-ІІст.; Марія Цибуляк з Михайлівського НВК. Друге місце посіли: Оксана Рокоча зі Старововчинецького ліцею; Яна Дубець з Чагорської ЗОШ І-ІІІст.

У загальному заліку переможцями та призерами стали:

серед ЗНЗ І-ІІІст.:

І місце – Глибоцький ліцей;

ІІ місце – Корчівецька ЗОШ,

ІІІ місце – Глибоцька ЗОШ;

 

серед ЗНЗ І-ІІст.:

І місце – Михайлівський НВК,

ІІ місце – Валякузьминська ЗОШ,

ІІІ місце – Слобідський НВК.

Наступними інтелектуальними змаганнями для кращих наших краєзнавців стала обласна краєзнавча олімпіада «Мій рідний край». Глибоцький район представляли три команди: від управління освіти, Глибоцького центру туризму і краєзнавства та Глибоцького Будинку творчості дітей та юнацтва. Всі учасники посіли призові місця за трьома напрямами олімпіади. А це вже свідчення того, що учнівська молодь генерує в собі небайдужість до рідного краю, усвідомлює, що місцевий матеріал  сприяє формуванню повноцінної духовної та національно-патріотичної свідомості.

За напрямом  «Географічне краєзнавство» перші місця в особисто-командному заліку вибороли Емануела Герман (Корчівецька ЗОШ І-ІІІст.) та Дмитро Передерко (Старововчинецький ліцей); друге місце посів Віктор Костецький (Глибоцький ліцей). У секції «Історичне краєзнавство» Христина Бірев (Опришенська ЗОШ І-ІІІст.) була другою, Анжеліка Карп (Карапчівський ліцей) та Жанна Сідак (Корчівецька ЗОШ І-ІІІст.) третіми. У секції «Правила змагань» перше місце виборола Олександра Ткачук (Глибоцька ЗОШ І-ІІІст.), друге - Леся Виліткова (Глибоцький ліцей), третє - Павло Дудка (Глибоцький ліцей).

Вихованці Глибоцького ЦТКСЕУМ взяли активну участь також в інтернет олімпіаді «Мій рідний край». І тут глибочани показали найкращі знання. Це Олексій Чорней з Кам’янки, Ірина Біля, Катерина Гушуляк, Дмитро Грабовецький, Дмитро Вітанчук з Луковиці, Катерина Дудка, Мілана Зеленівська з Глибокої.

Таким чином, участь юних туристів-краєзнавців в районній та обласній краєзнавчих олімпіадах була успішною.

Знання про рідний край, комплексне й всебічне вивчення його збагачує духовно й інтелектуально кожного учня, викарбовує в серці перші патріотичні враження, почуття, виховує потребу цінувати й дбати про розквіт малої батьківщини.

Софія Фера, методист Глибоцького центру туризму і краєзнавства

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 568 | Додав: Ulia_RMC | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024