Четвер, 25.04.2024, 04:28















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2015 » Лютий » 20 » Подорож до «синьоокої» Волині.
08:38
Подорож до «синьоокої» Волині.

      «Пізнай себе, свій рід, свій нарід – і ти побачиш свій шлях у житті…» - такий заповіт залишив своїм нащадкам видатний український філософ Григорій Савич Сковорода. І ці його слова залишаються актуальними понад два століття. Тільки пізнаючи свою країну, її народ, історію, культуру, традиції ми можемо ідентифікувати себе українцями.

У рамках всеукраїнської краєзнавчої експедиції «Пізнай свою країну» вихованці Глибоцького Центру туризму і краєзнавства провели триденну екскурсійну подорож на Волині. До складу групи увійшли учні Глибоцького ліцею та Глибоцької ЗОШ І-ІІІ ст., всього 19 осіб.

Неабияке враження у юних краєзнавців викликало знайомство зі столицею Волині – древнім Луцьком. Про те, що мешканці міста з пошаною і гордістю відносяться до своєї історії та самобутності, свідчать назви ошатних вулиць та майданів, встановлені чимало пам’ятників видатним діячам краю. Шанують волиняни пам’ять про своїх земляків - сучасних героїв та патріотів України, які віддали своє життя за майбутнє нашої держави під час революції гідності на Майдані в Києві та загинули на Сході України. Про це свідчать безліч свічок, лампадок і квітів, які приносять люди до портретів загиблих героїв на площах та у храмах. Про минулорічні події розповіли нам під час знайомства з виставкою «Герої не вмирають» у Луцькому краєзнавчому музею, де представлені особисті речі волинських героїв: шоломи, щити, книги, фотографії тощо.

За короткий час ми відвідали десять музеїв. Більшість з них є особливими не тільки для західних регіонів, але і для всієї України. У музеї Волинської ікони нам представили унікальну колекцію волинського іконопису, основу якої складають ікони XVI – XVIII століть. Перлиною музею є унікальна пам’ятка візантійського мистецтва Холмська Чудотворна ікона Божої Матері ХІ-ХІІ століть. Ікона зберігається у окремій кімнаті, обладнаній як каплиця, і біля неї часто проводяться Богослужіння та молебні. Тож і наша група молилася до Матері Божої за нашу Україну, за її народ, мир і злагоду у нашій державі.

Змістовною та пізнавальною була екскурсія до Луцького замку, який у списку семи чудес України посідає перше місце. Замок Любарта, як його ще називають, збудований у другій половині XIV ст., до наших днів виглядає надзвичайно гарним та поважним. У 1429 році саме у стінах цього замку відбувся з’їзд монархів Європи – подія, яка залишається однією з найцікавіших сторінок історії не тільки Луцька, але і всієї України. У замку зібрана колекція дзвонів, виставлені експонати бойової техніки середньовіччя, у галереях В’їзної вежі знаходяться виставки «Старожитності Луцька», «Старовинні карти Луцька та Волині», «Плитниця». Про перебування у замку першодрукаря Івана Федорова розповіли нам у музеї книги. Тут ми побачили унікальні стародруки, які датуються XVIІ-ХХ ст., та реконструйований друкарський верстат, якому понад чотириста років. У приміщенні луцького суду, що на території замку, свою діяльність розпочав майбутній гетьман України Іван Виговський. Неабияку естетичну насолоду викликало у нас знайомство із шедеврами мистецтва, представленими у художньому музеї. Закінчили знайомство з Луцьким замком, спустившись у підземелля, де археологами законсервовані залишки церкви Іоанна Богослова – одного з найдавніших храмів України, збудованого у другій половині ХІІ століття.

Екскурсія до регіонального музею військової техніки викликала жвавий інтерес у наших юнаків. Працівник музею ознайомив нас з з чималою колекцією, зібраною на території: танки, бронетранспортери, гармати, зенітні установки, військові вантажівки, а також літаки і гелікоптери. Майбутні захисники України спробували розбирати і збирати автомати і пістолети.

У музею Луцького братства ми дізналися про історію виникнення та діяльність однієї з найвизначніших громадсько-релігійних та культурно-освітніх організацій українського народу – Хрестовоздвиженського братства шляхтичів Волині. Екскурсовод Олена Бірюліна розповіла про шляхетність, патріотизм, любов до України луцьких братчиків, які боролися за збереження національної православної віри, мови, культури й письма, коли Україна не мала своєї незалежності. Луцькими братчиками були свого часу митрополит Петро Могила, гетьман Петро Конашевич, поет і громадський діяч Данило Братковський, засновниця київської школи братчиків Галшка Гулевичівна, батько Лесі Українки Петро Косач, мати гетьмана Мазепи.

Перлиною екскурсійної поїздки було відвідування музею – садиби видатної української поетеси Лесі Українки у селі Колодяжне, де понад 50 років прожила родина Косачів. Тут все нам розповідало про Лесю: «білий» будиночок, у якому вона жила, її рояль, письмовий стіл, дзеркало, книжкова поличка з улюбленими книжками і навіть букетик із засушених квітів, які Леся привезла з Криму. Після знайомства з меморіальною та літературною експозицією музею, ми мали змогу пройтися доріжками, якими любила гуляти Леся Українка, помилуватися ставком у родинному саду, відпочити під розлогим кущем дерену, який посадила поетеса.

У вечорі учасників подорожі чекала приємна зустріч із героями славнозвісної комедії Михайла Старицького - у Луцькому драматичному театрі ім. Тараса Шевченка ми відвідали виставу «За двома зайцями», присвячену 130-ій річниці з дня написання твору.

Знайомство з «синьоокою» Волинню залишило чимало приємних спогадів. Натхненні такою красою, школярі повернулися додому, щоб поділитися враженнями зі своїми батьками, друзями, однокласниками. А тому хочу подякувати працівникам і директору Волинського обласного центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді за сприяння та організацію екскурсійної подорожі для наших вихованців.

На черзі нові мандри та знайомство з визначними пам’ятками України. Саме таке завдання постало перед Глибоцьким Центром туризму задля активізації екскурсійної діяльності в навчальних закладах району, спрямованої на патріотичне виховання учнівської молоді.

 Оксана Меленко,методист Глибоцького центру туризму та краєзнавства,керівник групи

 

 

Переглядів: 493 | Додав: Ulia_RMC | Теги: Подорож до «синьоокої» Волині. | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024