П'ятниця, 26.04.2024, 03:23















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна           Сторінка для батьків          Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2018 » Січень » 17 » 5 простих причин, які заважають дитині полюбити школу
10:38
5 простих причин, які заважають дитині полюбити школу

Коли гугл під рукою, зовсім не обов’язково знати напам’ять глибину Маріанської западини і формулу потужності струму. І якщо вчитель тільки те і робить, що змушує зубрити такі факти, дітям на уроці стає нестерпно нудно. Втім, недоліки шкільної програми – не головна причина, через яку дитина може зненавидіти навчання.

1. У дитини з ранніх років немає мотивації вчитися хоч чогось

Якщо з першого класу водити дитину до репетиторів і змушувати її сидіти над уроками до ночі, вона навряд чи зрозуміє, навіщо це потрібно. І навряд чи буде слухати батьків, які стверджують: по-іншому ніяк не вступити до престижного вузу, не отримати гарну освіту, не стати успішним. Кафе-морозиво після школи – це мотивація, а престижна посада через 20 років – ні. Першокласник взагалі не бачить зв’язку між сьогоднішнім днем ​​і зовсім далеким (як йому здається) майбутнім. Він і пам’ятає всього кілька років зі свого життя.

Діти живуть тут і зараз, у своєму власному світі, де іграшкова машина набагато важливіша за справжню.

Ще одна шкідлива звичка батьків – розповідати дитині про «недостойні» професії. Мовляв, не будеш добре вчитися, підеш двірником працювати. Або офіціантом. Такі аргументи лише покажуть, що ви не поважаєте чужу працю (вкрай важливу, між іншим) і живете під владою стереотипів. Та й викликати в школяра міфічний страх замість мотивації – не найкраща ідея.

2. Сучасному школяреві важко зосередитися

Дитині, яка росте в епоху інтернету, складно сконцентруватися на чомусь одному. Наприклад, на монотонному голосі вчителя. Діти люблять барвисті сюжетні ігри на планшеті і чудово сприймають агресивний монтаж – їхня свідомість стала кліповою. Їм простіше подивитися годинний динамічний YouTube-ролик, ніж всидіти на нудному 45-хвилинному уроці від початку і до кінця. Хоча, якщо вчитель використовує на уроці відео, музику і активно залучає до процесу самих учнів, це може все змінити.

І все-таки корисно з дитинства вчити дитину концентрувати увагу і шукати альтернативи, якщо недоступно те, чого хочеться. Для цього підійдуть, наприклад, настільні ігри, які вимагають терпіння, посидючості і спостережливості (наприклад, «Монополія» або звичайні шашки). А ще обов’язково порадьте книги з захоплювальним сюжетом. Спокійно посидіти з книгою – взагалі хороший щоденний ритуал і для дитини, і для всієї родини.

3. Дитина не ладнає з однокласниками і вчителями

У лютому минулого року BBC News опублікували сумну статистику: дві третини дітей знаходяться в постійному стресі. У дослідженні брали участь 700 дітей 10-11 років. Найчастіше діти переживають через дві причини: стосунки в сім’ї та невдачі в школі. Причому невдачі стосуються не тільки оцінок – це може бути сварка з однокласниками або вчителем. Дитина куди гостріше сприймає нездорову атмосферу в колективі, ніж дорослі. Як можна отримувати задоволення на уроках, якщо над тобою сміються або, ще гірше, цькують?

А можливо, у дитини просто немає хорошого друга в класі або вона терпіти не може свого вчителя, або боїться бути з навколишніми самою собою. Батькам обов’язково варто розмовляти про все це з дитиною і не ігнорувати її пригнічений настрій. Часто батьківської участі, чуйності і турботи вистачає, щоб школяр навчився самостійно справлятися зі стресом. А якщо це не допомагає – варто звернутися до психолога або змінити школу.

4. Погані оцінки псують дитині настрій

У багатьох країнах, у тому числі і у нас, запускають альтернативні школи , де дітей не поділяють за принципом «двієчник-відмінник». Не дивно: бальна система в українських школах здатна травмувати дитину, змусити її підлаштовуватися під чиїсь вимоги на всі 11 років. А коли ще й батьки висловлюють своє невдоволення через оцінки, дитині гірше подвійно.

Але таке ставлення до позначок не зовсім виправдано. Психолог Бенджамін Харді, наприклад, вважає, що трієчники домагаються значно більших висот у дорослому житті, ніж зразкові відмінники. Просто на них не тисне страх отримати двійку за альтернативне рішення задачі. А значить, можна експериментувати, творити, сміливо шукати нестандартні підходи.

Загалом, дивіться не на позначку в щоденнику вашої дитини, а на глибину її знань. Системні знання засновані на інтересі до предмета, а не на бажанні отримати чергову п’ятірку. А вчитель не завжди може гідно оцінити, наскільки важливий і цікавий його предмет для кожного учня, особливо, коли в класі більше двадцяти чоловік. Хоча б ви не розчаровуйте власних дітей.

5. Дитині не вистачає повноцінного сну і відпочинку

Навряд чи в понеділок, після активних вихідних і чотиригодинного сну, ви дуже хочете їхати на роботу (а якщо так – ви щаслива людина!). Дорослим здається, що дитина легко справляється з недосипом і навантаженнями, адже у дітей енергії, хоч греблю гати. Насправді, школярі втомлюються не менше за своїх батьків, тому і відпочивати повинні повноцінно. Втома, яка поступово накопичується у дитини, може викликати поганий настрій, тривогу і навіть невроз.

Нехай дитина не плутає відпочинок з сидінням за комп’ютером або в телефоні. Порадьте їй дотримуватися режиму сну навіть у вихідні дні – лягати до 12 години ночі, навіть, якщо завтра контрольна або іспит. Кожен день їй варто гуляти на свіжому повітрі, правильно харчуватися і отримувати якомога більше нових і різних вражень. Сходіть разом в аквапарк або цирк – це додасть дитині сил для того, щоб якісно засвоювати новий матеріал.

Переглядів: 423 | Додав: Ulia_RMC | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024