Понеділок, 29.04.2024, 21:05















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 18 19 20 21 22 ... 351 352 »

      У складі делегації Глибоцького району на чолі з Лазурко Світланою Іллівною 19 лютого 2020 року директор Коровійської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ольга Георгіївна Лупуляк та голова Первинної проспілкової організації працівників школи Тетяна Теофілівна Деліцой взяли участь у ХХI звітно-виборній конференції Чернівецької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки. Всього учасників конференції було 169 делегатів. В роботі конференції брали участь: Труханов Георгій Федорович - голова Профспілки працівників освіти і науки України, Шкварковський Володимир Антонович - голова Чернівецької обласної ради Профспілок, Мельничук Віталій Кузьмич - заступник голови Чернівецької обласної ради, Харатін Микола Іванович - директор Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації. Із звітною доповіддю про роботу Чернівецької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки виступив її голова Дудчак Володимир Васильович. В обговоренні доповіді виступила й Ольга Георгіївна, яка підняла важливі питання, вирішення яких напряму залежить від злагодженої співпраці профспілки та дирекцій закладів освіти і науки. Також було заслухано доповідь ревізійної комісії.

Після обговорення доповіді про роботу комітету обласної організації Профспілки працівників освіти і науки за звітний період делегати конференції визнали роботу комітету задовільною, а звіт ревізійної комісії затвердили.
Делегати конференції висловили подяку голові Чернівецької обласної організації Профспілки Дудчаку Володимиру Васильовичу за багаторічну та тривалу професійну роботу у Профспілці.
За рішенням Чернівецької обласної ради Дудчак В.В. нагороджений Почесною відзнакою Чернівецької обласної ради "За заслуги перед Буковиною", а також Почесною грамотою Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України.
За результатами голосування головою Чернівецької обласної організації Профспілки обрано - Чортика Богдана Романовича,заступником голови - Поштар Ганну Миколаївну.
Проглядів матеріалу: 318 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 24.02.2020 | Комментарії (0)

     В Україні розроблять стратегію безпечної та здорової школи. Стратегія буде сфокусована на посиленні рухової активності школярів, розбудові здорового харчування, покращенні санітарно-гігієнічних умов в школах, а також на цифровій гігієні, медичному обслуговуванні школярів тощо.

Розроблено перелік спортивного обладнання для шкіл. Міністерством освіти розроблений проект Типового переліку обладнання та інвентарю для фізкультурно-спортивних приміщень закладів освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти.

В Україні проводитимуть моніторинг якості освіти. Міносвіти затверджений Порядок проведення моніторингу якості освіти. Документ визначає механізм проведення моніторингу якості освіти у закладах дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти.

У МОН підготували нові вимоги до документів про вищу освіту. Міністерством освіти підготовлений проект постанови КМУ про документи про вищу освіту. Документ визначає перелік обов’язкової інформації, що повинна міститися в документах про вищу освіту та наукові ступені.

Учителі-учасники сертифікації отримали запрошення. Учителі початкових класів, які цього року беруть участь у сертифікації, отримали запрошення на зовнішнє незалежне оцінювання. Тестування фахових знань та умінь учителів відбудеться 29 лютого.

Профспілка виступила проти відміни субвенції для малих шкіл. Освітня профспілка не погоджується із запропонованими урядом змінами до Порядку надання освітньої субвенції, якими передбачено скасування субсидіювання шкіл, кількість учнів у яких становить менше 30 осіб.

Залишки освітньої субвенції підуть на пожежну безпеку. Уряд ухвалив постанову, згідно з якою пріоритетом використання залишків освітньої субвенції стане пожежна безпека у школах. За словами міністра освіти, пожежна безпека шкіл має бути одним із пріоритетів для місцевої влади.

Міносвіти затвердило порядок реагування на булінг. Освітнім відомством затверджений порядок реагування на випадки булінгу (цькування). Документ визначає механізм реагування на випадки булінгу в закладах освіти всіх типів, окрім тих, які забезпечують здобуття освіти дорослих.

Реформа освіти: звіт уряду про хід виконання Програми КМУ. Кабінет Міністрів оприлюднив звіт уряду про хід і результати виконання Програми Кабінету Міністрів України у 2019 році, зокрема, і у частині діяльності Міністерства освіти і науки України.

У мережі продають фейкові відповіді на тести ЗНО. За інформацією УЦОЯО, як і в попередні роки, задовго до проведення зовнішнього незалежного оцінювання соціальні мережі рясніють «привабливими» пропозиціями продажу правильних відповідей на тести 2020 року.

У Профспілці кажуть про можливе закриття коледжів. У Профспілці працівників освіти наголошують на можливому знищенні такої ланки освіти як коледжі, у разі виділення їх зі складу вищих університетів, оскільки місцеві бюджети без відповідного фінансування на місця не зможуть їх утримувати.

На ЗНО вже зареєстровано 85 тисяч учасників. Традиційно, найбільш популярними тестовими предметами є українська мова і література, історія України та математика. Реєстрація для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні триватиме до 24 березня.

Проглядів матеріалу: 285 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 24.02.2020 | Комментарії (0)

    Світова громадськість 21 лютого відзначає Міжнародний День рідної мови. Його встановлено у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО для захисту мовної і культурної багатоманітності.

З метою збереження культурної спадщини народів світу, виховання любові до рідної мови у Валякузьминській ЗОШ І-ІІІ ступенів вчителями – філологами Мойсюк Н.Д., Генкул Р.Б. та Сусак Л.І. був проведений «диктант єдності». Саме такі заходи сприяють свідомості української нації щодо корінних народів і національних меншин та їхньої мови.

Проглядів матеріалу: 279 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 24.02.2020 | Комментарії (0)

     З 17 по 21 лютого у Валякузьминській школі проходив тиждень початкової школи. Він був насичений багатьма різноманітними подіями: цікавими виставками, конкурсами, віртуальними подорожами та захоплюючими змаганнями.

Робота тижня була спланована так, щоб заходи охоплювали різні сфери діяльності учнів, були цікавими, корисними, сприяли інтелектуальному та творчому розвитку учнів.

... Читати далі - тисни тут

Проглядів матеріалу: 274 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 24.02.2020 | Комментарії (0)

ОГОЛОШЕННЯ

про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади

директора Турятського НВК

Відділ освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької районної державної адміністрації оголошує конкурс на зайняття вакантної посади директора Турятського навчально-виховного комплексу.

Місце знаходження закладу: Чернівецька область, Глибоцький район, село Турятка, вулиця Головна, 27.

Умови оплати праці: посадовий оклад, надбавки, доплати та премії встановлюються згідно контракту, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 №1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери», постанови Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 №643 «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки», наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 №557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ», наказу Міністерства освіти і науки України від 15.04.1993 №102 «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти».

... Читати далі - тисни тут

Проглядів матеріалу: 665 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 24.02.2020 | Комментарії (0)

     21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Сьогодні вчителі-філологи разом з учнями з великим натхненням і вірою в серці розповіли учням про те, як важко довелося українській мові – як її принижували, забороняли, не давали розвиватися.

Для учнів 5 класу класний керівник підготувала усний журнал «Квітни, мово, соловїна». Палко і трепетно звучали віршовані рядки з вуст шестикласників; для учнів 7-8 класів відбулася вікторина під назвою «Слово-грай», де вони мали змогу показати свою кмітливість та знання з української мови, у 9 класі відбувся конкурс «Знайка», учні пригадували героїв улюблених казок; розшифровували буквено-цифрові ребуси, мали змогу показати свої знання здобуті на уроках української мови та літератури.

Учні 2 класу переглянули цікаві факти про рідну мову, виконували завдання на картках. Цікавим і насиченим видався цілий тиждень для наших учнів.

Висновком для нас залишається любити та шанувати рідну мову, берегти та передавати її з покоління в покоління . Памятати – скільки житиме вона, стільки житиме нація.

 

Проглядів матеріалу: 280 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 23.02.2020 | Комментарії (0)

«Вас памятати будемо завжди

Із вами будемо боротись за країну

За ту країну, де нема брехні

За нашу й вашу мирну Україну…»

«Герої не вмирають» - перше, про що думає кожен, згадуючи Героїв Небесної Сотні.

   17-21 лютого 2020 року з метою гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України, у Привороцькій ЗОШ пройшли виховні години, приурочені вшануванню памяті Героїв Небесної Сотні: виховні години «День памяті Небесної Сотні», «У нашій памяті вони назавжди залишились» (для учнів 1-4 класів); години спілкування «Хай палають свічки памяті загиблих Героїв Небесної Сотні» (для учнів 5-7 класів); «Зима, що нас змінила» (для учнів 8-9 класів).

Зранку учнівський та педагогічний колективи вшанували подвиг Героїв Небесної Сотні під час години памяті «Нам не жаль, бо лягли ми за діло. Гідне жертви життя і кохання». Їх назвали «небесною сотнею» тому, що вони загинули за правду, свободу, незалежність своєї держави і ціною жертовності показали, що наш український дух є незламним, а народ – нескореним. Ми змінилися самі і змінили країну. І нехай там, на небі, вони усміхнуться разом з нами. Слава Україні – Героям слава, Слава Героям Майдану», - ці слова лейтмотивом прозвучали на заході. Поіменно згадали героїв, які загинули на Майдані Незалежності. Пам'ять про загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Проглядів матеріалу: 249 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 23.02.2020 | Комментарії (0)

     Limba Română este plăcerea de a-ți exprima gândurile, sentimentele și durerea prin sfânta slovă românească. Dacă n-ar fi limba română, ne-am teme de viață, dacă n-ar fi limba română totul ar fi doar substanță și materie. Limba română nu este un stil artistic, ea este viață, istorie și salvare.

Vasile Alecsandri spunea: “Limba este tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul sacru lăsat de generaţiile trecute”, cuvinte spuse demult, dar care au sens şi în zilele noastre.

Săptămâna 17-21 februarie a fost proclamată Săptămâna Limbii Române în C.I.E.Hruşăuţi. La manifestările dedicate acestei săptămâni au luat parte elevii din clasele a 2-3, îndrumați de profesoarele Maria Mudrac și Maria Popescu, iar profesoarele Dana Zinchevici și Jana Galuşca împreună cu elevii claselor 5-9, au reușit să ne demonstreze încă o dată că Limba română este salvarea noastră de la jugul nedreptății și neștiinței.

În ziua de luni (17 februarie) s-a dat start Săptămânii, s-a prezentat programul de activități pe parcursul acesteia şi s-au petrecut concursuri intelectuale, victorine în cadrul lecţiilor de limbă și literatură.

Marți, pe data de 18 februarie, în biblioteca școlii s-au derulat lecturi literare „Marii clasici ai literaturii române”.

Miercuri (19 februarie) au fost redactate gazetele de perete de elevii claselor a 6-9, conduși de profesoara Dana Zinchevici.

Joi (20 februarie) a fost organizată ora educativă „Ne place să citim” (clasa 3-a) de profesoara Maria Popescu, la care fiecare elev a prezentat cartea sa preferată, basmul preferat și câte un desen în baza operei povestite. Elevii au reținut faptul, că citirea este importantă pentru fiecare copil și adult.

Vineri, pe data de 21 februarie, ... Читати далі - тисни тут

Проглядів матеріалу: 329 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 23.02.2020 | Комментарії (0)

     «Рідна мова – душа народу». Саме під таким гаслом пройшли заходи , присвячені Дню рідної мови в Турятському НВК.

Учні 7-их класів, разом з учителем української мови Чоботару Орисею Дмитрівною, написали диктант під назвою « Мова – єдність етносів України».

Гарним і цікавим було свято мови у 2-А класі, організоване класним керівником Залуською Марією Михайлівною, яка разом з батьками дітей, намагалася довести до дитячих сердець , що мова - це криниця духовності і моралі, дзеркало душевної доброти українського народу.

Під час проведення відкритого заходу в 5 -Б класі «Квітни, мово солов'їна»

класний керівник Громей Ю.В. формувала в учнів розуміння того, що українська мова - наш скарб, наша історія, без чого не може існувати ні народ,ні Україна як держава. Учні із задоволенням брали участь у читанні поезій про мову, де почули її мелодійність, красу, багатство, розігрували смішні сценки, зачитували висловлювання видатних митців України про мову.

Тож побажаємо всім українцям, що свято бережуть українське слово - щастя, натхнення, добра, світлого майбутнього. Любіть, шануйте , бережіть рідну мову!

... Читати далі - тисни тут

Проглядів матеріалу: 333 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 21.02.2020 | Комментарії (0)

      19 лютого 2020 року на базі районного методичного центру відбувся семінар-практикум учителів предметів художньо-естетичного циклу на тему: «Ціннісний потенціал предметів художньо-естетичного циклу в контексті реалізації ідей Концепції Нової української школи».

На семінарі були присутні вчителі музичного, образотворчого мистецтва та мистецтва закладів освіти Глибоцького району, а також об’єднаних територіальних громад.

Метою семінару-практикуму було: формування мистецької компетентності учнів, ознайомлення з новою типологією уроків у системі НУШ, ознайомлення з різновидами навчальної діяльності учнів на уроках мистецтва, використання міжпредметної інтеграції, опанування вміннями та навичками в образотворчій діяльності, готовності використовувати отриманий досвід у самостійній творчій роботі, розуміння учнями зв’язків образотворчого мистецтва з іншими видами мистецтва.

Методист РМЦ Руслан Щур розповів про  підвищення кваліфікації.

Наталія Поліщук, учитель Глибоцького ліцею провела міні-лекцію «Багатовекторність концепції Нової української школи в освітній галузі «Мистецтво», а також поділилася з досвіду роботи про використання методу проектів у процесі вивчення мистецьких дисциплін.

Олександр Крайський, учитель Глибоцької гімназії акцентував увагу на практиці реалізації музичного мистецтва в системі НУШ.

З досвіду роботи поділився Костянтин Скутар, учитель Коровійської ЗОШ, про формування співацьких навичок вихованців на прикладі роботи творчого об'єднання вокального мистецтва.

Для учасників Іриною Фруцькою, керівником гуртків Глибоцького БТДЮ було проведено майстер-клас з розпису еко-торбинок, як формування художнього образу та опанування вміннями та навичками в образотворчій діяльності.

... Читати далі - тисни тут

Проглядів матеріалу: 270 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 21.02.2020 | Комментарії (0)

      Незабутні мандри у світ рептилій та павукоподібних, зібраних з усіх континентів світу, для дошкільнят Кам’янського ДНЗ організували та провели автори науково – пізнавальної програми «Книга джунглів».

Увазі малюків запропоновано колекцією живих екзотичних тварин: сцинк синьоязикий, черепаха, еублефар, американська білка, хамелеон, велетенський павук - птахоїд, папуга, удав, пітон, крокодил та ін., що супроводжувалась цікавими розповідями. Сміливці навіть могли відчути деяких тварин на дотик.

Діти отримали море задоволення, позитивних емоцій та ще довго ділились враженнями від побаченого.

Проглядів матеріалу: 269 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 21.02.2020 | Комментарії (0)

    18 лютого 1945 року в Глибоцькому районі на межі сіл Купка та Корчівці відбувся бій між боївкою Організації Українських Націоналістів та загоном НКДБ. Під ранок, ще за темноти, спецзагін із 12 червонопогонників оточив будинок Рипчука Івана на околиці села, в якому була облаштована криївка.

На запитання, чи є в хаті хтось крім неї, Ревека Рипчук відповіла, що немає нікого, а вона вагітна і чекає чоловіка. На вимогу засвітити світло в хаті зіслалась на відсутність сірників і свічки. Тоді при світлі власних ліхтариків енкаведисти розпочали обшук у хаті. Коли на горищі один із них відчинив потайні двері, які вели до криївки, пролунала автоматна черга. Повстанці зайняли кругову оборону в хаті й успішно відстрілювались, періодично кидаючи гранати. За якийсь час прибув на підмогу ще взвод енкаведистів із Глибоки, а це більше 40 вояків. Сили були нерівні. І, як свідчить спецповідомлення начальника спецзагону майора Вєдєрнікова, коли вже троє повстанців ОУН-УПА були вбиті: «Бандиты временно прекратили огонь и начали петь националистический гимн («Ще не вмерла Україна», автор). После чего автоматный огонь усилился». Вражаючий факт! Вони знали, що приречені, але не здались у полон, не просили пощади, а заспівали Гімн України. Це найвищий прояв героїзму. Серед загиблих уже були місцеві жителі Іван Іванович Рипчук, Ревека Василівна Рипчук та уродженець селища Глибока Георгій Дорофтейович Паламарюк, псевдо «Зелений» – провідник ОУН у Глибоцькому районі. То хто ж тоді співав славень України в хвилини, коли зближалася його смерть?

З того ж таки спецповідомлення дізнаємось, що останнім загинув Семен Євгенович Карлійчук, псевдо «Тихий» – заступник районового провідника ОУН, мешканець села Кам´янка. Він, вже поранений, відбивався до останнього набою, поки з крупнокаліберного кулемета не прострілили дерев´яну хату, влучивши в нього. Бій тривав близько трьох годин, що свідчить про високу ефективність оборони вояків ОУН-УПА. Місцеві мешканці свідчили, що після бою від криївки на семи возах-санях вивезли до центральної дороги вбитих та поранених енкаведистів.

Семена «Тихого», ще живого, за свідченням очевидців (з числа залучених до спецоперації міліціонерів), кинули на подвір´ї на солому і підпалили. Його впізнали по клаптику обпаленого пояса, який власноруч виткала його дружина. Так героїчно загинули четверо борців за волю України, мешканців Глибоцького району.

Збройний спротив радянській владі на території Глибоцького району – це біла пляма в історіографії Чернівецької області. Як бачимо, в ОУН були як українці, так і етнічні румуни, які в більшості не сприймали тоталітарний комуністичний режим. Завдяки відомостям від Миколи Рубанця – голови спілки офіцерів Чернівецької області, Іллі Балана – краєзнавця із Кам´янки, Марії Майщук – голови районної організації політв´язнів та репресованих, краєзнавчим дослідженням Глибоцького центру туризму і краєзнавства учнівської молоді однією білою плямою стало менше.

Тіла вбитих повстанців заборонили ховати на цвинтарі, і вони лежали неподалік обійстя. Але, попри заборону, місцева жителька, молода жінка із села Купка, на третю ніч похоронила у замерзлу землю сплюндровані тіла чотирьох вояків ОУН-УПА неподалік у лісі. На неї донесли сексоти, і за це їй довелось 10 днів зносити тортури у підвалах Глибоцького НКДБ і бути засудженою до заслання у Сибір на п´ять років.

Обійстя Рипчуків енкаведисти спалили. У хаті біля печі виявили лаз у підземний хід, що вів аж до лісу. Вірогідно, ним і скористався повстанець (або повстанці), які співали із Семеном Карлійчуком Гімн України. З великою вірогідністю, на що вказують дотичні факти ,припускаємо, що там був молодий хлопець Величко Деонизій (Нізьо) із Кам´янки. Він був охоронцем підрайонового провідника «Тихого». Подальша його доля досі не відома.

18 лютого 2020 року за участі голови Глибоцької районної ради Панчука П. В., заступника голови Глибоцької районної державної адміністрації Лопуляка І. К., начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької райдержадміністрації Барарюка В. І., дочки Семена Карлійчука Земфіри Рокочі з родиною, голови громадської організації «Народний Дім Глибоччини» та голови районної організації політв´язнів та репресованих Майщук М. С., мешканців Глибоки, Корчівців, Купки та ... Читати далі - тисни тут

Проглядів матеріалу: 259 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 21.02.2020 | Комментарії (0)

„În al limbilor tezaur

Fi-va pururea eternă

Limba doinelor de aur,

Limba noastră cea maternă”.

      Nu există nimic mai de preț pentru un popor decât graiul matern, întrucât acesta este plămânul prin care respiră întregul neam și suflarea în care se contopește sufletul. Înțelegem și sesizăm acest fapt într-un mod deosebit mai ales în ziua de 21 februarie, când sărbătorim ziua internațională a limbii materne.

Tradițional, în această zi la școala de cultură generală din Bahrinești se simte o atmosferă deosebită. Și în acest an elevii împreună cu profesoarele de limba română Elena Andruhovici și Viorica Bilouseac au pregătit serata literară „Preamăriți al Limbii nume...”, în cadrul căreea elevii au recitat poezii și au interpretat cântece despre limba maternă. Moderatorii sărbătorii, elevii clasei a 8-a Sofia Tofan și Mihail Cijevschi au accentuat faptul, că „limba unui popor este istoria lui și comoara cea mai de preț. Limba este o ființă vie, mereu în dezvoltare și ea trebuie să fie sensibilă la toate înnoirile economice, sociale, culturale ale vieții”.

În finalul sărbătorii elevii au dat citirii proverbele și aforismele despre limbă, pe care le-au selectat din timp, iar moderatoarele au concluzionat: „Limba maternă pentu noi este și va rămâne mereu un tezaur sfânt, pentru că e limba mamei, e limba pământului-mamă, limba originii”.

profesoara de limba română ȘM Bahrinești Elena Andruhovici

 

Проглядів матеріалу: 226 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 21.02.2020 | Комментарії (0)

Протягом листопада 2019р. - лютого 2020 року було проведено І та ІІ етапи Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних працівників закладів позашкільної освіти «Джерело творчості» у номінації «Керівник гуртка –2020».

За результатами журі дипломом ІІІ-го ступеня нагороджений Cкутар Костянтин Дмитрович, керівник гуртка Комунального закладу Глибоцького районного будинку творчості дітей та юнацтва, у номінації «Керівник гуртка художньо-естетичного напряму».

Вітаємо колегу! Бажаємо невичерпної наснаги, творчих злетів у майбутньому та перемог!

Проглядів матеріалу: 252 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 21.02.2020 | Комментарії (0)

    Методисти районного методичного центру, головні спеціалісти відділу освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької РДА долучилися до написання диктанту єдності.

 

 

 

 

 

 

 

Проглядів матеріалу: 902 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 21.02.2020 | Комментарії (0)

„O limbă, o ţară, un grai

Atât mi-e de-ajuns pentru trai....”

   Limba maternă este limba în care am deprins cu toţii primele îndemnuri, primele alinturi, primele cuvinte de îmbărbătare ale mamei. Ziua Internaţională a Limbii materne se sărbătoreşte în fiecare an. Scopul acestei sărbători este dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale și duce la dezvoltarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog. Cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne, la şcoala de la Iordaneşti de gradele I-III s-a desfăşurat în clasele a 5-11 o dictare pe tema: „Limba – unitatea etniilor în Ucraina” şi lecturi literare „Legenda limbii române”. În clasele a 5-a și a 6-a profesoarele de română au organizat concursuri pe echipe, în care elevii au demonstran nu numai că cunosc diferite noțiuni ale limbii materne, dar au cunoștințe generale despre lumea înconjurătoare. Elevii din clasa a 6-a au pregătit desene care ilustrează diferite zicale românești, iar cei de a 9-a au pregătit rebusuri cu tematică literară. Credem că este o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi şi totodată o dovadă de patriotism să cunoaştem limba maternă în procesul ei de evoluţie, din cele mai vechi timpuri până astăzi.

Profesoarele de limba şi (literatura română şi universală):

Şapca Marina, Moscal Irina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

... Читати далі - тисни тут

Проглядів матеріалу: 267 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 21.02.2020 | Комментарії (0)

   21 лютого – Міжнародний день рідної мови. Це свято відзначає уся наша держава. Цивілізоване суспільство не може існувати без мови – засобу спілкування між людьми, засобу вираження думки і передачі досвіду сучасникам і наступним поколінням.

До відзначення Міжнародного дня рідної мови долучилися учні та вчителі Купського НВК №2.

У цей день в нашій школі пройшли заходи під гаслом «Відчуй смак рідної мови!..». Вчителі румунської мови, вчителі української мови та вчителі молодших класів написали з учнями диктант «Мова – єдність етносів України».

 

Проглядів матеріалу: 252 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 21.02.2020 | Комментарії (0)

Над усі багатства і припливи мод

Шануймо мову серцем і вустами.

Народ без мови-це вже не народ,

Без мови всі ми б сиротами стали.

Ідуть гріхи за нами і борги.

Від них зректися не шукаймо броду,

Шануймо мову над усі боги,

Якщо ми хочем зватися народом

  21 лютого представники всіх націй і народностей відзначали Міжнародний день рідної мови. Уже традиційно в Слобідському НВК проходить захід, присвячений Міжнародному Дню рідної мови. Учні школи мали змогу поринути у багатющий світ краси рідної мови. Метою проведення заходу було:

донести до учнів красу і багатство української мови;

формувати відчуття краси рідної мови;

виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя.

Учнями 5-9-х класів та учителем української мови й літератури Здрилюк О.Б. було підготовлено святкову програму. Лунали вірші, пісні, сценки про мелодійну, дивовижну мову нашої держави. Із уст дітей лунали слова, що мова – це Божий дар, а мовлення – неоціненний скарб, цілюще джерело.

Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Мазепи, поглиблювалося під пером Івана Котляревського, Тараса Шевченка, удосконалювалося пізніше І. Нечуєм-Левицьким, П. Мирним, М. Коцюбинським, Л. Українкою….

Українська мова пройшла нелегкий шлях. Однак, попри всі перешкоди, для багатьох мільйонів людей вона була і є рідною, є мовою їхніх дідів, батьків і буде також мовою їхніх дітей. Ми щиро віримо, що краса і сила української мови пригорне до себе серця мільйонів інших людей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

... Читати далі - тисни тут

Проглядів матеріалу: 251 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 21.02.2020 | Комментарії (0)

   Традиційно у День Героїв Небесної Сотні на базі Глибоцького РМЦ проведено інструктивно-методичну нараду вчителів предмета "Захист Вітчизни" разом з працівниками Глибоцького районного військкомату. Засідання розпочато реквієм на честь Героїв Небесної Сотні. Методист РМЦ Василь Швець проаналізував роботу РМО вчителів предмету "Захист Вітчизни" за перший семестр 2019-2020 навчального року. Крім того, обговорено розпорядження Чернівецької ОДА від 11 січня 2020 року №24-р та наказ Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА від 3 лютого 2020 року №54 "Про організацію та проведення допризовної підготовки у закладах освіти Чернівецької області на 2020-2021 року". Працівниками Глибоцького районного військкомату було зосереджено увагу на проблемі "Формування свідомого ставлення до виконання священного обов'язку - захисту держави України".

Учасникам наради рекомендовано взяти участь у заходах з нагоди 75-ї річниці закінчення Другої світової війни. Обговорено проєкт Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура").

 

Проглядів матеріалу: 255 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 21.02.2020 | Комментарії (0)

     Пізнавально-розважальну гру ,,Буду гідним скрізь і всюди, щоб нести вам радість, люди!" провела класовод третього класу Світлана Михайлівна. Педагог розвивала культуру мовлення та спілкування. Доносила до свідомості дітей, що найвища краса людини в тому, що вона живе не тільки для себе, а й для інших людей. Класовод старалася, щоб діти усвідомили необхідність бути ввічливими.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проглядів матеріалу: 274 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 21.02.2020 | Комментарії (0)


Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024