П'ятниця, 29.03.2024, 14:21















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2020 » Жовтень » 9 » Незмарноване туристське літо
11:08
Незмарноване туристське літо

Тепла осінь нагадує туристській спільноті Глибоччини про туристський літній сезон в умовах пандемії коронавірусу. Карантин паралізував усе суспільне життя і не тільки в Україні. Та тільки но ситуація стабілізувалась, Міністерство освіти і науки дозволило працювати в літній період закладам позашкільної освіти. Хоча з багатьма обмеженнями.

Виникло питання і в педагогів Глибоцького центру туризму і краєзнавства, як провести літнє оздоровлення, адже в Чернівецькій області не відкрили жодного оздоровчого табору. Відповідь знайшли у нестандартній формі проведення дозволених навчально – практичних занять із заліковими спортивно – туристськими походами чи краєзнавчими експедиціями. Це накладало додаткові зобов´язання до педагогів – керівників туристських груп. До початку подорожі кожний керівник гуртка проводив упродовж 10 днів моніторинг стану здоров´я своїх вихованців, учасників навчально – практичних занять.

Бажаючих було більше ніж дозволяли кошти, передбачені для районного профільного пересувного туристсько – виховного оздоровчого наметового табору «Райдуга», який упродовж 23 років проводив Глибоцький центр туризму і краєзнавства. Юні туристи і педагоги не могли собі уявити, що минулорічна оздоровча зміна табору «Райдуга», 2019 року, буде останньою для юних туристів – краєзнавців Глибоцького району.

Інструктори дитячо – юнацького туризму сформували вісім груп, визначились із маршрутами і упродовж серпня провели восьмиденні пішохідні спортивні туристські походи, водні подорожі та дві краєзнавчі експедиції.

Оксана Меленко, керівник гуртка «Спортивний туризм», поєднала у групі новачків, у яких це був перший багатоденний похід, із досвідченими вихованцями – випускниками. Вони з честю і гордістю передавали свій досвід «малечі». Адже за плечима Кушніра Олександра та Дудки Павла багато чемпіонських спортивних походів, зокрема, третьої і навіть четвертої категорії складності. Особливі враження на юних туристів справили навчально – тренувальні збори на скелях в урочищі «Протяте каміння». Для цього в поході, крім бівуачного, несли і необхідне альпіністське спорядження. При цьому кожний переборов у собі страх перед скелями і висотою.

Два водних походи третього ступеня складності здійснили по Дністру групи під керівництвом Дмитра Сандула та Наталії Шелепюк. Їхні вихованці з гуртків «Спортивне орієнтування» вже мають досвід спортивних пішохідних походів. Тож спробували себе вже в іншому амплуа. Під час мандрівки відвідали декілька цікавих краєзнавчих об´єктів: Раковецьку вежу, Джуринський водоспад, Червоногородський замок тощо.

Завдяки наявності якісного спорядження та інвентаря для водного туризму Глибоцький центр туризму допоміг в організації подорожі для групи гуртківців – туристів із Старововчинецького ліцею. Досвідчений інструктор групи Руслан Щур провів з ними декілька навчальних занять з рятувальних робіт на воді. Загалом 29 осіб з Глибоцького району здійснили цікавий сплав річкою Дністер, яка найкраще підходить для туристів – початківців.

Вихованців гуртків «Географічне краєзнавство» (керівник Нітушка Юрій) та «Етнографічне краєзнавство» (керівник Анастасія Пентелейчук) поєднало бажання здійснити комплексну краєзнавчу експедицію Путильським і Вижницьким районами Чернівецької області.

Особливо запам´ятався візит до Буковинського Ока – перлини Буковинських Карпат, єдиного озера прирооднього походження. З цікавістю ознайомилися з роботою мініГЕС на річці Білий Черемош.

Група під керівництвом Анастасії Карлійчук та Анатолія Дудки мандрувала Путильським низькогір´ям. Темою краєзнавчих досліджень був збройний спротив ОУН – УПА радянській владі. Небагато є свідків тих буремних подій повоєнних років,  ще менше живих учасників – повстанців. З великою цікавістю послухали та записали розповідь жителя хутора Лубок Корпана Георгія про запеклі бої повстанців з енкаведистами. Він показав нам місце поховання тридцяти трьох повстанців, де планується встановити пам´ятний знак безіменним героям. За радянської влади згадувати про цю подію заборонялося, але Георгій   , щоб не забулося місце, посадив біля могили деревце – грушу, яка росте і досі. Вражали укріплення підрозділів УПА в районі гори Осередок: декілька рядів окопів, глибокі бункери, замасковані вогневі позиції. Результати краєзнавчих досліджень будуть відображені у звітах про подорожі.

Гуртківці Центру з Чагорської громади під керівництвом Віктора Коняка свій маршрут проклали Покутсько – Буковинськими Карпатами. На власні очі побачили, як у Буковинських Карпатах видобувають нафту, відвідали туристську садибу – музей Володимира Захарчука на полонині Янчолова. З вдячністю згадують прийом і прихисток від довготривалої грози. Вперше юні туристи з Чагра пройшли Сокільський хребет зі скелями – останцями. В недалекому минулому на них щороку проводили свої тренування і змагання чернівецькі скелелази та альпіністи.

Складніший спортивний пішохідний похід влітку здійснили вихованці Центру під керівництвом Миколи Скутаря та Дмитра Ткача. Вони обрали маршрут вже першої категорії складності Покутсько – Буковинськими Карпатами. Побували на легендарній горі Писаний Камінь у Верховинському районі здолали складні в орієнтуванні гірсько – лісисті масиви прикордонних районів Чернівецької області.

Ще один похід протяжністю понад 130 кілометрів пройшли юні туристи під керівництвом Володимира Баловсяка та Любові Суруджіу. Горгани – то найскладніший у всіх відношеннях гірський масив Українських Карпат. Та все – таки, він виявився до снаги нашим вихованцям. Серед родзинок на маршруті були найвища вершина Горган – гора Велика Сивуля (1936 м), найвища вершина Свидовецьких гір – двоголова Близниця (1880 м). Дошкуляли прикрі стелюхи, які називають «карпатськими джунглями» - зарості жерепів – альпійської сосни, які прохідні тільки по стежках. Особливо зачарували високогірні озерця льодовикового походження. Із задоволенням оглянули Буковель  - найбільший курорт в Українських Карпатах.

Упродовж 10 днів після закінчення подорожей керівники гуртків знову здійснювали моніторинг стану здоровя своїх вихованців. Жодна дитина не захворіла,що підтвердило правильність обраної центром тактики оздоровлення.У подорожах побували 72 вихованця та 18  педагогів.

Завдяки незмарнованому туристському літу керівники груп нині готують звіти на Чемпіонат України з туристських спортивних походів. Адже групи Глибоцького центру туризму та краєзнавства з 1994 року 85 разів перемагали у зазначеному чемпіонаті, з них 53 групи виборювали перше місце.

Туризм дітям подобається!

    Анатолій Дудка

директор Глибоцького районного (поки що) центру туризму

і краєзнавства учнівської молоді

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 322 | Додав: Ulia_RMC | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Жовтень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024