В квітні 2018р. Глибоцька гімназія прийняла участь в проекті Компола (скор. від «КОМПост» + «шкОЛА») — .спільному екологічному проекті міністерств екології та природних ресурсів і освіти та науки України з компостування відходів шкільних їдалень, направлений на підвищення рівня екологічної освіти та залучення молоді до практичних навичок сталого розвитку та споживання.
3 травня було оголошено 200 переможців - і ми в їх числі. Минулого тижня ми отримали спеціальний побутовий компостер і сьогодні учні 11 класу його зібрали.
В компостер можна класти:
Очистки сирих овочів та фруктів;
Шкаралупу сирих яєць;
Заварку від чаю;
Залишки крупи чи каші без додавання масла;
Скошену траву;
Папір, картон;
Зів’ялі квіти;
Опале листя;
Тоненькі гілочки (але не багато).
Що не можна відправляти до компостера
Овочі та фрукти після термічної обробки;
Шкірки від цитрусових;
М’ясо;
Рибу;
Хліб;
Молочні продукти;
Жири та олії.
Компост за своєю структурою нагадує звичайну землю. Він має чорне забарвлення, пухку структуру та не має неприємного запаху.В середньому процес компостування займає 3–6 місяців, в залежності від погодних умов. Чим тепліше навколо, тим швидше проходить процес визрівання компосту. Готовий компост можна використати для підживлення кімнатних рослин, квітів на клумбах та дерев,які ростуть біля школи.