Вівторок, 23.04.2024, 08:20















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2016 » Травень » 31

Автор: Лілія Гриневич, Міністр освіти і науки України.

   Погоджуючись на посаду міністра, я усвідомлювала необхідність ухвалення непростих рішень. Деякі з цих рішень виглядають неоднозначно, але коли вони є необхідними для вирішення проблем сотень тисяч дітей - я прийматиму їх, навіть якщо всі навколо застерігають, що це "погано для репутації" і "краще вже нічого не робити". І про ці непрості рішення інформуватиму публічно і докладно.

    Одним з таких складних "успадкованих" питань є друк підручників для 4 та 7 класів, який минулого року не був здійснений вчасно і тепер може позначитись на вчасному друку підручників для 8-х класів цього року. Слід визнати - Міносвіти та Інститут модернізації змісту освіти минулого року не просто не зробили вчасно свою частину роботи, а довели ситуацію до патової. Це має свої кадрові наслідки - директорка ІМЗО звільнена. Зараз ми розблокували процес друку підручників для 4 та 7 класів, дозволивши місцевим владам робити передоплату видавництвам. Ми домовилися з обласними управліннями освіти, що вони організують підписання угод про друк підручників з видавництвами в один день в обласному центрі, щоб видавництвам не треба було об'іжджати понад 700 районів України.

   Але залишилася серйозна проблема. Минулого року 6 видавництв, які мали найбільші тиражі (за результатами відбору підручників вчителями на електронному Репозитаріі) не встигли виконати держзамовлення. Угоди з ними Інститут модернізації змісту освіти підписав лише в середині листопада і поставив вимогу надрукувати 6 млн примірників за кілька тижнів. Виконати все замовлення в поставлені терміни було технологічно неможливо і мені це підтвердили інші учасники та експерти ринку. Гроші за невиконане замовлення ці видавництва повернули в держбюджет, а після мого приходу на посаду міністра сплатили пеню майже 250 тис грн.

    Цього року (до мого приходу на посаду) був оголошений конкурс підручників для 8 класів і до нього були допущені (знову ж до мого приходу) ті видавництва, що не виконали минулого року держзамовлення в повному обсязі. За результатами відбору на електронному Репозитаріі вчителі знову обрали підручники вказаних вище видавництв - загалом понад 2,2 млн примірників. Однак є постанова Уряду, згідно з якою видавництва, що не виконали держзамовлення, на наступний рік до нього не допускаються.

   Отже, як міністр я поставлена перед вибором: 1) виконати цю постанову, перекреслити вибір тисяч вчителів, не допустити до держзамовлення підручники цих видавництв або 2) ініціювати зміни до Постанови КМ і таким чином дозволити надрукувати обрані вчителями понад 2 млн підручників. 26 травня ця непроста проблема була винесена на розгляд Колегії Міністерства освіти та науки. Колегія підтримала 2-ий варіант і доручила мені ініціювати внесення змін до урядової постанови, щоб забезпечити друк обраних вчителями підручників. Дякую колегам за підтримку, що розділили зі мною відповідальність за те, щоб підручники були надруковані вчасно і саме ті, які обрали вчителі.

   Однак, це лише тимчасове рішення. Останні два роки показали, що існуючий порядок відбору підручників є надзвичайно проблематичним і нераціональним, ще й проводився з численними відхиленнями - починаючи від невчасного друку і закінчуючи тим, що далеко не всі вчителі отримали ті підручники, які замовили. Порядок запроваджувався з метою встановити плюралізм, конкуренцію і пріоритет вибору підручника вчителями, але за результатами не призвів ні до покращення якості підручників, ні до якіснішого відбору.

   Ми маємо врахувати цей факт і принципово змінити процедуру, встановивши нові критерії того, якими мають бути сучасні підручники. І це буде зроблено - конкурс на відбір підручників для 9 класу пройде на інших засадах, де основною метою буде підвищення якості підручника. Ми пропишемо відповідні вимоги.

    Тому сьогодні я приношу свої вибачення учням 4 та 7 класів за те, що вони вчилися рік без повного забезпечення підручниками, вчителям - за те, що не всі з них отримали ті підручники, які замовили. Я поставила завдання, щоб з підручниками для 8-го класу (нинішнього багатостраждального 7-го) це не повторилося. Питання на моєму особистому контролі.

(за матеріалами http://osvita.ua/blogs/51477/)

Проглядів матеріалу: 479 | Завантажив: Микола | Дата: 31.05.2016 | Комментарії (0)


Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024