П'ятниця, 26.04.2024, 01:37















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2019 » Листопад » 04

    Hевпинно летить час, змінюються покоління. А життя дарує нам безцінне багатство, накопичене віками – духовну спадщину звичаїв і традицій нашого народу, пронизану великою любов'ю, повагою та шаною до людини.

У культурі будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиті речі – яскравий приклад і підтвердження цьому. Вони є абсолютно унікальним, автентичним продуктом, який характеризує не лише темперамент нації, але й є її візитівкою

Деколи трапляється так, що з невеликої розповіді, світлин народжується досить цікава краєзнавчо-дослідницька робота. Так трапилося з нашою роботою «Чагорський вишиваний знак-символ». Декілька років тому нам потрапила до рук особлива хустинка. Вона відрізнялася незвичним різномаїттям кольорів. А найбільше нас вразив викладений з матерії хрест зі зворотного боку . Ми звернулися до старожилів села Чагор. Саме від них ми дізналися про особливе призначення цих хустинок. Виявилося, що колись ширинки(нафрами, шервети так ще називали ці хустини) посідали головне місце в житті людини, особливо в житті дівчини. Поруч із шлюбною сорочкою і рушниками, ширинка була основним атрибутом весільного обряду. Саме із вишивання ширинок дівчина починала готувати своє придане. Їх в нашому селі вишивали дівчата, починаючи з одинадцяти років. На них вони вишивали свою мрію про майбутню долю, ніби закодовували свої бажання та сподівання. Кожна квіточка, листочок чи колір несе своє символічне навантаження. Вона відбивала у полотні скільки б хотіла мати дітей, яке господарство, якого чоловіка. Кожна дівчина вишивала 30–40 однакових хустин і дарувала їх на весіллі гостям.

Кількість вишитих хустин свідчила про те, скільки разів господар хати був запрошений на весілля . Отриману на весіллі ширинку чіпляли в світлиці, на стіні під образами. Це була своєрідна нагорода, або визнання. Чимало обрядів та звичаїв, пов'язаних з використанням ширинок, ми записали від наших односельців.

Зібрані нами етнографічні матеріали дають підставу стверджувати, що виготовлення ширинок, їх роль у весільній обрядовості – це наше культурне надбання, це традиції, які є гордістю, символами, оберегами для жителів нашого рідного села Чагор. Традиція використання ширинок у нашому селі снується сонячним променем, красою і добром з правічних джерел давнини у майбутнє. І надзвичайно важливо й корисно для нас, учнівської молоді, долучитися серцем і розумом до культурних, етичних і естетичних надбань наших краян і по-справжньому зрозуміти їх велич і духовну красу. Бо наші традиції – то золота нитка, що єднає наші родини й покоління. Про це ми дізналися і усвідомили, що кращі місцеві звичаї треба шанувати, берегти, примножувати і продовжувати. З метою популяризації місцевих звичаїв ми провели в школі майстер-клас, на якому поважні жінки нашого села вчили дівчат виготовляти ширинки. На заняттях гуртка «Етнографічне краєзнавсво» ми виступили перед гуртківцями, де розповіли про наше дослідження.

 

Загарюк Анастасія,

вихованка гуртка «Етнографічне краєзнавство»

Глибоцького центру туризму та краєзнавства учнівської молоді,

що на базі Чагорської ЗОШ І-ІІІ ступенів

... Читати далі - тисни тут

Проглядів матеріалу: 322 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 04.11.2019 | Комментарії (0)

Проглядів матеріалу: 290 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 04.11.2019 | Комментарії (0)

Проглядів матеріалу: 1341 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 04.11.2019 | Комментарії (0)

    Українське радіо проведе щорічну акцію «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності», що присвячена Дню української писемності та мови.

Диктант буде проведений 8 листопада 2019 року об 11:00. Текст радіодиктанту у прямому ефірі читатиме відомий мовознавець, автор підручників і посібників з української мови та літератури Олександр Авраменко, який складає текст диктанту останні 13 років. Цього року автор внесе у текст кілька елементів на перевірку нової редакції чинного правопису.

У читальній залі Національної бібліотеки ім. Вернадського писатимуть диктант запрошені гості — політики, селебріті, журналісти.

Цього року вперше диктант можна буде перевірити вже через 15 хвилин після його написання. За цей час (11:45-12:00) охочі зможуть надіслати свій текст (фото, скан або скріншот із вказаною зворотною адресою) на електронну скриньку Українського радіо (rd@nrcu.gov.ua), або у приватні повідомлення на сторінці Українського радіо у Фейсбук (UA: Українське радіо), або на вайбер – 097-107-107-9. Повідомлення необхідно надсилати на одну з адрес, не дублюючи на всі.

Автори безпомилкових диктантів отримають заохочувальні призи. Додатково буде оголошено конкурс на найкращі твори про написання диктанту (для тих, хто віддає перевагу традиційному листуванню). Твір із диктантом треба надіслати поштою протягом 2-х днів (до 11 листопада) на адресу: 01001, Київ, Хрещатик, 26 (помітка «на конкурс»). 10 найкращих робіт будуть нагороджені заохочувальними призами.

З 12:00 до 12:15 в прямому ефірі Українського радіо Олександр Авраменко проведе роботу над помилками.

Дмитро Кулеба, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України: «На жаль, ми почали менш грамотно писати. Коли набираємо текст на комп’ютері, програма автоматично виправляє помилки. Коли листуємося в месенджері, пропускаємо коми та інші знаки. Насправді, писати грамотно і правильно – це прикольно і красиво. Закликаю написати диктант національної єдності разом з Українським радіо. Перевірте себе і підтримайте українську мову!».

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності був започаткований у 2000 році з метою єднання навколо мови. Відтоді щороку слухачі, а віднедавна й телеглядачі (акцію транслює телеканал UA: Перший) можуть взяти участь у написанні диктанту й перевірити, наскільки добре вони знають мову. Пишуть диктант і за межами України. Торік на адресу Українського радіо надійшло 32779 диктантів. З них без помилок написали 311 учасників.

Проглядів матеріалу: 404 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 04.11.2019 | Комментарії (0)

     Освітню субвенцію використовують не за призначенням. За інформацією Профспілки працівників освіти, місцева влада створює штучну економію коштів освітньої субвенції, що дозволяє використовувати заощаджені кошти не за першочерговим призначенням.

МОН не підтримує ініціативи партії «Голос». У Міністерстві освіти і науки заявили, що не підтримують правки партії «Голос» до законопроекту «Про повну загальну середню освіту», які передбачаю запровадження 40-годинного робочого тижня для вчителів.

Україна підпише Декларацію про безпеку шкіл. Декларація містить низку зобов'язань, спрямованих на попередження та реагування на напади та використання закладів освіти у військових цілях у період збройного конфлікту.

МОЗ закликає робити щеплення проти дифтерії. Цього року в Україні вже зафіксовано 20 випадків дифтерії. Найбільший спалах захворювання стався в Закарпатській області, також випадки дифтерії зафіксовано у Хмельницькій, Луганській, Тернопільській областях та Києві.

У листопаді відбудуться перші аудити шкіл. За інформацією Державної служби якості освіти, проведення інституційних аудитів відбудеться позапланово за ініціативою двох шкіл Броварського району Київської області.

Освітяни вийшли на акцію протесту. Основні вимоги. Під стінами парламенту відбулась акція протесту, що була організована Київською організацією Профспілки працівників освіти. До освітян столиці також приєднались представники профспілок з деяких регіонів.

Вакарчук пообіцяв переглянути пропозиції «Голосу». У Київській профспілці працівників освіти повідомили, що лідер партії «Голос» публічно пообіцяв переглянути пропозиції до законопроекту «Про повну загальну середню освіту», які викликали обурення освітян.

МОН перегляне частину програми ЗНО у магістратуру. Освітнє відомство планує внести зміни до Програми другого блоку єдиного фахового вступного випробування з права. Метою перегляду програми є приведення її у відповідність до діючого законодавства.

Відбулось перше в Україні тестування вчителів. Учасники пілотної сертифікації педагогічних працівників склали тест незалежного оцінювання. Тестування фахових знань і вмінь учителів початкових класів тривало 180 хвилин. Тест складається зі 100 завдань.

Учасники додаткового ЗНО у магістратуру отримали запрошення. В електронних кабінетах учасників єдиного вступного іспиту з іноземної мови розміщено запрошення-перепустки, у яких зазначено адреси пунктів тестування. Спеціальна сесія ЗНО відбудеться 5 листопада.

Офіс освітнього омбудсмена запрацює 4 листопада. Планується, що працювати зі скаргами буде освітній омбудсмен та юридичний відділ його служби. До вирішення конфліктів також залучатимуться працівники психолого-методичної підтримки.

В Україні відбудеться традиційний радіодиктант єдності. Українське радіо проведе щорічну акцію «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності», що присвячена Дню української писемності та мови. Диктант буде проведений 8 листопада об 11:00.

Проглядів матеріалу: 327 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 04.11.2019 | Комментарії (0)


Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024