П'ятниця, 29.03.2024, 09:09















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2017 » Серпень » 7 » Ефективні способи захопити дитину читанням
10:49
Ефективні способи захопити дитину читанням

    Є чимало веселих та дієвих способів прищепити дитині любов до книг. Скориставшись наведеними порадами, ви не тільки зацікавите малюка й відкриєте перед ним цілий новий світ, а й допоможете йому в подальшому розвитку та зміцните ваші взаємини.

Рекомендація № 1. Встановлюйте зв'язок з дитиною за допомогою книг

Справа не тільки в тому, щоб дитина полюбила читання, а в тому, щоб у неї з'явилося веселе заняття разом з батьками. Посадіть дитину собі на коліна й читайте їй уголос. Так вона зможе відчути себе в безпеці та щиро зацікавиться пригодами книжкових героїв.

Рекомендація № 2. Створюйте нові традиції

Постійне читання в певний час заспокоює малюків, тому вони так люблять, коли батьки читають їм перед сном. Однак протягом дня також є багато моментів, сприятливих для читання. Час від часу встановлюйте нові традиції: читайте казки за сніданком, під час купання, після дитячого садка тощо. Дітям, які швидко засинають, більше подобається, коли батьки читають їм удень.

Рекомендація № 3. Вибирайте відповідні книги

Маленькі діти люблять усі книги, які їм зручно тримати в руках і гортати: книги в палітурці, книжки-іграшки й інші. Вони люблять розповіді, проілюстровані яскравими, реалістичними малюнками, і, звичайно ж, вірші. Дітям різного віку потрібні різні книги. Можливо, вашій дворічній дитині сподобаються й книги про Гаррі Поттера, але подбайте про те, щоб вона мала доступ до більш простих книг, які відповідають її віку.

Рекомендація № 4. Повторюйте прочитане

Не робіть вигляд, що вам набридло читати одну й ту ж казку багато разів поспіль, якщо дитина просить знову прочитати її на ніч. Діти люблять слухати одні й ті ж розповіді знову й знову, тому що їм подобається вчитися. Скоро ви помітите, що дитина знає напам'ять свої улюблені уривки, а під час читання підказує вам наступну фразу. Це означає, що дитина готова до самостійного навчання читання.

Рекомендація № 5. Проявляйте акторську майстерність

Не стримуйте себе, коли читаєте дитині. Ричіть, як ведмідь з казки про Машу й ведмедів, пищіть, як П'ятачок з казки про Вінні-Пуха. Діти люблять акторську гру так само, як і дорослі. Дитина може захотіти зіграти роль злого вовка з казки про трьох поросят. Заохочуйте таке бажання, навіть якщо це й затягує процес читання. Дитина отримає більше користі від читання, якщо буде брати в ньому активну участь.

Рекомендація № 6. Враховуйте інтереси дитини

Вибирайте книги, виходячи з того, чим любить займатися дитина – ходити в зоопарк, грати або плавати. Вибирайте книги про її улюблених персонажів з фільмів і телевізійних програм. Дозвольте їй вибирати книги, але подбайте про їх розмаїття. Ви можете з подивом дізнатися, що вашій доньці, яка любить грати з ляльками, також подобаються книги про динозаврів і монстрів.

Рекомендація № 7. Ходіть з дитиною в бібліотеку

Для дитини похід до бібліотеки може стати справжньою пригодою. У неї може з'явитися нова улюблена книга, яку порадить бібліотекар. І, звичайно ж, бібліотека – це прекрасний спосіб для дитини прочитати безліч нових книг безкоштовно.

Рекомендація № 8. Використовуйте аудіокниги

Багато чудових книг є в аудіоформаті – їх можна купити на компакт-дисках або скачати в Інтернеті. Якщо дитина просить почитати їй книгу, а вам потрібно готувати обід, ви можете ввімкнути їй аудіокнигу замість того, щоб читати дитині самій. Ви також можете самостійно записувати аудіокниги або попросити про це когось із друзів сім'ї або родичів. Почути казку голосом улюбленої бабусі принесе дитині особливе задоволення.

Рекомендація № 9. Не використовуйте читання в якості нагороди

Не кажіть дитині, що ви почитаєте їй, як тільки вона пообідає. Коли читання використовують як нагороду або покарання, це не йде дитині на користь. Замість цього читайте тоді, коли це виглядає більш природно – наприклад, коли ви хочете заспокоїти дитину перед сном.

Рекомендація № 10. Особливості читання активній дитині

Деякі діти не хочуть слухати до кінця розповідь, яку ви читаєте. Не хвилюйтеся з приводу цього. Просто читайте дитині короткі розповіді тривалістю кілька хвилин, а потім дозвольте їй піти, якщо вона хоче. Деяким дітям завжди буде цікавіше пограти, ніж слухати історії. Тому, якщо ваша дитина активна, їй можуть сподобатися заняття, в яких не використовуються книги.

Рекомендація № 11. Зробіть цікаві історії частиною вашого життя

Розповідайте дитині історії, коли ви обідаєте або їдете в машині. Для таких випадків підійдуть казки, історії з власного дитинства або придумані історії, в яких сама дитина є головним героєм. Зробіть книгу з малюнків і улюблених фотографій малюка, розповідайте про них історії або попросіть розповісти про них дитину.

Рекомендація № 12. Звертайте увагу на слова

Де б ви не були разом з дитиною, ви завжди можете показати їй, настільки важливі слова в повсякденному житті. Наприклад, дитині можна розповісти, що червоне світло світлофора говорить нам «Стій». Удома ви можете використовувати магніти з буквами, які кріпляться на холодильник. Складайте з них назви предметів, які знаходяться в будинку, іграшок і т. ін. Навіть якщо дитина ще не може читати, малюнок поруч з написаним словом викликає в неї інтерес до читання. Намалюйте дитині серце й напишіть фразу «я тебе люблю». Так дитина здогадається про те, що написано.

Рекомендація № 13. Більше розмовляйте

Учені стверджують: діти, з якими батьки розмовляють за сніданком, мають більший словниковий запас. Розмовляйте з дітьми, не бійтеся використовувати складні слова та фрази. Дозвольте дитині ставити запитання й відповідайте на них. Діти за своєю природою цікаві, схильні знаходити дивовижні речі навколо себе. Тому не соромтеся досліджувати світ разом з дитиною.

Рекомендація № 14. Демонструйте дитині свою любов до читання

Маленькі діти наслідують вас. Якщо вони бачать в будинку багато книг і вашу любов до читання, то розуміють, що книги – важлива частина повсякденного життя. Показати дитині любов до читання набагато ефективніше, ніж просто читати їй щодня.

Переглядів: 434 | Додав: Ulia_RMC | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Серпень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024