П'ятниця, 26.04.2024, 10:49















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 9
Гостей: 9
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2017 » Лютий » 27 » Тріумф буковинських туристів-лижників.
11:58
Тріумф буковинських туристів-лижників.

   Декілька років поспіль через аномально теплі зими національна федерація спортивного туризму не могла провести чемпіонат України з лижного туризму в Чернівецькій області. Але нещодавно, під кінець зими, це вдалось здійснити.

В околицях м.Чернівців, на засніжених схилах лісових масивів у селах Валя Кузьмина та Грушівка Глибоцького району, відповідно до календарного плану Міністерства молоді та спорту України змагались 12 команд з 8 регіонів України, а саме: Волинської, Рівненської, Закарпатської, Сумської, Житомирської, Кіровоградської, Харківської та Чернівецької областей.

На урочистому відкритті Чемпіонату спортсменів щиро вітали начальник відділу туризму Чернівецької облдержадміністрації Фурдига В.М., заступник голови Глибоцької райдержадміністрації Лопуляк І.К., начальник управління освіти, молоді та спорту Глибоцької райдержадміністрації Барарюк В.І., староста села Валя Кузьмина Джуряк О.К., віце президент національної федерації спортивного туризму Толстіхін Л.М., почесний президент федерації спортивного туризму України Соколов В.А.

Промовці відзначили, що вперше туристи-лижники зібрались у такому широкому представництві на дистанціях найвищого 5 класу. За перемогу в таких змаганнях може бути присвоєне високе звання «Майстер спорту України» .

Від відділу туризму облдержадміністрації на згадку про перебування на Буковині всім командам були вручені пам’ятні сувеніри.

Завдяки сприянню Волоківської об’єднаної територіальної громади (голова Глопіна В.І.) для учасників чемпіонату були створені комфортні умови для проживання та харчування.

Особливе навантаження випало на долю суддівської колегії, адже через зменшення снігового покриву по декілька разів прийшлось змінювати раніше підготовлені дистанції. Забезпечували суддівство змагань працівники Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій та члени Глибоцького районного спортивного клубу «Меридіан». До речі, Глибоччина є одним з базових осередків розвитку лижного туризму в Україні. Тож і представництво глибочан у командах Чернівецької області було найбільшим.

Першого дня учасники змагались на довгій дистанції «Лижний маршрут» протяжністю близько 10 кілометрів. Крім виснажливих перегонів з елементами спортивного орієнтування учасники долали технічні етапи на швидкість. Команда федерації спортивного туризму Чернівецької області в складі Андрія Федорюка (капітан), Шелепюк Наталі, Марчука Андрія, Кіса Олега (всі є педагогічними працівниками) на одному диханні пролетіла по дистанції, та ще й без штрафів на технічних етапах, і вже була недосяжною для суперників. Недаремно по вихідних, незважаючи на морозну погоду наполегливо готувались і тренувались перед чемпіонатом.

Призерами на «Лижному маршруті» стали команди з Волинської та Закарпатської обласних федерацій спортивного туризму.

Другого дня спортсмени долали «Смугу перешкод» індивідуально. Інтрига змагань була неймовірною, адже лідерка з Волині Варинюк Софія всього одну секунду виграла у кращої спортсменки з Буковини Шелепюк Наталі. І це на дистанції протяжністю близько трьох кілометрів!

Цікаво, що бронзові медалі в особистому заліку вибороли подружня пара Федорюк Галина та Андрій, які є працівникми Чернівецького ОЦТКЕУМ та членами Глибоцького турклубу «Меридіан». Срібло дісталось наполегливому спортсмену Денису Константинову з Житомирської області. А перемогу святкував (і, мабуть, закономірно) неодноразовий чемпіон України з лижного туризму, майстер спорту України Оришко Олександр з Волині. Високий результат був також і у чернівчанина Марчука Андрія. За сумою чотирьох найкращих результатів на цій дистанції (а всього від команд стартувало по шість спортсменів) першість знову була за буковинцями. Друге і третє місця вибороли команди з Волині.

На заключній дистанції «Смуга перешкод» (командна) протяжністю близько трьох кілометрів лижники змагались в умовах різкого потепління. Судді на деяких етапах під керівництвом начальника дистанції Качуляка Валерія невтомно вручну підсипали сніг, щоб всі команди були в рівних умовах. Тож нарікань не було. На цій динамічній дистанції команди в повній мірі продемонстрували свою технічну і тактичну майстерність, вміння транспортувати потерпілого на саморобних нартах та долати лавинонебезпечні ділянки. За гострої конкуренції команда з Волинської ОФСТ №1 швидше за інших пройшла смугу перешкод і перемогла. Команда Чернівецької ОФСТ №1 була другою, а Рівненської ОФСТ – третьою.

У загальнокомандному заліку за сумою результатів на трьох дистанціях команда Чернівецької ОФСТ №1 (тренер Дудка А.П.) перемогла. Срібними та бронзовими призерами були, відповідно, команди Волинської ОФСТ №1 та №2 (тренер Оришко О.О.)

Вагомий внесок в успішний виступ чернівецьких команд зробили педагоги Сторожинецького ЦДЮТ Гаврилюк Сергій та Побєжан Дмитро,вчителі з Глибоцького району Чоботар Олександр,Митранюк Олена,Троєцька Неля, студент ЧНУ Мангер Валентин. Спортсмени щиро вдячні управлінню молоді та спорту Чернівецької облдержадміністрації (Вітовський Б.І.) та федерації спортивного туризму Чернівецької області (Скрипник В.В.) за фінансову та матеріальну підтримку команд.

На урочистому закритті чемпіонату голова лижної комісії федерації спортивного туризму України Колотуха О.В. відзначив якісну організацію та проведення змагань з боку Чернівецької ОФСТ та Глибоцького центру туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді, чітку неупереджену роботу суддівської колегії та головного судді Дудки А.П., турботу та опіку начальника управління освіти Глибоцької райдержадміністрації Барарюка В.І., директора Валякузьминської ЗОШ I-IIст Паламар С.Д., кухарів Руснак Л.П. та Джуряк О.М. Він висловив надію на зустріч у такому ж складі всіх спортсменів на особистому чемпіонаті України з лижного туризму у м.Суми.

Президент Чернівецької ОФСТ Скрипник В.В. запросив туристів-лижників України організовувати подібні змагання на Буковині і в майбутньому.

А збірна команда Чернівецької області вже готується до змагань на Слобожанщині.

Оксана Меленко,

головний секретар чемпіонату,

методист Глибоцького центру туризму

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 563 | Додав: Ulia_RMC | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024