Вівторок, 19.03.2024, 12:11















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2016 » Січень » 02

           Звичаї та традиції допомогають зберігати та збагачувати культуру кожного народу. В них зберігається духовна спадщина. Ми впевнені, що повинні зберігати та передавати їх наступним поколінням. 

          Новорічні свята є надзвичайно важливим святом для всіх християн: ми святкуємо Народження Христове. Зимові звичаї, і особливо різдвяні, очікуються з великою емоцією й радістю. Різдво асоціюється з зимовою феєрією, з чистотою снігу, що радує особливо дітей, які очікують Діда Мороза. Діти живуть святковою атмосферою, веселощами і хвилюванням. Дзенькіт дзвіночків, запах ялинки - створюють в кожній сім’ї казкову атмосферу, душевний спокій.

         У нашому ліцеї кожного року,  поряд з іншими карнавальними костюмами та номерами, зберігається краса народного костюму та традиційні карнавальні образи включали маски тварин – Кози, Ведмедя, Діда і Баби. У виступі кожного класу учні співають колядки, величаючи народження Дітяти, величають матір, бажають людям добро, здоров’я, щастя.

         Також, традицією у нашому ліцеї  є “Плугушорул”. Це давній аграрний звичай. Їхні віншування є довгою віршованою поемою, в якій представлено послідовності аграрних робіт – від орання поля до випічки калачів, побажання добра, здоров’я і щастя. Учні беруть з собою батоги, якими хлещуть, і навіть бухай (специфічний інструмент), зроблений з дерев’яного відра із шкіряним овечим дном, через яке протягнено пасмо кінського волосся. Якщо за нього потягнути – він видає глухий звук, схожий на мичання бика.

         В наших обрядах фігурує ряджена коза в дерев’яній масці. Коза – символ урожаю. «Коза» - це театралізований обряд-гра з масками, центральним моментом ритуального дійства був танець «кози», її «вмирання» і «воскресіння», що символізує циклічний кругообіг часу, прихід Нового року, а також має відгомін давніх жертвоприношень, закликання кращого урожаю, добробуту в господарстві

          Специфічним є присутність  ведмедя. Ведмідь грає під музику, він перекидається, б’є землю ногами і, наприкінці, помирає. А потім дивовижно воскресає, і цей момент передає метафорично послідовність пір року.

         Геродот стверджував: якби усім народам в світі надали можливість вибирати найкращі з усіх звичаїв та обрядів, то кожен народ вибрав би свої власні.
 

      Левчук Аліна Георгіївна – педагог-організатор Карапчівського ліцею

 

 

 

 

 

 

 

 

Проглядів матеріалу: 520 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 02.01.2016 | Комментарії (1)


Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024