Четвер, 28.03.2024, 20:58















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2019 » Квітень » 17 » Історична конференція у Черкасах об’єднала учнів з усієї України
08:24
Історична конференція у Черкасах об’єднала учнів з усієї України

      «Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття» – під такою назвою пройшла історико–краєзнавча конференція у Черкасах на початку квітня. Організатори конференції – Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді та Черкаський обласний Центр туризму, краєзнавства і екскурсій учнівської молоді.

У роботі конференції взяли участь юні краєзнавці майже з усіх областей України. Чернівецьку область на заході представляв вихованець Глибоцького центру туризму і краєзнавства Дудка Павло.

У секції «Історичні постаті» Павло Дудка презентував пошуково-дослідницьку роботу «Імена, підняті з небуття» про створення та діяльність осередку ОУН на теренах Глибоччини у 40-х роках ХХ століття. У роботі висвітлена збройна боротьба боївки під керівництвом районового провідника глибочанина Паламарюка Георгія (псевдо «Зелений»). Завдяки архівним матеріалам, наданим Миколою Рубанцем, був досліджений бій з енкаведистами, у якому загинули керівники районового проводу Георгій Паламарюк та Семен Карлійчук з Камʼянки, а також звʼязкові – мешканці Купки Іван та Ревека Рипчуки. Основний посил, із яким Павло звернувся до своїх колег – учасників конференції: і в Глибоцькому районі, з поліетнічним складом населення, у далекі 40-і роки були справжні патріоти, які до останнього подиху боролися за Українську Державу. Наше завдання – берегти памʼять про цих героїв.

У програмі конференції була екскурсійна поїздка у Холодний Яр – знакове місце для багатьох українців. Саме там відбувалися події, які описав у своїй поемі «Гайдамаки» Тарас Шевченко. Це батьківщина борців за волю України різних епох – Гетьмана Богдана Хмельницького, керівника гайдамацького повстання 1768 року Максима Залізняка та отамана полку гайдамаків Холодного Яру Василя Чучупака.

Ми побували біля дуба Максима Залізняка, відвідали Мотронинський монастир, тривожні дзвони якого повідомляли мешканців довколишніх сіл про наближення більшовицької орди і скликали до бою повстанців. Тут гайдамаки освячували зброю.

У райцентрі Камʼянка ми відвідали історичний музей, який розташований у родинному маєтку Давидових. Наукова співробітниця музею Лариса Висоцька розповіла, що у цьому будинку жила сестра Петра Ілліча Чайковського, тут часто бував і сам композитор. Нас глибоко вразила розповідь пані Лариси про Холодноярську республіку, яка існувала 1918 – 1923 р.р., її славних отаманів та козаків. Ми дізналися, що криївка – це «винахід» холодноярців, який пізніше запозичили вояки УПА. На жаль, ці сторінки історії України не висвітлені у шкільній програмі.

Учасники конференції з різних куточків України пройнялися духом спільності та відчули, що Україна – це одне ціле, а історія нас єднає, а не розділяє, та що історію нашого народу виносити за дужки не можна.

Оксана Меленко,

методист Глибоцького ЦТКСЕУМ

Переглядів: 320 | Додав: Ulia_RMC | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024