П'ятниця, 19.04.2024, 22:33















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2018 » Вересень » 21 » Активний відпочинок та пізнання - стиль життя
09:58
Активний відпочинок та пізнання - стиль життя

      Минулий навчальний рік у вихованців гуртка «Спортивний туризм», що діє на базі Глибоцького ліцею, був змістовний і насичений різноманітними спортивно-туристськими та краєзнавчими заходами. Гуртківці показали хорошу технічну і фізичну підготовку на районних змаганнях зі спортивного орієнтування та пішохідного туризму, посівши призові місця у складі команди ліцею.

Учні знайомились з історією та архітектурою головного міста нашої області, взявши участь у краєзнавчому квесті «Невідомі Чернівці». Організатори квесту, педагоги Чернівецького обласного центру туризму, запропонували цікаві «головоломки», повʼязані з різноманітними памʼятками Чернівців, динамічні та захоплюючі перегони вуличками старого міста.

Продовжуючи вивчати підземні багатства Поділля, ми відвідали печеру Оптимістичну, добре знану спелеологами України та далеко за межами нашої держави. Адже це найдовша гіпсова печера у світі, а в загальному рейтингу печер вона посідає пʼяте місце.

Навесні, разом з вихованцями інших гуртків Глибоцького центру туризму, ми здійснили сплав річкою Прут на рафтах протяжністю понад 20 км. Така форма активного відпочинку, коли разом з друзями в одному човні долаєш бурхливі хвилі норовистої гірської річки, неабияк подобається учням. А тому сплав для гуртківців – це вже традиційний захід, який плануємо провести і цього року.

Разом із фізичним розвитком, загартуванням та активним відпочинком основним завданням діяльності гуртка є краєзнавча робота, повʼязана із вивченням географії, історії, екології рідного краю. Знання, здобуті на гурткових заняттях, учні демонструють на олімпіадах юних краєзнавців. Так, Дудка Павло показав високий рівень знань з географії рідного краю, здобувши перше місце на районній олімпіаді та друге місце – на обласній.

У доробку гуртківців дослідження, проведені упродовж кількох років під час краєзнавчих експедицій теренами нашої області та Українськими Карпатами. Ми вивчали памʼятки природи – урочище Тисовий яр, печеру Баламутівська, джерело Буркут; досліджували історію лісосплаву та інженерні споруди – гамованки, кляузи, гаті – на річках басейнів Білого та Чорного Черемошів, знайомились з рідкісною флорою унікального буковинського хребта Чорний Діл.

Минулого року ми започаткували серію досліджень з історичного краєзнавства, повʼязану з діяльністю у Глибоцькому районі осередку Організації Українських Націоналістів у 40-х роках ХХ століття.

Значним досягненням вихованців минулого року є їхня участь у категорійних походах найвищого рівня складності для школярів.

Четверо учнів з гуртка – Кушнір Олександр, Німачук Назар, Дудка Павло і Ткач Дмитро – стали учасниками лижного походу другої категорії складності. У складі групи був також вихованець гуртка з Турятського НВК Лінецький Петро (керівник гуртка Троєцька Неля Іванівна) та випускник Глибоцької гімназії Романюк Володимир.

Нитка лижного маршруту проходила через Покутсько-Буковинські Карпати, Гринявські гори та найвищий масив Українських Карпат – Чорногору. Загалом за 10 днів група пройшла 150 км., здійснила траверс південних схилів г.Петрос та радіальне сходження на одну із найвищих вершин України – гору Піп Іван Чорногірський. Ця гора висотою 2022 м особливо популярна серед туристів, які відвідують тут величну споруду старої польської обсерваторії. Ось і наша група здійснила сходження на вершину і насолодилась красою «Білого слона» - таку влучну назву має будівля обсерваторії через сніжні надуви на стінах товщиною до 1 метра.

Хороша технічна підготовка, витривалість і морально-вольове налаштування учасників походу повністю відповідали високим вимогам, які постали перед ними. Адже в зимовому лижному поході все значно складніше: і пересування гірськими схилами, на яких висота снігового покриву досягає до 2,5 метрів, і організація бівуака та приготування їжі, і навіть просто постійне перебування на вулиці при мінусових температурах.

Влітку вихованці гуртка Німачук Назар, Дудка Павло та Кушнір Олександр були учасниками пішохідного походу третьої категорії складності масивами Фагараш, Єзер і Пятра-Краюлуй у Південних Карпатах та піднялись на найвищу вершину Румунії – гору Молдовяну. Це неабияка подія для Глибоцького центру туризму та краєзнавства, адже вперше дитяча група побувала на найвищому масиві Румунських Карпат.

Звичайно, здобутки наших вихованців – це не лише заслуга їх самих, але і їхніх батьків, які підтримують своїх дітей і сприяють їх участі у заняттях та заходах Центру, за що їм велика подяка.

Оксана Меленко,

керівник гуртка Глибоцького ЦТКСЕУМ

Переглядів: 370 | Додав: Ulia_RMC | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024