Субота, 27.04.2024, 01:38















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2017 » Березень » 30 » На олімпіадах перевіряється краєзнавча компетентність учнів
12:48
На олімпіадах перевіряється краєзнавча компетентність учнів

    26 років тому Глибоцький центр туризму та краєзнавства вперше в області ініціював проведення районної олімпіади юних краєзнавців. Щороку вдосконалювалась організація та методика цього заходу. Досвід свідчить, що краєзнавчі олімпіади є ефективною пізнавальною й виховною педагогічною технологією, бо має потужний потенціал для формування в учнівської молоді національно-патріотичних цінностей та краєзнавчої компетентності. Адже кожна дитина живе в конкретному природному й соціальному середовищі. Вивчати свій край, уміти пояснити кожен факт, подію в місцевому житті, знати матеріальні й духовні традиції – все це збагачує людину, робить її соціально повноцінною, активізує розумову діяльність та патріотичну гідність.

Методисти Центру складають цікаві й різноманітні питання для юних краєзнавців. Нещодавно в районній краєзнавчій олімпіаді взяли участь команди з 32 загальноосвітніх навчальних закладів. Це – 92 учасника. Один учасник відповідав на питання з географічного та екологічного краєзнавства, другий – з історичного та етнографічного краєзнавства Чернівецької області, третій - з правил змагань зі спортивного туризму, спортивних туристських походів.

Добрі знання в усіх напрямах олімпіади продемонстрували учні Глибоцького, Карапчівського, Старововчинецького ліцеїв, Глибоцької гімназії, Кам’янської, Корчівецької, Коровійської, Сучевенської, Чагорської ЗОШ І-ІІІст, Турятського НВК, Валякузьминської ЗОШ І-ІІст, Михайлівського та Слобідського НВК. У цих навчальних закладах учителі історії, географії, біології, українознавства, керівники туристсько-краєзнавчих гуртків приділяють належну увагу вивченню важливих, актуальних та локальних тем рідного краю. Також в багатьох школах проводиться І шкільний тур краєзнавчої олімпіади.

За результатами інтелектуальних змагань перемогли наступні учні:

  • з географічного краєзнавства: Емануела Герман з Корчівецької ЗОШ І -ІІІст. (тренер Іримеску В.К.), Павло Дудка з Глибоцького ліцею (тренер Меленко О.В.), Дмитро Передерко з Старововчинецького ліцею (тренер Передерко К.А.), Андріана Костинян з Карапчівського ліцею (тренери Товарницький І.Г., Товарницький В.Г.);
  • з екологічного краєзнавства: Емануела Герман з Корчівецької ЗОШ І-ІІІ ст., (тренер Іримеску В.К.) Павло Дудка з Глибоцького ліцею (тренер Меленко О.В.);
  • етнографічного краєзнавства: Крістіна Карп з Глибоцького ліцею (тренер Шевченко О.В.), Анна Бердар з Чагорської ЗОШ І-ІІІ ст., (тренер Козачок Н.С.) Олена Сучеван з Сучевенської ЗОШ І-ІІІст. (тренер Плеван В.Г.), Анна Бойчук з Молодійської ЗОШ І-ІІІст. (тренер Глевко В.М.), Анна-Марія Мороз з Йорданештської ЗОШ І-ІІст. (тренери Шородок М.Г., Божеску Д.Г.);
  • історичного краєзнавства: Сідак Жанна з Корчівецької ЗОШ І-ІІІ ст. (тренер Юрковська Н.С.), Саргош Владислав з Коровійської ЗОШ І-ІІІ ст. (тренер Щериля Л.О.), Сучеван Олена з Сучевенської ЗОШ І-ІІІ ст. (тренер Плеван В.Г.);
  • з правил спортивного туризму: Юрій Стрілак з Камянської ЗОШ І-ІІІ ст. (тренер Стрілак Н.П.), Олександра Ткачук з Глибоцької гімназії (тренер Тодеренчук А.С.), Ірина Флюндра з Коровійської ЗОШ І-ІІІ ст. (тренер Шелепюк Н.В.).

Грамотами управління освіти нагороджені навчальні заклади, які посіли призові місця в загальному заліку. Серед ЗНЗ І-ІІІ ст. перемогла команда Глибоцького ліцею, ІІ місце у Корчівецької ЗОШ І-ІІІст., ІІІ місце у Старововчинецького ліцею. Серед ЗНЗ І-ІІ ст. перемогла команда Йорданештської ЗОШ І-ІІІст., ІІ місце у Слобідського НВК, ІІІ місце у Михайлівського НВК.

На жаль, в контексті позитивних здобутків у проведенні олімпіади, є негативні моменти, а саме: Волоківська, Стерченська ЗОШ І-ІІІст. та Станівецький НВК не направили на районний захід своїх представників. Аналізуючи позитивні результати краєзнавчої олімпіади, слід відзначити, що з навчальних закладів, на базі яких працюють туристсько-краєзнавчі гуртки від Глибоцького ЦТКСЕУМ, учні в різних напрямках були краще підготовлені до районного туру.

Наступним випробуванням для краєзнавців-ерудитів стала участь у обласному етапі краєзнавчої олімпіади. Учасники розв’язували тестові завдання та виконували практичні завдання з геології, етнографії, археології та спортивного туризму. У складі трьох команд Глибоцького району були: Дмитро Передерко, Павло Дудка, Олександра Ткачук, Жанна Сідак, Емануела Герман, Владислав Саргош, Анна Бердар, Ірина Флюндра, Юрій Стрілак. Всі вони стали переможцями та призерами зі своїх напрямків в обласній олімпіаді. Такий успіх наших вихованців вчергове забезпечив Глибоцькому району перше місце у загальнокомандному заліку олімпіади. Хочеться підкреслити, що глибочани впевнено утримують лідерство в обласній краєзнавчій олімпіаді серед позашкільних навчальних закладів вже багато років поспіль. Це є результатом того, що наш позашкільний заклад працює системно і мотиваційно, спрямований на позитивні результати. А успіхи вихованців переконливо свідчать, що знання про соціально-економічний, історико-культурний, природний простір рідного краю духовно й інтелектуально збагачують людину і викарбовують в пам’яті й серці перші патріотичні враження й почуття. Разом з тим, надихають педагогічних працівників Центру туризму на нові звершення.

 

Софія Фера,

методист Глибоцького

центру туризму та краєзнавства

Переглядів: 583 | Додав: Ulia_RMC | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024