Середа, 24.04.2024, 14:12















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2017 » Жовтень » 23 » Зліт юних туристів-краєзнавців
11:05
Зліт юних туристів-краєзнавців

     Щороку у кінці вересня Глибоцький центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді проводить традиційний районний зліт юних туристів-краєзнавців, приурочений до Всесвітнього Дня туризму. Зазвичай на зльотах відбувається творчий звіт гурткових об’єднань Центру, які представляють результати своєї роботи за минулий навчальний рік.

Цьогорічний зліт був тридцятим – ювілейним. На урочистому відкритті юних туристів-краєзнавців привітали начальник управління освіти Глибоцької райдержадміністрації Барарюк В.І., начальник відділу культури та туризму Рєпіна О.М., заступник Глибоцького селищного голови Веклич І.В. До учасників зльоту з вітальним словом звернулися також почесні члени Глибоцького районного туристського клубу «Меридіан» - Майстер спорту, Видатний мандрівник України Григорій Махров, кандидат у майстри спорту зі спортивного туризму Лев Кьоніг, президент федерації альпінізму Чернівецької області Іван Колотило. Керівник чернівецького магазину туристичного спорядження «Gorgany» Іван Кисилиця презентував переможцям зльоту подарункові сертифікати на придбання спорядження - і це гарно стимулює команди. Своїми спогадами про перші туристські зльоти на теренах Глибоччини поділились Гищук Лідія Петрівна. та Швець Василь Григорович, які на той час були керівниками шкільних команд, а також Олександр Майщук і Оксана Меленко – учасники перших зльотів. Традиційно, на відкритті зльоту нагородили кращого гуртківця Центру туризму за наслідками 2016-2017 навчального року. Об’єктивне журі віддало статуетку Ніки-переможниці вихованцю гуртка «Спортивний туризм» Павлові Дудці.

Зазвичай районні зльоти туристів-краєзнавців відзначаються масовістю. Ось і цього року у заході взяли участь команди із 23 ЗНЗ Глибоцького району. А це 220 учнів та 46 педагогів.

Програма зльоту упродовж багатьох років вдосконалювалась і «відшліфовувалась». На відміну від попередніх, теперішній, ювілейний, зліт був надзвичайно динамічний та насичений – його програма складалася з п’яти видів, які включали також окремі дистанції. Пріоритетний вид програми на зльоті юних туристів-краєзнавців Глибоцького району - конкурсна програма, - до якої входили 8 конкурсів.

За багато років проведення подібних зльотів Центр туризму розробив оптимальну програму, де свої уміння та навички змогли б успішно продемонструвати вихованці творчих об’єднань різних напрямків: як спортивно-туристських, так і краєзнавчих гуртків.

Завдяки хорошій матеріальній базі Центру змагання з водного туризму відбуваються на двох класах суден: катамаранах та байдарках, учасники забезпечені страхувальними шоломами, рятувальними жилетами і мотузками. Тож учасники змагалися на дистанції «Слалом» і «Рятувальні роботи». Завдання туристів-водників полягало у тому, аби на швидкість «пройти» кілька пар воріт, не торкнувшись обмежувальних стійок, правильно пристати до берега і на 15 метрів кинути рятувальний кінець.

За результатами участі на обох дистанціях з водного туризму найвищі щаблі посіли команди Йорданештської ЗОШ І-ІІІ ст. (кер. Волкова І.О.) та Грушівського НВК (кер. Вільчак Д.Д.), другі місця були за командами Станівецького НВК (кер. Постевка Я.М.) та Йорданештської ЗОШ І-ІІ ст. (кер.Божеску А.Г.). На третій сходинці були команди Стерченської ЗОШ І-ІІІ ст. (кер.Анжієвський Т.Г.) та Слобідського НВК (кер.Нітушка Ю.Г.).

Змагання з велотуризму проводились також на двох дистанціях. На довгій дистанції «Велоралі», протяжністю до 15 км, учасники долали швидкісні підйоми та спуски в сідлі, демонстрували своє вміння ремонтувати велосипед, визначали азимут на місцевості, вирішували тести з правил дорожнього руху та медицини. На іншій дистанції – «Фігурне водіння велосипеду» - спортсмени-велосипедисти проїжджали фігури «Вісімка», «Коло», «Змійка», «Гойдалка», «Колія» та «Стоп-лінія». І все це спортсмени – велосипедисти виконували на швидкість.

Набуті на тренуваннях у гуртках навички водіння велосипеду та знання правил дорожнього руху забезпечили перемогу команді Луковицької ЗОШ (кер. Чоботар О.В.). Призерами серед ЗНЗ І-ІІІ ст. стали команди Багринівської ЗОШ (кер. Топало Ю.Г.) та Йорданештської ЗОШ (кер.Волкова І.О.), серед ЗНЗ І-ІІ ст. призові місця посіли команди Грушівського НВК (кер. Вільчак Д.Д.), Йорданештської ЗОШ (кер.Божеску А.Г.) та Слобідського НВК (кер. Нітушка Ю.Г.).

Туристсько-краєзнавчий маршрут протяжністю понад 5 км команди долали за допомогою карти для спортивного орієнтування із зазначеними контрольними пунктами. На кожному пункті учасники виконували різні завдання з історичного, географічного, етнографічного та екологічного краєзнавства, з топографії; за допомогою мотузок і спеціальних технічних пристроїв юні туристи долали яри, схили та річки.

Кращі результати у цьому виді показали команди Луковицької ЗОШ (кер.Чоботар О.В.), Кам’янської ЗОШ (кер.Стрілак Н.П.), Турятського НВК (кер.Троєцька Н.І.). Серед ЗНЗ І-ІІ ступенів кращими були команди Червонодібровського НВК (кер. Баранюк В.А.), Грушівського НВК (кер.Вільчак Д.Д.), Слобідського НВК (кер.Нітушка Ю.Г.).

Складання топографічної карти та плану місцевості - невід’ємна складова підготовки гуртківців Центру туризму і потребує особливих навиків та знань. Щоб відобразити місцевість на аркуші паперу, потрібно вміти користуватися різними приладами, перетворювати відстані відповідно до масштабу, правильно та охайно малювати топографічні знаки. Всі ці вміння, здобуті під час гурткових занять, учасники використовували для створення плану місцевості під час маршрутної топографічної зйомки. Знання з топографії особливо необхідні майбутнім захисникам України під час служби в армії. У центрі є багато свідчень цьому бувших вихованців, які були учасниками бойових дій.

Конкурсна програма зльоту завжди насичена і потребує ретельної підготовки. Цього разу до конкурсної програми були включені наступні конкурси: бівуаків, фотогазет, художньої туристської самодіяльності, фотографій, вимпелів ХХХ ювілейного зльоту, буклетів, конкурс капітанів та туристсько-краєзнавча вікторина «Що? Де? Коли? Як?».

У конкурсі фотогазет команди творчо висвітлили проведену у навчальних закладах роботу з туристсько-краєзнавчого напрямку та окремі заходи: змагання, екскурсії, походи, експедиції, творчі вечори, дні туризму. Для створення фотогазет учасники використовували якісні світлини, анотації про свою роботу, публікації в засобах масової інформації, на освітянських сайтах в мережі Інтернет.

Тема цьогорічного конкурсу буклетів – «Випускники школи – захисники України». Тож у своїх роботах вихованці гуртків розповіли про односельчан, які були учасниками бойових дій, в тому числі і в добровольчих формуваннях. У буклетах були подані фотографії героїв, біографічні дані тощо. Зібрані матеріали – то вже перший крок до створення бази даних, на основі яких буде видана збірка про вихованців центру туризму, які захищали незалежність та суверенність нашої Батьківщини.

Обов´язковим на зльоті є конкурс бівуаків, де оцінюється туристський табір команд: наявність металевого кострового спорядження, санітарний стан посуду, дотримання екологічних норм, Правил внутрішнього розпорядку, естетичне оформлення табору. Цей конкурс спонукає та стимулює команди постійно підтримувати чистоту та належний санітарний стан у таборі, дотримуватися Правил внутрішнього розпорядку, адже журі конкурсу оглядають бівуаки команд та виставляють свої оцінки двічі на день упродовж зльоту.

Лідерами у конкурсній програмі стали команди Коровійської ЗОШ (кер.Шелепюк Н.В.), Глибоцького ліцею (кер.Сандул Д.В.) та Кам’янської ЗОШ (кер. Стрілак Н.П.). Серед навчальних закладів І-ІІ ступенів кращими були команди Слобідського НВК (кер.Нітушка Ю.Г.), Червонодібровського НВК (кер.Баранюк В.А.), Йорданештської ЗОШ (кер.Божеску А.Г.).

За результатами участі у всіх видах програми зльоту перші місця у підсумковому протоколі посіли по дві команди, які набрали однакову суму балів,: Кам’янської та Коровійської ЗОШ серед ЗНЗ І-ІІІ ст., Слобідського НВК та Йорданештської ЗОШ серед ЗНЗ І-ІІ ст. Команди Луковицької ЗОШ І-ІІІ ст. та Червонодібровського НВК посіли друге загальнокомандне місце. На третій сходинці у загальному заліку були команди Карапчівського ліцею та Грушівського НВК.

Отже, зліт туристів-краєзнавців, який був проведений на теренах Глибоччини тридцятий рік поспіль, довів значимість та актуальність туристсько-краєзнавчої роботи з учнівською молоддю. Кожен школяр, який став учасником зльоту, зміг реалізувати свої мрії: показати свої вміння та здобути перемогу, інтелектуально збагатитись, поспілкуватися з цікавими людьми, знайти нових друзів, змістовно та корисно провести час.

Оксана Меленко,

методист Глибоцького центру

туризму і краєзнавства

Переглядів: 1025 | Додав: Ulia_RMC | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024