П'ятниця, 19.04.2024, 20:03















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2016 » Квітень » 25

    В історії нашого багатостраждального народу чимало скорботних дат, спогад про які пронизує серце гострим болем. Одна з них — 26 квітня 1986 року, коли на благодатній землі українського Полісся, майже в центрі Європи, за 110 кілометрів від столиці України, здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. Ось уже 30 років ця катастрофа ятрить українську землю.

Чорнобильський смерч забрав життя багатьох людей, завдає шкоди здоров’ю мільйонів українців і нині. Наслідки чорнобильської трагедії ще сотні літ відчуватимуть на собі майбутні покоління. А тоді, в ніч на 26 квітня 1986 року, мирно спала синьоока поліська земля, на якій уже спочивало і молоде містечко Прип’ять, що за 3 км від атомної станції. Це була ніч з п’ятниці на суботу — люди чекали вихідних та майбутніх травневих свят. О 1-ій годині 24 хвилини у приміщенні четвертого енергоблоку при виведенні його в плановий ремонт і проведенні випробувань турбогенератора стався вибух, виникла пожежа, яка перекинулася на дах третього енергоблоку. Внаслідок вибуху була зруйнована покрівля четвертого блоку і машинного залу.
Потужність вибуху була настільки великою, що було зруйновано стальну і свинцеву обшивку реактора, і в повітря піднялось більше 60 тон радіоактивних матеріалів. Лише через три тижні при допомозі 4 тисяч тон піску, бору, свинця і глини вдалось ізолювати реактор, що продовжував випромінювати радіацію, і запобігти подальшому забрудненню грунту. З території в радіусі 30 кілометрів від місця аварії було евакуйовано більше 100 тисяч людей.
Через традиційну в СРСР секретність від громадян приховувалась інформація про дійсні масштаби катастрофи і в найбільш постраждалих областях України, Білорусії та Росії в перші дні після аварії не здійснювались жодні заходи по захисту населення від радіації. Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986-го року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним "саркофагом", збудованим руками сотень тисяч добровольців і мобілізованих солдатів, і Чорнобильська АЕС була знову введена в експлуатацію. Однак, великі пожежі і аварії в 1991 та в 1996 роках призвели до зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора. У 2000-у році був зупинений останній, 3-й реактор, і Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу.
Чорнобильська катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Впливу радіації зазнали десятки тисяч гектарів лісів. Радіоактивного забруднення зазнали річки Прип'ять, Десна і частково Дніпро. Наслідки аварії могли б бути набагато страшнішими, якби не самовідданість людей, що першими прибули до місця вибуху.
Вони, ризикуючи життям, кинулися до реактора, аби перестерегти трагедію, вони рятували станцію і людей, не думаючи про себе, хоча добре усвідомлювали небезпеку. Проходять роки і десятиліття після катастрофи, а біль не вщухає, тривога не покидає людей, пов’язаних із скорботним часом ядерного апокаліпсиса.
Чорнобильська біда назавжди залишиться в пам’яті народу. Ще довго українці будуть відчувати на собі її наслідки, ще довго чутимуть її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям, життям. “Мирний атом” став для України і прилеглих земель пеклом. Збитки від аварії на ЧАЕС доведеться відшкодувати ще не одному поколінню…
Проглядів матеріалу: 519 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 25.04.2016 | Комментарії (0)

Проглядів матеріалу: 411 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 25.04.2016 | Комментарії (0)

  Батьки  та першокласники Турятського НВК висловлюють щиру подяку голові РДА Придію Г.В., начальнику управління освіти Глибоцької РДА Барарюку В.І. та  ТзОВ «Карпатська молочарня» за оздоровлення дітей молочними продуктами.  39 діточок  охоче поласували молочком 21 квітня. Сподіваємось, що цей гарний почин продовжиться в новому навчального році.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проглядів матеріалу: 501 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 25.04.2016 | Комментарії (0)

      Відповідно до наказу управління освіти Глибоцької РДА  та розробленого плану заходів у Луковицькому ДНЗ з 18 квітня по 22 квітня 2016 року був проведений «Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності».

      Головна мета: формувати у свідомості дітей відчуття особистої та колективної безпеки; навичок розуміння та оцінки небезпеки; безпечної поведінки вдома, на вулиці, у повсякденному житті. Поліпшити якість освітньої роботи з питань безпеки та захисту здоров’я дітей від негативних впливів довкілля, вдосконалити теоретичні і практичні навички , пропагувати здоровий спосіб життя серед педагогів, дітей та їх батьків.

      У часи економічної скрути, складних життєвих реалій важливою залишається проблема профілактичної роботи щодо формування навичок безпечної життєдіяльності, саме тому вихователі підготували та провели організовану навчальну діяльність протягом даного тижня так, щоб у дошкільнят оптимально розвинулися практичні навички та вміння щодо безпечної поведінки вдома, на вулиці, на річці, в лісі.

Протягом  тижня вихованці закладу побували на екскурсії в пожежній частині де познайомилися з нелегкими буднями пожежних-рятівників, а також повторили правила протипожежної безпеки та правила поведінки в надзвичайних ситуаціях. Працівник пожежної частини показав дошкільнятам пожежний автомобіль, захисне спорядження пожежних-рятувальників, спецодяг та пожежно-технічне обладнання для гасіння пожеж та рятування людей, яке знаходиться в пожежних автомобілях. Діти не тільки побачили пожежний автомобіль, а  й мали змогу самі посидіти в ньому , потримали в руках водяний шланг, послухали цікаву розповідь про важливість та відповідальність роботи пожежників, їхню сміливість при виконанні свого обов’язку. Діти були в захваті  та на мить відчули себе справжніми пожежниками, а хлопчики вирішили обрати собі професію пожежника, щоб допомагати людям та приборкувати вогонь.. А ще вихователі разом з дошкільнятами відвідали місцеву амбулаторію де лікар ознайомила дітей з медичним обладнанням, яке необхідне для надання першої медичної допомоги та лікування хворих.

      У групових батьківських куточках оформлені наочності, розроблені поради та рекомендації «Бережемо життя і здоров’я  дітей», «Правила пожежної безпеки», «Безпека дорожнього руху» та ін.

    Тема безпеки життя дитини невичерпна, вона не обмежена Тижнем, а повинна звучати постійно  і ті зерна знань, умінь, навичок, які закладаються сьогодні, обов’язково знадобляться в майбутньому.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проглядів матеріалу: 523 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 25.04.2016 | Комментарії (0)

   На виконання наказів по управлінню освіти, по дошкільному закладу, з 18 квітня по 22 квітня 2016 року у Коровійському ДНЗ проходив «Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності».

Відповідно до розроблених заходів, проведено перевірку та оновлення документації та наочністі цивільного захисту, інструктажі з безпеки життєдіяльності в ДНЗ. Вихователі організували різноманітні види роботи з дітьми: бесіди про безпечне поводження з ліками, термометром; екскурсії; огляд пожежного щита, призначення вогнегасника та дії при виникненні пожежі. Також дидактичні та сюжетно-рольові ігри «Рятувальник», «Сім’я», «Тривога», «Аварія» та ігрові ситуації «Як діяти, коли на майданчику невідомий предмет»,  «Сам вдома», «Я загубився».

Медична сестра закладу провела лекції з батьками, бесіди з дітьми та працівниками, на тему надання першої долікарської допомоги та бережне поводження з ліками.

Проглядів матеріалу: 389 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 25.04.2016 | Комментарії (0)

У світі доти існуватиме любов,

                           доки люди писатимуть писанки.

                                                        Народна мудрість

    Навесні, коли природа оживає, земля вкривається першою зеленою травою, веселиться з синіми небесами та водами, до нас приходить Великдень. Особливим символом цього свята є писанка. За легендою доля світу залежить від того, скільки писанок пишуть щороку до Великодня. Українська писанка є безцінним скарбом, що чарує дивовижною, незвичайною красою. Писанка була і залишається окрасою Великодня, українською народною святинею й оберегом.

   У Петричанському НВК стартував проект «А писанка добром весь світ зігріє». Мета проекту: розширити знання учнів та дітей дошкільного віку про народні промисли України, зокрема писанкарство, а також розвивати творчі здібності, вміння працювати з додатковими джерелами інформації, практичні навички оздоблення писанок у нетрадиційних технологіях.

  У рамках проекту 22 квітня на майстер-клас була запрошена народна майстриня, член Національної спілки майстрів України Візнюк Є. Д., яка є також бабусею трьох внучат – дітей дошкільного та шкільного віку, які навчаються та виховуються у Петричанському навчально-виховному комплексі. Євдокія Дмитрівна цікаво розповіла про писанкарство як вид українського народного мистецтва, докладніше зупинилася на розповіді про каруковані писанки. Дітям було цікаво почути, що називаються писанки так тому, що в процесі їх виготовлення застосовується карук – кістковий клей. Підготовлена певним чином фарба накладається бичком на оброблене каруком яйце і видувається по всій площі. При малюванні карукованого яйця здається, що воно само себе розмальовує.

  Майстриня не лише розповіла, а й показала процес виготовлення таких писанок. Вона вміло наносить смужечку фарби і дмухає на неї, а та смужечка розтікається, утворюючи різноманітні візерунки, які не намалюєш. Переплітаються кольори, утворюються нові – і яйце отримує свою, дуже красиву і унікальну розмальовку. На відміну від звичайних, не буває двох однакових карукованих писанок, на кожній утворюється неповторний узор, який навіть при бажанні не можливо повторити.

  Спробували каруковану писанку малювати всі: діти, вихователі, батьки.

А писанка добром весь світ зігріє,

За нею вічність, небо, Україна.

Вона плека в душі дитини,

Вона любові й миру берегиня,

І серця нашого поезія й святиня.

Директор Петричанського НВК  Марія Катренюк

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проглядів матеріалу: 442 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 25.04.2016 | Комментарії (0)

Милосердя, доброта, людяність…

Під таким гаслом щорічно проходить в школі Всеукраїнська благодійна акція «Серце до серця». Учні, батьки, вчителі долучилися до збору коштів на обладнання в реанімаційні відділення дитячих лікарень.

Нами зібрано 736 гривень. Віримо, що цей внесок наблизить маленьких українців до заповітної мрії.

 

 

 

 

 

 

 

Проглядів матеріалу: 445 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 25.04.2016 | Комментарії (0)

Проглядів матеріалу: 415 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 25.04.2016 | Комментарії (0)

Вас запитаю, де живе добро?

В яких краях і у якім джерельці?

І чую голос «Любі, я у вас

Живу, у кожному я серці».

    Районна рада учнівського самоврядування  за підтримки управління освіти Глибоцької РДА 22 квітня у Глибоцькому районному будинку творчості та дозвілля організувала та провела благодійний концерт, присвячений акції «Серце до серця».

       В  благодійному концерті взяли участь заступник голови Глибоцької РДА Лупуляк Ілля Костянтинович, начальник управління освіти Барарюк Василь Іванович, учнівська молодь Глибоцької ЗОШ, Глибоцького та Карапчівського ліцею, Кам'янської ЗОШ, Черепковецької ЗОШ, Михайлівського НВК, Червонодібровського НВК та Димківського НВК.

      Кожен бажаючий мав нагоду долучитися до збору коштів для закупівлі обладнання для обласної дитячої лікарні. Спільними зусиллями зібрано 732 гривні 45 копійок.

      У своєму виступі начальник управління освіти Василь Іванович Барарюк зазначив, що вже більше 10 років поспіль на Глибоччині проводиться благодійна акція «Від серця до серця». Завдяки закупленому обладнанню рівень медичної допомоги значно зріс. Подякував усім небайдужим: меценатам, волонтерам, організаторам акції, кожному присутньому в залі за розуміння, підтримку та безпосередню участь в акції.

      Милосердя та доброта - це два крила, на яких тримається людство. Будьте добрими, щедрими, милосердними і це повернеться до вас сторицею.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проглядів матеріалу: 492 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 25.04.2016 | Комментарії (0)

   На Буковині завершились фінальні змагання на призи клубу «Шкіряний м’яч». У кожній віковій групі за перемогу боролись переможці попередніх змагань у трьох вікових групах.
Найбільша інтрига у боротьбі за чемпіонство зберігалась до останнього туру у віковій групі 2005 року народження. Матч між командами Чорнівського НВК Новоселицького району та Глибоцького ліцею за три хвилини до завершення був нічийний – 1:1. I тут порушують правила глибоцькі футболісти. Пенальті йде пробивати футболіст Чорнівської школи, але воротар  глибоччан  упевнено ловить м’яч. Матч так і завершився у нічию, яка влаштовувала Глибоцьких школярів. Вони і стали переможцями обласного етапу у цій віковій групі.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проглядів матеріалу: 390 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 25.04.2016 | Комментарії (0)

"Література - це храм, куди можна ввійти лише з чистою совістю і шляхетними намірами"

  Ф.Шиллер

   Під таким девізом у школі був проведений тиждень зарубіжної літератури. Учні подорожували сторінками улюблених книг, малювали стінгазети , брали участь у конкурсах, вікторинах, літературних посиденьках; багато цікавого дізналися про життя і творчість письменників, збагатилися знаннями про кращі твори зарубіжної літератури. Під час проведення заходів школярі продемонстрували творчі здібності, ерудицію, гарні знання з предмета. 

 

 

 

Проглядів матеріалу: 389 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 25.04.2016 | Комментарії (0)

    Любов до рідної землі є повноцінною тоді, коли вона пов’язана з прагненням більше знати про свою місцевість, локально й компактно досліджувати історико-культурний, природний, соціально-економічний простір. Саме такі завдання упродовж десятиліть реалізує в своїй педагогічній діяльності Глибоцький центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді. Ще 25 років тому,  1992 року, ми вперше в області започаткували проведення краєзнавчих олімпіад.

Нещодавно успішно пройшла ХХV районна олімпіада юних краєзнавців. У ній взяли участь 90 учасників з 31 навчального закладу. Захід проводився за трьома напрямами, де один учасник письмово відповідав на питання з географічного та екологічного краєзнавства, другий – з історичного та етнографічного краєзнавства Чернівецької області, третій – з правил змагань зі спортивного туризму і проведення спортивних туристських походів.

На жаль, не направили на олімпіаду своїх представників Нижньосинівецька, Волоцька, Стерченська ЗОШ І-ІІІст. та Горбівецька ЗОШ І-ІІст. Слід відзначити, що багато учнів з різних навчальних закладів району продемонстрували широкий спектр світоглядних знань про минуле й сучасне рідного краю, інтелектуальну активність та краєзнавчу компетентність. А це свідчить, що досвід проведення олімпіад – важлива запорука формування в учнівської молоді системи знань про своє село, район, область, бо місцевий патріотизм також необхідний для повноцінного духовного розвитку та становлення громадянської позиції.

Все вищесказане особливо характерно для учнів Кам’янської, Глибоцької, Корчівецької, Коровійської, Чагорської, Черепковецької ЗОШ І-ІІІст., Глибоцького, Старововчинецького, Карапчівського ліцеїв, Валякузьминської ЗОШ I-IІст., Михайлівського, Слобідського, Турятського НВК. Однак, є й негативні результати районної олімпіади. Так, частина учасників виявили низький рівень знань за окремими напрямами краєзнавства і набрали менше 25% від загальної кількості можливих балів. Це означає, що вчителі-предметники, керівники туристсько-краєзнавчих гуртків не проводять шкільних краєзнавчих олімпіад та якісний відбір і підготовку до районної.

За напрямом «Правила змагань зі спортивного туризму та проведення спортивних туристських походів» учні шкіл та вихованці творчих об’єднань Глибоцького центру туризму і краєзнавства, показали загалом небайдужість до цього напряму, зацікавленість й туристсько-спортивну компетентність. Максимальну кількість балів набрали: Павло Дудка, учень Глибоцького ліцею; Володимир Баловсяк, учень Михайлівського НВК. Вони посіли заслужене перше місце. Друге місце посіли: Петро Лінецький, учень Турятського НВК; Олександра Ткачук, учениця Глибоцької ЗОШ І-ІІІст.; Леся Виліткова, учениця Глибоцького ліцею; Дмитро Ткач, учень Глибоцького ліцею. Третє місце мають: Юрій Стрілак, учень Кам’янської ЗОШ І-ІІІст.; Ірина Флюндра, учениця Коровійської ЗОШ І-ІІІст.

З історичного краєзнавства перше місце журі не присудило нікому. А друге посіла Анжеліка Карп з Карапчівського ліцею. З географічного та екологічного краєзнавства перші місця вибороли Емануела Герман з Корчівецької ЗОШ І-ІІІст. та Віктор Костецький з Глибоцького ліцею.

Найбільше призових місць було в напрямі «Етнографічне краєзнавство».переможцями стали: Ольга Коваль з Глибоцької ЗОШ І-ІІІст.; Анастасія Чобан з Глибоцького ліцею; Жанна Сідак з Корчівецької ЗОШ І-ІІІст.; Діана Михно з Валякузьминської ЗОШ І-ІІст.; Марія Цибуляк з Михайлівського НВК. Друге місце посіли: Оксана Рокоча зі Старововчинецького ліцею; Яна Дубець з Чагорської ЗОШ І-ІІІст.

У загальному заліку переможцями та призерами стали:

серед ЗНЗ І-ІІІст.:

І місце – Глибоцький ліцей;

ІІ місце – Корчівецька ЗОШ,

ІІІ місце – Глибоцька ЗОШ;

 

серед ЗНЗ І-ІІст.:

І місце – Михайлівський НВК,

ІІ місце – Валякузьминська ЗОШ,

ІІІ місце – Слобідський НВК.

Наступними інтелектуальними змаганнями для кращих наших краєзнавців стала обласна краєзнавча олім ... Читати далі - тисни тут

Проглядів матеріалу: 567 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 25.04.2016 | Комментарії (0)

   22 квітня 1994 року був проголошений всесвітній День Землі. Це свято символізує щорічне відновлення Землі, дає надію на заможне і щасливе життя нашого народу, який самовіддано працює на ній.

    Матінка – Земля. Цей вислів ми не рідко чуємо в нашому повсякденному житті і використовуємо його в нашому спілкуванні. Земля – наша годувальниця, наш спільний дім.

    У день Матері – Землі дошкільнята Кам'янського ДНЗ приєднуються до цієї міжнародної ініціативи і закликають всіх підтримати загально - людські позитивні зусилля, які спрямовані на вирішення назрілих екологічних проблем.

   Що людина посіє, те й пожне. Не будемо про це забувати!

                                                   Любов Дутка, вихователь старшої групи

Проглядів матеріалу: 448 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 25.04.2016 | Комментарії (0)

   În fiecare an, începând din 1996, la data de 23 aprilie a fiecărui an se sărbătorește Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor, la inițiativa UNESCO. Această zi comemorează moartea, în aceeași zi a aceluiași an (23 aprilie 1616), a trei mari scriitori ai lumii: William Shakespeare, Miguel de Cervantes și Garcilaso de la Vega. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc omagii închinate cărții, autorilor, editorilor, librarilor, bibliotecarilor și, implicit, cititorilor. Sunt organizate expoziții de carte, lecturi publice și tot felul de alte manifestări menite să încurajeze și să popularizeze lectura.

  Elevii clasei a 8-a CIE Dimca, îndrumați de diriginta Rodica Jijian, s-au alăturat întregului glob și au omagiat Cartea – râul de înțelepciune, care îndestulează cu apă omenirea.  Elevii au recitat, cu inimă și suflet, cuvinte special, alese ca perlele, dedicate Cărții.

  Manifestarea de suflet s-a încheiat cu un îndemn, care sperăm să fie valabil pentru totdeauna:

ʺ … și de vrei să devii OM cu adevărat –

Deschide, deschide Cartea!ʺ

Проглядів матеріалу: 371 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 25.04.2016 | Комментарії (0)


Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024