Вівторок, 19.03.2024, 04:05















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2015 » Листопад » 09

День української писемності та мови

 9 листопада 2015 року  у Михайлівському НВК відбулося свято до Дня української писемності та мови: «Мова  - духовне надбання народу». Учні згадали творців слов’янського письма" Кирила та Мефодія, Нестора Літописця, зачинателя нової української літературної мови І.П.Котляревського, геніального поета Тараса Шевченка - родоначальника нової української літератури.

Діти, прослухавши виступи товаришів, укотре відчули красу нашої рідної мови та пообіцяли берегти надбання наших предків, усе робити для збагачення духовного потенціалу нації.

Підсумком свята було проведення конкурсу знавців української мови ім. П.Яцика. Учні показали свої знання, написавши гарні твори та старанно виконавши інші завдання.

О.І.Савчук, вчитель української мови та літератури

 
Проглядів матеріалу: 493 | Завантажив: kamenyuk70 | Дата: 09.11.2015 | Комментарії (0)

   З 9 по 13 листопада у Старововчинецькому ліцеї проводиться тиждень української писемності "Мова - основна ознака нації".
У фойє ліцею діє виставка літератури "Мово прекрасна моя, не мовчи"

 Сьогодні, 9 листопада, в День української писемності та мови учні та вчителі Старововчинецького ліцею із задоволенням і натхненням прилучилися до загальнонаціональної акції – написання радіодиктанту. Усім сподобався зміст диктанту та приємний голос диктора.
    Ми відчули себе українцями і гордимося тим, що наша рідна мова – українська.
   
Стартував конкурс П.Яцика

 
Проглядів матеріалу: 569 | Завантажив: Жанет | Дата: 09.11.2015 | Комментарії (0)

Проглядів матеріалу: 474 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 09.11.2015 | Комментарії (0)

Єдиний скарб у тебе – рідна мова.
                                                                                  Заклятий для сусіднього хижацтва.
                                                                                  Вона твого життя міцна основа,
                                                                                  Певніша над усі скарби й багатства.
                                                                                    П. Куліш

   9 листопада ми відзначаємо велике свято — День української писемності та мови. Традиційно у нашій школі відбувається низка заходів, приурочених цьому дню.

На загальношкільній лінійці пройшло урочисте відкриття  ХV Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. П. Яцека.   Всі учні школи взяли участь в ньому, а переможці шкільного етапу представлятимуть нашу школу і в районному конкурсі.

Вчитель української мови та літератури Грицкан Л.Т., разом з учнями 6 класу, провела літературно-музичну композицію «Минуще все, лиш слово не мине». Глядачі були приємно здивовані художньою майстерністю учнів у декламуванні молитви до мови, віршів та прози та виконавським талантом Анни Ротар  та Валентини Німіжан у виконанні музичних творів.

Також у  школі було проведено бібліотечний урок,  під час якого учні дізналися про історію свята, про життя Нестора-Літописця та про сучасний стан української мови.

                                        ЗДВР  Чупрун В.Л.

                                        Педагог-організатор Ауріте М.С.

Проглядів матеріалу: 503 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 09.11.2015 | Комментарії (0)

    Кожного року  9 листопада святкується День української писемності та мови. Це свято гуртує усіх нас на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадського світогляду. Адже кожен народ відбувся лише тоді, коли усвідомив себе у рідному слові.

 Український дух відчувався цього дня і в Йорданештський ЗОШ №2 під час відкриття тижня української писемності та мови. Вишиті сорочки, пісні про мову – додало святу ще більшого колориту.

Ще, в цей день, учні були задіяні в проведенні І етапу конкурсу ім. П.Яцика, який ще більше згуртував їх.

 Вивчаємо мову, бо вона є нашим найціннішим скарбом!

Опаіць М.І. педагог-організатор

Проглядів матеріалу: 491 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 09.11.2015 | Комментарії (0)

Спитай себе, дитино, хто ти є

І в серці обізветься рідна мова

І в голосі яснім ім’я твоє

Просяє наче зірка світанкова

  9 листопада у Волоківській ЗОШ  відзначався День української писемності та мови. За православним календарем - це день вшанування пам`яті преподобного Нестора-літописця. Різноманітні заходи були заплановані та проведені в цей день:

- Конкурс на кращу стінгазету присвячену Дню української писемності та мови;
- Лекторій на тему «Говоримо  українською»;
- Літературно-музична композиція «Батьки мої і прадіди мої ніколи не цурались свого народу»;
- конкурс на кращого декламатора віршів про рідну мову (3-11 класи).
Учні 9-11 класів долучилися до акції «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності». Вони мали можливість перевірити свої знання з української мови та, а й відчути себе частиною великої країни, великої нації.
 
 
 
 
 
 
 
Проглядів матеріалу: 429 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 09.11.2015 | Комментарії (0)

   8 листопада  у дошкільній ланці  Слобідського НВК було  проведено заняття з дітьми дошкільного віку  - тест Керна Йерасика по методиці  "Людина" та "Ставимо карапки" . Дітки гарно попрацювали, було весело та цікаво. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проглядів матеріалу: 517 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 09.11.2015 | Комментарії (0)

   Вже декілька років поспіль в Молодійській ЗОШ І-ІІІ ступенів стало традицією проведення тижня соціально-психологічного супроводу.

Метою тижня було розвантаження усіх учасників навчально-виховного процесу, формування загального позитивного настрою.

Урочисте відкриття тижня відбулося на загальношкільній лінійці. Протягом тижня в школі функціонувала «Скриня довіри», в яку діти вміщували листівки з побажаннями, де ділилися власними мріями та довіряли найпотаємніші таємниці. Емоційне напруження чудово знімала музикотерапія. На великих перервах в коридорі звучали релаксаційні мелодії, які позитивно впливали на настрій учнів.

З метою створення позитивного настрою та пробудження позитивних емоцій, були проведені психологічна вправа «Подаруй компліменти», де учні та вчителі мали можливість дарувати один одному компліменти, а також проведено соціально-психологічну акцію «Веселка настрою», на якій учні відображали свій настрій певним кольором.

Для учнів початкових класів був організований перегляд мультфільмів «Уроки доброти тітоньки Сови» та конкурс малюнків «Щастя – це …».

 Учні середньої та старшої ланки були учасниками акції «Незакінчене речення «Якби я став батьком (матірю)…».

Завершився тиждень соціально-психологічного супроводу узагальненням та підведенням підсумків проведеної роботи.

 

Проглядів матеріалу: 505 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 09.11.2015 | Комментарії (0)

     Учні Купського НВК №2 у День української писемності та мови на виконання листа Міністерства освіти і науки України від 04.11.2015 № 1/9-530 з метою пропагування грамотності, підтримки та розвитку державної мови як духовного потенціалу писали радіодиктант національної єдності.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проглядів матеріалу: 484 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 09.11.2015 | Комментарії (0)

     Осінь – це прекрасна пора року, яка зачаровує нас своєю красою та неповторності. Саме осінь привчає нас до чистоти та охайності, залучає до трудової діяльності, розвиває відповідальність та старанність.

Минулого тижня з 2 по 6 листопада в Йорданештській ЗОШ І-ІІІ ст. був оголошений трудовий десант з благоустрою шкільного подвір’я «Осінні клопоти». Всі учнівські колективи взяли участь у прибиранні своїх ділянок під керівництвом класник керівників. І, потрібно сказати, що вже невдовзі наше шкільне подвір'я так  і вабило чистотою.

ЗДВР      Кирчу О.Г.  

  педагог – організатор Малайку А.М.М.

Проглядів матеріалу: 491 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 09.11.2015 | Комментарії (0)

    В основі сучасних підходів до організації педагогічного процесу в дошкільному закладі лежить ідея розвитку дитини, зокрема, своєчасне виявлення її природних здібностей, обдарувань. З огляду на це, і оскільки провідною діяльністю дошкільнят визнано гру, саме театралізоване дійство, як вид сюжетно-рольової гри ефективно впливає на їхнє зростання. Сценічна діяльність для дітей – один з найулюбленіших видів творчості, до якого вони долучаються легко і охоче. Тож, свято осені, яке відбулося у нашому дитсадку 06.11.2015року, знову прикрасила «Осіння казка». Наша робота з дітьми переконує – дітвора зростає творчою, емоційно-чутливою і активною.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проглядів матеріалу: 501 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 09.11.2015 | Комментарії (0)

ЗНО-2016 розпочнеться 5 травня    Міністерством освіти і науки затверджено Календарний план підготовки та проведення ЗНО в 2016 році, яким визначено дати проведення тестування з кожного навчального предмета, а також дати проведення основних заходів, що супроводжуватимуть проведення тестування у наступному році.

Документом визначено, що випускні шкільні іспити з української мови і літератури, математики та історії України, які в 2016 році будуть проведені у формі ЗНО, і результати яких за бажанням абітурієнтів можуть бути використані для вступу до ВНЗ, відбудуться у травні.

Зокрема, основна сесія ЗНО розпочнеться 5 травня тестуванням з української мови і літератури.

Тестування з математики буде проведено 11 травня, а з історії України - 13 травня.
Оскільки результати тестування із зазначених предметів будуть зараховуватися як державна підсумкова атестація, учасники тестування дізнаються про свої результати до кінця навчального року -26 травня. Український центр оцінювання якості освіти не пізніше 31 травня має надіслати навчальним закладам відомості з результатами атестації випускників за 12-бальною шкалою.
Зовнішнє незалежне оцінювання з інших предметів відбуватиметься після завершення навчального року, у період з 3 до 17 червня. Упродовж цього часу абітурієнти матимуть можливість скласти тести, результати з яких будуть необхідні для вступу до вищих навчальних закладів. Результати тестування абітурієнтів буде визначено до 25 червня.

Проведення додаткової сесії заплановано у період з 14 червня до 4 липня.

Дати проведення зовнішнього незалежного оцінювання 2016 року:

Предмет

Дата проведення

Українська мова і література

5 травня (четвер)

Математика

11 травня (середа)

Історія України

13 травня (п’ятниця)

Російська мова

3 червня (п’ятниця)

Іспанська мова

6 червня (понеділок)

Англійська мова

7 червня (вівторок)

Німецька мова

8 червня (середа)

Французька мова

9 червня (четвер)

Біологія

10 червня (п’ятниця)

Фізика

13 червня (понеділок)

Географія

15 червня (середа)

Хімія

17 червня (п’ятниця)

Проглядів матеріалу: 500 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 09.11.2015 | Комментарії (0)

    06.11.15 року   на базі Чагорської ЗОШ було проведено семінар – практикум №2 для батьків учнів ЗНЗ щодо впровадження Програми розвитку психологічної компетентності педагогів та батьків  навчальних закладів Глибоцького району. Захід було проведено згідно плану роботи для батьків :

  1. Привітання та відкриття семінару-практикуму.
  2. Лекторій «Моральне виховання дитини: батьки як вихователі та вчителі»
  3. Криголам «Моя дитина найкраща, тому що…»
  4. Психологічний практикум. Психологічна підтримка дитини під час ЗНО та ДПА.
  5. Проведення сімейно-педагогічної наради «Роль ефективної взаємодії батьків і вчителів як запорука розвитку гармонійної особистості учня»
  6. Робота в групах.(проблемні ситуації та шляхи їх подолання)
  7. Заключний шерінг(підбиття підсумків )
Проглядів матеріалу: 429 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 09.11.2015 | Комментарії (0)

“Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування.”
Панас Мирний

      Мова – це найбільший скарб будь-якого народу. Люди тисячоліттями, віками, роками плекали і передавали з покоління в покоління вкладаючи душу і розвиток в неї. Досвід тисячоліть доводить, якщо відбувається занепад мови – це призводить до зникнення нації і народу. Якщо ж мова стає необхідною і вживається насамперед національною елітою – сильною і високорозвиненою стає нація і держава.
Згідно Указу Президента Леоніда Кучми N 1241/97 «Про день української писемності та мови» від 9 Листопада 1997 року українська громадськість отримала змогу розвиватись та піднести роль мови на міжнародній арені. А святкуємо ми його на честь українського літописця Нестора – наслідника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Як вважають дослідники, саме з нього і починає свій розвиток писемна українська мова. В сучасності своє правове підгрунття вона отримала в ст.. 10 Конституції України. Давньою українською мовою написані козацькі документи в епосі від Івана Вишенського до Григорія Сковороди. Українці мають свою могутню класичну літературу за якою стоять Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський , Василь Стефаник. Початківцем сучасної української літературної мови вважається Іван Котляревський, а основоположником – Тарас Шевченко. Дійшла до нас пам’ятка вітчизняного літопису «Повість временних літ», написана на початку XII століття, автором якої був монах Києво-Печерсього монастиря Нестор-літописець (близько 1050-1114).

Багато пережила українська мова в своєму розвитку, зокрема постанова в 1817 р. про викладання в західноукраїнських школах лиш польською, 1847 р. розгром Кирило-Мефодієвського товариства, 1862 р. закриття недільних шкіл, 1863 р. виданий й Валуєвський циркуляр, де заборонялось повне видання українських книг, 1876 р. видано Емський указ – заборона друкувати книги українською мовою не тільки в Україні, а й у всій Імперії. Справжнє національно-культурне українське відродження тривало не довго, яке розпочалось в 1917 році. Процес українізації швидко був придушений репресіями, безпідставними звинуваченнями, знищенням української інтелігенції. Також негативно на розвиток української мови мала міграція населення.

Заснування Дня української мови - це тільки проголошення благородної мети. Що ж до практичного її втілення, то абсолютно очевидно - зберігати й плекати рідну мову може тільки її носій. Тобто, ми - українці.

 

Проглядів матеріалу: 689 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 09.11.2015 | Комментарії (0)

    Згідно плану роботи  школи Купського НВК №2 з 19 жовтня  по 23 жовтня 2015 року було проведено тиждень біології та екології. В рамках цього тижня були проведені такі заходи:

  • У понеділок 19 жовтня на лінійці було оголошено про відкриття тижня біології та екології, учнів ознайомили з планом проведення тижня, а також з конкурсами і умовами їх проведення.
  • У вівторок 20 жовтня було проведено подорож-змагання «Природа рідного краю» між командами 6-11 класів. Під час гри учні згадали видове різноманіття живих організмів нашої місцевості, складали ребуси про первоцвіти. Впродовж гри між командами велася запекла боротьба, і все ж у кінці гри перемогла команда 10 класу.
  • У середу 21 жовтня було проведено КВК вікторина з природознавства між командами 6-11 класів. Під час гри учні згадали основні поняття з курсу природознавства. Учні добре справилися з домашнім завдання придумати казку на екологічну тематику. Перемогу в даному змаганні отримала команди 9-го та 11-го класів.
  • У четвер 22 жовтня відбулося свято «Зимуючих птахів» для учнів 6-11 класів. Під час свята учні дізналися про різноманіття зимуючих птахів, про їхню поведінку, послухали звуки птахів, розказували вірщі.
  •  У п,ятницю 23 жовтня було проведено Гра «Хто я?», а також екскурсія да міського парку «Ботаничний парк».

Проглядів матеріалу: 405 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 09.11.2015 | Комментарії (0)

   У Стерченській ЗОШ І-ІІІ ступенів практичним психологом  Мешак  О. М. та соціальним педагогом Данилюк Л. М. було проведено семінар-практикум для педагогів № 2 на тему: «Впровадження Програми розвитку психологічної компетентності педагогів». Основними завданнями програми було: розширення знань керівників про фактори, які впливають на формування стилю керівництва та психологічного клімату в колективі, причини виникнення конфліктів; стимулювання професійного зростання педагогів.

 Із педагогічним колективом школи було проведено роботу в групах на тему: «Форми, методи та шляхи вирішення проблем емоційного благополуччя учнів»; мультимедійна презентація «Психолого-педагогічна профілактика суїцидальної поведінки підлітків»; аукціон педагогічних думок (круглий стіл) «Самоосвіта – шлях до зростання професійної майстерності сучасного педагога» та різні вправи. Заключною частиною семінару-практикуму була релаксаційна вправа «Занедбаний сад…».

   Педагогічний колектив Стерченської ЗОШ І-ІІІ ст.  отримав задоволення від проведення даного семінару-практикуму.

Практичний психолог:                                   Мешак О. М.

Соціальний педагог:                                      Данилюк Л. М.

 

Проглядів матеріалу: 462 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 09.11.2015 | Комментарії (0)


Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024