Четвер, 25.04.2024, 21:40















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2018 » Жовтень » 8 » Зліт туристів-краєзнавців присвятили 100-річчю позашкільної освіти в Україні.
13:45
Зліт туристів-краєзнавців присвятили 100-річчю позашкільної освіти в Україні.

      У Міжнароджний День туризму юні туристи-краєзнавці Глибоцького району традиційно зібралися на турбазі «Райдуга» у селі Просикуряни. Цього року Глибоцький центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді провів вже ХХХІ-й зліт юних туристів-краєзнавців.

Починаючи з 1987 року, цей захід щоразу скликає біля 300 учасників. Отож, упродовж трьох десятків років тисячі учнів Глибоцького району були учасниками зльоту. Слід відзначити внесок декількох поколінь педагогів – ентузіастів, які готували своїх вихованців до різноманітних спортивно-туристських змагань, творчих конкурсів, краєзнавчих завдань.

Зліт туристів – краєзнавців – це своєрідний фестиваль гуртків Глибоцького Центру туризму та краєзнавства, на якому творчі обʼєднання представляють свою роботу за минулий навчальний рік. На конкурсі «Пропаганда і реклама туризму і краєзнавства» у вигляді фотогазет, слайдпрезентацій, фотосвітлин, публікацій у засобах масової інформації.

Креативні педагоги, керівники шкільних команд, разом зі своїми вихованцями складають пісні, пишуть вірші та гуморески, які презентують на конкурсі художньої самодіяльності. Цього року команди готували два номери – на туристську та патріотичну тематику. Неабияке значення має на зльоті конкурс Бівуаків, де береться до уваги естетичне оформлення та компактність туристського табору, екологічний та санітарний стан, безпечність посуду та наявність кострового спорядження. Принципові судді оцінюють бівуаки шкільних команд упродовж всього зльоту кілька разів.

На зльоті впровадили патріотичний проект - конкурс буклетів «Учні школи – захисники України». Мета цього конкурсу – зібрати відомості про мешканців Глибоцького району, які стали на захист цілісності нашої держави у східних регіонах у війні з Росією.

Окремим видом на зльоті є «Топографічна маршрутна зйомка». Здавалося б, у наш час, насичений інформаційними технологіями, немає сенсу вчити дітей самостійно створювати план місцевості з чистого аркуша. Проте, топографічна зйомка місцевості сприяє розвитку у школярів просторової уяви, розуміння математичної основи карти (масштаб, азимутальність), вміння передати ситуацію на місцевості у вигляді умовних знаків. Велика заслуга у підготовці топозагонів і вчителів географії Івана Георгійовича Товарницького, Василя Георгійовича Товарницького, Валентина Георгійовича Плевана, Юрій Георгійовича Нітушки, Валерія Костянтиновича Іримеску, які з року в рік передають свої знання учням. Найвищу оцінку суддів цього разу вкотре отримали топографи з Карапчівського та Глибоцького ліцеїв, Сучевенської, Корчівецької, Луковицької та Опришенської ЗОШ І-ІІІ ст.

Долаючи дистанцію туристсько-краєзнавчого маршруту протяжністю 5,5 км за допомогою спортивної карти, вихованці гуртків Центру демонстрували навички з техніки пішохідного туризму та знання з краєзнавства. Командам, які складалися з чотирьох учнів, потрібно було на швидкість подолати яр по навісній переправі, самостійно навести перила на траверсі схилу та перильну мотузку для переходу через річку по колоді тощо. На краєзнавчих станціях школярі визначали формулу лісу, дебіт джерела, розвʼязували топографічні задачі, описували елементи народного строю, та памʼятки історії і архітектури Чернівецької області. Для успішного виступу у цьому виді програми злоту юним туристам-краєзнавцям необхідні були знання з етнографічного, екологічного, історичного та географічного краєзнавства, які виходять за межі шкільної програми. Тож у високих результатах команд закладів освіти велика заслуга керівників гуртків Центру та вчителів шкіл, які підготували їх до змагань.

Цього року на зльоті змінили формат змагань з велосипедного туризму: учасники команд змагалися на Комплексній дистанції, що складалася з трьох етапів: фігурного водіння велосипеда, велокросу та тріалу. Кожен учасник на швидкість демонстрував свою майстерність кермування велосипедом. Змагання були насиченими, споглядальними, цікавими як для самих учасників, так і для вболівальників.

У зльоті взяли участь 23 команди ЗЗСО. Результати участі команд у кожному з видів визначили загальнокомандне місце у зльоті. Перше місце у підсумковому протоколі серед ЗЗСО І-ІІІ ст. посіла команда Карапчівського ліцею (керівник Товарницький Іван Георгійович), на другому місці – команда Коровійської ЗОШ (керівник Шелепюк Наталія Василівна), на третьому – команда Глибоцького ліцею (керівник Сандул Дмитро Вікторович).

Команди ЗЗСО І-ІІ ст. у підсумковому протоколі розташувались наступним чином: перше місце – за командою Слобідського НВК (керівник Нітушка Юрій Георгійович), на другому місці – команда Просіцької ЗОШ (керівник Товарницький Георгій Миколайович), на третьому – команда Йорданештської ЗОШ (керівник Божеску Андріан Георгійович).

Особливо приємно здивували туристи-краєзнавці зі Слобідського НВК, які захистили своє перше місце у минулорічному зльоті. Не підвели учні свого директора Карлійчук В.Р., яка своєю присутністю надихала на успішний виступ.

Високий рівень підготовки та участі в окремих видах програми продемонстрували команди Камʼянської ЗОШ І-ІІІ ст. (керівник Стрілак Надія Петрівна), Сучевенської ЗОШ І-ІІІ ст. (керівник Плеван Валентин Георгійович), Луковицької ЗОШ І-ІІІ ст. (керівник Чоботар Олександр Васильович), Опришенської ЗОШ І-ІІІ ст. (керівник Сандул Дмитро Вікторович), Йорданештської ЗОШ І-ІІІ ст. (керівник Волкова Ірина Олександрівна), Червонодібровського НВК (керівник Баранюк Володимир Арсенійович).

Відмінно спрацювала суддівська колегія, яка складалась з педагогів району. Хоча погода в останній день змагань зіпсувалась, програму зльоту виконали повністю, - юні туристи-краєзнавці з піднесеним настроєм відзначили Міжнародний День туризму.

За кожним досягненням юних туристів-краєзнавців наполеглива, тривала праця їхніх тренерів – керівників гуртків та вчителів закладів освіти.

Отже, новий туристський сезон у Глибоцькому центрі туризму і краєзнавства розпочався успішно. Попереду у вихованців Центру та їхніх наставників чимало нових стартів та нових перемог. А ще наполеглива праця небайдужих педагогів-позашкільників, справжніх фанатів своєї справи.

Оксана Меленко,

методист Глибоцького ЦТКСЕУМ

Переглядів: 424 | Додав: Ulia_RMC | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024