Субота, 20.04.2024, 03:52















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2014 » Травень » 7 » «А ми тую славу збережемо»
09:57
«А ми тую славу збережемо»

    Так називалась районна історико-краєзнавча конференція учнівської молоді, яку нещодавно провів Глибоцький центру туризму та краєзнавства в актовій залі місцевого ліцею. Цей захід приурочений 70-річчю визволення району, області, України від фашистських загарбників. Він також проводився в рамках участі у Всеукраїнській акції «А ми тую славу збережемо» відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України, рішення Національної спілки краєзнавців України та методичних рекомендацій Українського Державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді.

Глибоцький ЦТКСЕУМ розробив умови проведення акції в навчальних закладах району. Вони передбачали різноманітні заходи:  конференції, конкурси, експедиції, змагання, конференції, виставки на військово-патріотичну тематику, вшанування героїчного подвигу солдатів у роки війни, естафети пам’яті, збір матеріалів про пам’ятники Великої Вітчизняної війни в районі. Також наш позашкільний заклад надавав методичні поради, рекомендації педагогам та учням.

Отож, своєрідним звітом про проведену роботу в рамках першого етапу акції стала районна конференція, на якій учні з навчальних закладів району, вихованці туристсько-краєзнавчих гуртків представили пошуково-дослідницькі роботи. Всього було заслухано 22 роботи. У них учням та педагогам вдалося компактно, змістовно описати про свій населений пункт в роки війни, про воїнів-односельців, про традиції вшанування пам’яті полеглих та про шану і турботу до захисників Вітчизни, які живуть в їх селах.

Цінними у виступах учасників конференції було вдале і доцільне використання архівних документів, фронтових листів і фотографії, записаних розповідей, спогадів учасників бойових дій, дітей війни, працівників тилу.

З особливим хвилюванням й інтересом присутні слухали учасників Великої Вітчизняної війни Качуляка Василя Івановича з Глибокої, Лазурка Дмитра Федоровича і Гуцула Дмитра Миколайовича з Кам’янки.

Їх розповіді про участь у бойових діях, про патріотичний дух на фронтах війни вражали і педагогів й учнів, зміцнювали в них почуття єдності поколінь, почуття вдячності і шани до воїнів-визволителів. Тож вручені їм барвисті весняні квіти, цінні подарунки – свідчення цьому.

У ході конференції ведучі Андрій Чудієвич та Крістіна Карп наголошували, що особлива соціальна категорія людей у нашому суспільстві – це люди, які мають статус «Діти війни». Їм сьогодні вже понад 70. На їх долю випали безрадісне, голодне й холодне лихоліття в час війни. А після Великої Перемоги вони відбудовували країну і все життя трудились добросовісно й смиренно, цінуючи кожен мирний день. Про це учасники конференції дізналися з розповідей, спогадів Євгенії Дмитрівни Лопуляк та Ганни Антонівни Лопуляк.

Про значимість патріотичного виховання учнівської молоді та роль у цій благодійній справі Глибоцького центру туризму і краєзнавства говорили на конференції голова Глибоцької районної ради Ванзуряк Г.С. та голова Глибоцької районної ради ветеранів Фока П.В.

Зокрема, вони, які і всі учасники заходу, були вражені виставками фотогазет та пошуково-дослідницьких робіт, які наглядно свідчать, що за останні 15 років проводилась систематичне, змістовне дослідження героїчних і трагічних сторінок історичного минулого рідного краю.

Серед цих зібраних матеріалів часто можна прочитати прізвища педагогів, керівників гуртків, які з року в рік є наставниками учнів у написанні досліджень на військово-патріотичну тематику. Це Глевко В.М. (Молодійська ЗОШ І-ІІІ ст.), Чередарик В.В. (Луковицька ЗОШ І-ІІІ ст.), Яловко В.С. (Чагорська ЗОШ І-ІІІ ст.), Коваль Ю.С., Марчук К.І. (Глибоцька ЗОШ І-ІІІ ст.), Постевка Д.М. (Димківський НВК), Блуй С.Г. (Турятський НВК), Круліковська Я.І. (Горбівецька ЗОШ І-ІІ ст.), Боднарюк М.І. (Опришенська ЗОШ І-ІІІ ст.), Стрілак Н.П. (Глибоцький ЦТКСЕУМ), Юрковська Н.С., Іримеску В.К. (Корчівецька ЗОШ І-ІІІ ст.), Передерко К.А., Лук’ян Н.І., Топало І.К. (Старововчинецький ліцей), Федоренко І.С. (Михайлівський НВК), Топало Ю.Г. (Багринівська ЗОШ І-ІІІ ст.), Безпалько А.А. (Коровійська ЗОШ І-ІІІ ст.), Зеленівський Г.І. (Купський НВК №2), Карлійчук О.В. (Кам’янська ЗОШ І-ІІІ ст.).

Тематика учнівських виступів на конференції була різноманітна,  змістовна і свідчила про значний обсяг зібраної інформації та ілюстрованих матеріалів. Наприклад, Євгеній Баловсяк з Михайлівського НВК представив пошуково-дослідницьку роботу «Україна в роки Великої Вітчизняної війни» (кер. Федоренко І.С.). Про визволення району в березні – квітні 1944 року та про пам’ятники воїнам-визволителям, землякам в різних населених пунктах розповів у своєму виступі учень Глибоцького ліцею Андрій Чудієвич.

Олександр Косташ з Чагорської школи ознайомив учасників конференції з роботою «Наш край в роки Другої світової війни». Значимість дослідження полягає в тому, що в ній зібрані списки і відомості про уродженців села, які брали участь в бойових діях в роки війни, які полягли на фронтах та які повернулися з перемогою додому.

  «Солдат Великої Перемоги Качуляк Василь Іванович» - так називалась робота Ольги Коваль з Глибоцької ЗОШ І-ІІІст. У ній дівчина зібрала матеріали про фронтовий шлях земляка, записала його спогади, долучила ксерокопії нагород, фотографій, газетних статей про Качуляка В.І. Упродовж свого виступу вона також неодноразово підкреслювала, що солдат Великої Перемоги і в мирний час залишався людиною відповідальною, працьовитою: «І нині славний ветеран у строю. Вправний господар, поважний голова дружнього сімейства, мудрий порадник, шанована в краї людина» - зазначається в роботі Ольги Коваль.

У багатьох виступах на конференції учні розповідали про односельців, які в часи лихоліття виборювали мир, свободу, чим заслужили вдячність, пошану у своїх земляків та є прикладом для учнівської молоді. Зокрема, цю тему досліджували Христина Іванчишена з Горбівців, Анастасія Пентелейчук з Коровії, Христина Головата з Димки, Ірина Біля з Луківців, Мар’яна Бірев з Опришен, Каріна Фенік з Купки, Ксенія Костеняк з Червоної Діброви, Інна Олару з Турятки, Каріна Тофан з Багринівки. 

Цікавим був виступ Миколи Захарківа з Глибоцької ЗОШ. Хлопець досліджував тему Великої Вітчизняної війни у творчості педагога і письменника з с.Кам’янка, ветерана війни Володимира Морванюка. Зокрема, були проаналізовані оповідання, нариси з книг «Дорога до себе» та «Життя прожити – не поле перейти».

«Викарбуване ім’я на обеліску» - так називається пошуково-дослідницька робота учениці Глибоцького ліцею, вихованки гуртка «Етнографічне краєзнавство» Крістіни Карп. На базі літературно-меморіального музею імені Домки Ботушанської в ліцеї дівчина зібрала, вивчила матеріали про глибочанина Петра Ботушанського, який у 1944 році був мобілізований в Радянську Армію. Визволяв Білорусію, брав участь у боях в Східній Прусії, де і загинув. Його листи з фронту до батьків, до сестри Домки – це хвилюючі рядки про думки, почуття, патріотичний дух воїна Великої Перемоги. Йому було всього 20 років, коли він загинув на полі бою. Ім’я це викарбуване на Обеліску Слави біля Братської могили в глибоцькому парку. Закінчується розповідь про Петра Ботушанського такими словами: «Минають роки, десятиліття. Та в нашій пам’яті він залишається вічно молодим, мужнім воїном. Він стояв на варті захисту Вітчизни. Ми сьогодні стоїмо на варті вічної пам’яті про глибочанина Петра Ботушанського. Герої не вмирають: вони живуть, поки живе пам'ять про них».

Учениця Старововчинецького ліцею, вихованка краєзнавчого гуртка Глибоцького ЦТКСЕУМ Аліна Куляк у своєму виступі «Музей – джерело пам’яті» зазначає: «У шкільному музеї представлені всі періоди історичного розвитку села. Окремою сторінкою в музеї є зала, присвячена Другій світовій війні. Саме ці експозиції є важливим осередком патріотичного виховання, центром формування самосвідомості наших учнів, їх активної життєвої позиції». Тут упродовж десятиліть зібрано педагогами, учнями, різні експонати: це шоломи, рештки артилерійських снарядів, які використовувались під час війни для наступу або для захисту. Важливі пам’ятки часів війни розташовані у відповідних вітринах під склом. На стінах картосхеми «Оборона Глибоцького району від фашистських загарбників», «Визволення Глибоцького району від ворогів у березні –квітні 1944 року». На окремих стендах імена громадян, які загинули на фронтах війни та нагороди, фотографії учасників бойових дій, які повернулися додому.

У музеї є також зібрані краєзнавцями поштові відправлення, листи польової пошти, бони та монети періоду війни.

Надзвичайно змістовно, цікаво виступили вихованці гуртка «Юні дослідники» Молодійської ЗОШ І-ІІІст. Андріан Кушнірюк і Даниїл Карауш. Під керівництвом досвідченого педагога Глевко Вікторії Миколаївни  вони упродовж останніх трьох років реалізовували історико-краєзнавчий проект «Пам'ять». Продуктом цього проекту є на основі зібраних матеріалів написані пошуково-дослідницькі роботи «Пам'ять сердець», «Ніхто не забутий, ніщо не забуто», «Голокост у селі Молодія», «Свідчать діти війни». Остання з цих робіт стала переможцем Всеукраїнських конкурсів в Києві та Миколаєві. Також юні краєзнавці зняли відеофільми про своїх земляків-фронтовиків.

Учениця Кам’янської школи Надія Герасимюк презентувала на конференції дослідження «Мої односельчани – ветерани». Присутні дізналися, що з найбільшого села в районі було мобілізовано в 1944 році 720 чоловік. Багато з них полягли на фронтах війни. Про тих, хто повернувся додому, учні упродовж десятиліть збирали спогади, документальні матеріали, фотографії і під керівництвом педагога Карлійчук Ольги Федорівни оформили в школі Галерею Слави. Також дівчина розповіла про те, як учнівська молодь щороку упорядковує пам’ятник полеглим воїнам-односельцям, яку турботу і пошану проявляють вони до тих, хто живе на їх рідній землі.

У всіх виступах юнаків та дівчат наголошувалось, що знати про трагічні й героїчні сторінки минулого, зберігати пам'ять про воїнів-визволителів – це наш патріотичний обов’язок, бо з історичної пам’яті виростає краще майбутнє нації, держави.

На конференцію були запрошені і нащадки тих солдатів Великої Перемоги, імена яких викарбувані на обеліску Слави біля Братської могили в глибоцькому парку. Від їх імені виступила психолог ЦТКСЕУМ Надія Букатар. Вона розповіла, хто в її родині захищав від ворога країну, та як пам’ять про них зберігається, вшановується та передається з покоління в покоління.

За останні 10-15 років історичне краєзнавство було важливим напрямком в діяльності Глибоцького центру туризму та краєзнавства. Керівники туристко-краєзнавчих гуртків брали участь у таких Всеукраїнських історико-краєзнавчих акціях «Збережемо пам’ять про подвиг», «Шляхами подвигу і слави» та цьогорічній акції «А ми тую славу збережемо». Результатом такої участі є написання понад 100 пошуково-дослідницьких робіт, які становлять цінну краєзнавчу базу даних про кожен населений пункт району. Багато з цих досліджень були переможцями обласних форумів юних краєзнавців та переможцями Всеукраїнських конкурсів у Києві та Миколаєві.

Надзвичайно цінними документальними свідченнями є зібрані та оформлені в окрему тематику папку спогади учасників війни з різних сіл району. Багатьох з них уже нема з нами, та пам’ять про них збережена і зафіксована в базі даних Глибоцького ЦТКСЕУМ, в шкільних музеях, в Галереях Слави навчальних закладів.

Серед краєзнавчих здобутків велику пізнавальну і освітньо-виховну значимість мають розроблені керівниками гуртків екскурсійні маршрути по місцях Бойової Слави, до пам’ятників Великої Вітчизняної війни в районі, до шкільних музеїв, де зібрані численні матеріали про період війни  в районі, області, про воїнів, які визволяли наш край, про земляків, які кували Велику Перемогу. Вважаємо, що сьогоднішня конференція «А ми тую славу збережемо» має велике значення у справі патріотичного виховання учнівської молоді, у зміцненні єдності поколінь, у збереженні історичної пам’яті.

Дуже вдало і доречно звучали на зібранні фронтові та патріотичні пісні, які виконали вихованці гуртків «Самодіяльна і туристська пісня», «Етнографічне краєзнавство» разом зі своїми керівниками Сисолєтіною Г.І. та Бежан Л.К.

Таким чином, конференція засвідчила, що краєзнавство є ефективною педагогічною технологією в системі освіти і має потужний потенціал для формування в учнівської молоді національно-патріотичних цінностей, збереженні історичної пам’яті.

       Софія Фера,    методист Глибоцького центру

 туризму та краєзнавства

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 1016 | Додав: Ulia_RMC | Теги: «А ми тую славу збережемо» | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
+2  
Зробили корисну справу...

+2  
2 О_С_Намака   (07.05.2014 12:41) [Материал]
У навчальних закладах району проводиться багато змістовних і важливих справ. Учні та вчителі, традиційно, активні, свідомі та творчі.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024