Четвер, 25.04.2024, 07:24















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 13
Гостей: 13
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2019 » Лютий » 25 » Тиждень української філології
15:10
Тиждень української філології

Мова – це віконця, через які дитина бачить світ.

Василь Сухомлинський

     Як відомо, людина існує в мові, виявляє себе в мові, через мову, через спілкування прокладає місток для порозуміння з іншими людьми. Саме рідна мова пов’язує невидимими нитками сучасні й минулі покоління. Мова, передовсім, – це могутній засіб плекання людської душі, сила, що проникає у все, що сприймає, осягає і пізнає людина.

Тож саме над красою і величністю українського слова працюють вчителі-словесники Валякузьминської ЗОШ І-ІІ ступенів Глибоцького району – Мойсюк Н. Д., Генкул Р. Б., Сусак Л. І.

У закладі освіти з 18 по 23 лютого 2019 року відбувались заходи, приурочені до Міжнародного дня рідної мови, якого відзначають представники всіх націй і народностей світу, у рамках Тижня української мови та літератури.

Метою проведення Тижня було донести до учнів красу і багатство української мови та літератури; формувати відчуття краси рідної мови; розвивати мовленнєві здібності учнів; виховувати любов та повагу до творців літературної спадщини українського народу.

Тиждень було розпочато тематичною лінійкою, на якій вчитель Мойсюк Н. Д. ознайомила учнів та вчителів із основними заходами та запросила всіх до активності. Також у фойє закладу учнями 5 класу було організовано виставку висловів про мову та малюнків улюблених літературних героїв.

Класні керівники із надзвичайним захопленням провели години спілкування на теми: «Подорож країною мови», «Народ Шевченка не забуває і ніколи не забуде. Поет живе в серцях свого народу», «Творчість Лесі Українки — видатне явище світової культури», «Учітесь, читайте, І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь». Цьому відведено було особливу роль, адже набуті особистісні якості, пов’язані з мовленням, знання майстрів рідного слова забезпечують основу подальшого навчання, виховання школяра.

Бібліотекарем школи Котик Д.І. було організовано тематичні книжково-ілюстративні виставки найбільш актуальної літератури про українську словесність «Бринить-співає наша мова, чарує, тішить і п'янить…» та «Леся Українка – славна дочка українського народу».

Щоранку, упродовж Тижня, учні 5 класу, під егідою Генкул Р.Б., проводили мовознавчі хвилинки під назвою «Чи відомо Вам, що…», під час яких ознайомлювали із цікавими фактами про українську мову, її виникнення та значення рідної мови для кожного з нас.

Під супроводом вчителя Сусак Л. І., учні 5-9 класів мали змогу переглянути мультимедійну презентацію «Збережемо чистоту рідної мови!»

Яскраво  та обізнано був проведений вчителем-філологом Мойсюк Н. Д. мовознавчий брифінг «Речення з однорідними членами: чи потрібні вони?» між учнями 8-го класу та надзвичайно цікаво – літературознавча вікторина «Дорогою ціною…здобути бажану волю» (за твором М. Коцюбинського).

Кожен бажаючий мав можливість бути присутнім на уроках української мови та літератури «Позначення м’якості приголосних на письмі літерами ь, і, є, ю, я. Сполуки літер йо, ьо». (5 кл., вч. Генкул Р. Б.) та «Говорюща риба». Принципи толерантного ставлення до інших, вірності мрії, прагнення гармонії зі світом» (6 кл., вч. Сусак Л. І.), «Складнопідрядні речення: які вони?» (круглий стіл, 9 кл., Мойсюк Н.Д.). На уроках діти мали можливість: розвивати творчі вміння зіставляти, порівнювати, моделювати, конструювати мовні явища; виховувати доброту, толерантне ставлення до ближнього, прагнути жити у гармонії зі світом.

Філологічний експрес «Цікаве про Лесю Українку» та усний журнал «Безсмертна Леся Українка була і є, повік жива» ознайомили школярів із творчістю Поетичної квітки України.

Конкурс «Найграмотніший учень» (написання «диктанту єдності»), присвячений до Міжнародного дня рідної мови, серед учнів 5-9 класів мав на меті розвивати мовленнєві здібності учнів та збагачувати словниковий запас школярів.

Мовознавчий фестиваль знавців-словесників «Як парость виноградної лози, плекайте мову…» та конкурс сенканів про мову «Слово до слова – зложиться мова» дали можливість Сусак Л.І. розширити творчі можливості у дітей та проявити любов та повагу до творців літературної спадщини українського народу.

Літературний калейдоскоп «Пісенний символ України – Володимир Івасюк», разом із Генкул Р.Б., переніс школярів у час творчості основоположника української естрадної музики.

Під керівництвом Мойсюк Н.Д., учнями 9 класу була проведена літературна платформа «Тарас Шевченко! Досить було однієї людини, щоб урятувати цілу націю», яка вкотре підкреслив, що Тарас Шевченко залишив один із найбільших слідів у світовій культурі.

Кожен із цих заходів довів, що виховання мовно-літературної культури, обізнаність та шанування творців літературної спадщини українського народу є дуже важливим фактором, як в особистих, так і колективних духовних взаєминах між людьми.

Урочисте закриття Тижня української філології відбулося на лінійці, директором школи Паламар С.Д. було підведено підсумки проведеної роботи. Учителі-філологи висловили щиру вдячність усім учасникам, учителям та адміністрації школи за допомогу в організації та проведенні запланованих заходів.

Переглядів: 365 | Додав: Ulia_RMC | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024