П'ятниця, 29.03.2024, 03:42















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2014 » Вересень » 08

    Міжнаро́дний день гра́мотності — один із міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об’єднаних націй. Цей день щорічно святкується 8 вересня. Починаючи з 1966 року ЮНЕСКО відзначає Міжнародний день грамотності, намагаючись саме в такий спосіб привернути увагу суспільства й мобілізувати міжнародну суспільну думку, щоб збудити його інтерес і досягти активної підтримки зусиль, спрямованих на розповсюдження грамотності— однієї з головних сфер діяльності ЮНЕСКО, починаючи з часів її першої Генеральної конференції в 1946 році. Традиція щорічно відзначати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року. Саме ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня, дату урочистого відкриття конференції, Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі. Мета Міжнародного дня грамотності — відзначити, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства в цілому. Він підкреслює важливість грамотності та хоча б базової освіти як незамінних інструментів, що необхідні для побудови інтегрованого й мирного суспільства у XXI столітті. У цей день проводяться конференції та злети вчителів, найвидатніших педагогів нагороджують. Свято було запроваджене й святкується не тільки на честь тих, хто дав людству писемність, але й всіх, хто навчає дітей і молодь та розповсюджує грамотність.

Грамотність — фундамент, на якому можна збудувати подальший розвиток людини. Відкриваючи доступ до книги, вона дає можливість користуватися скарбницею думки та знаннь, що створені людством.

Релігія і грамотність

Значний вплив на поширення грамотності надавала релігія. За часів Київської Русі духовенство було першим упорядником шкіл і розповсюджувачем грамотності. Освіта того часу була під владою держави та церкви. Школи мали на меті виховати освічених людей і державних діячів. В Київській Русі  існувало приватне навчання. Видатною подією було заснування бібліотек у Софії Київській. У давньоруських школах і бібліотеках виховувалось багато видатних літописців і літераторів, богословів і філософів, публіцистів. Імена деяких із них за умов, коли авторству не надавалося такого значення, як пізніше, дивом збереглися до наших днів. Це літописці Никон Великий, Іоанн, Нестор, Сільвестр та інші.

У справах освіти на Русі роль Софії Київської важко переоцінити. У бібліотеці на той час налічувалось до 900 примірників книг, що за мірками Середньовіччя було досить вражаючим. Книги, які виходили із її стін, служили основою для створення наукових бібліотек. У великих монастирях за прикладом Софії Київської виникали свої майстерні із переписування книг, що разом із бібліотеками стали базою для розвитку писемності, літератури та основою сучасної освіти. Раннє ознайомлення на Русі з писемністю засвідчує літописне повідомлення про знахідку в Корсуні (Херсонесі) слов’янським просвітителем Кирилом Євангелія і Псалтиря, написаних "руськими письменами".

Особливий інтерес у цьому плані становить"софіївська абетка", виявлена С. Висоцьким на стіні Михайлівського вівтаря Софіївського собору в Києві. Абетка написана на фресковій штукатурці, містить 27 букв, з яких 23 відповідають грецькому алфавіту, а чотири – слов’янському мовленню.

На Русі широкого розповсюдження набуло освоєння знань в галузі фізичних та хімічних властивостей матеріалів, набуло розповсюдження математичних і астрономічних знань, що слугувало базою для розвитку у сучасності усіх наук.

Проглядів матеріалу: 591 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 08.09.2014 | Комментарії (0)

   1 вересня учні 3-Б класу Глибоцької ЗОШ І-ІІІст. «знайшли» нового друга – Голубничого Кирила, який приїхав до нашого селища з м.Донецьк. Працівники  психологічної служби школи допомагають учневі адаптуватися в новому колективі. Психолог Стрільчук О.В. провела консультації з Кирилом та його батьками, Соціальний педагог Цуренко Н.Г. провела в 3-Б кл. (де навчається Кирил.) заняття «Ми обираємо дружбу!».  Учні мали змогу подарувати Кирилу «Намисто побажань», яке складалося зі стрічечок-намистинок, що символізували побажання кожної дитини.  По завершенню заняття учні створили колаж «Дружба»

Проглядів матеріалу: 592 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 08.09.2014 | Комментарії (1)

  У Глибоцькій ЗОШ І-ІІІ ст. було проведено  заняття з елементами тренінгу у 4-Б класі  «Світ навколо нас і ми його частинка». В ході заняття учні  навчилися розпізнавати різні емоції. Вправа «Подаруй комплімент» допомогла  відчути на собі силу добрих слів-компліментів. На завершення заняття діти переконалися, що кожен з нас це - маленький Всесвіт.

 

Проглядів матеріалу: 786 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 08.09.2014 | Комментарії (1)

  1 вересня у Валякузьминському ДНЗ відбулося свято Знань. У різновікових групах проведено перші заняття на тему:  " Україна- єдина країна". Маленькі патріоти єдиної України декламували вірші про рідну Батьківщину, прапор України, заспівали пісню " Козачата", виконали танець " Українські хустини". Учасники музичного гуртка " Веселі нотки" зіграли на дитячих музичних інструментах твір "Гопачок". 

  Дошкільнята дитсадка впевнено крокуватимуть стежинами знань в новому навчальному році!
Проглядів матеріалу: 570 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 08.09.2014 | Комментарії (1)

  Активно долучились до збору коштів, які потребує українська армія в нелегкий для країни час й учні Сучевенської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

4 вересня у школі  було проведено благодійний ярмарок. Старшокласники приготували різноманітну смачненьку випічку, соки, фрукти, поп-корн. Виручені кошти віддаєм на потреби рідної армії сьогодні, щоб не годувати завтра чужу.

Детальніші - тисни тут!

Проглядів матеріалу: 522 | Завантажив: Ulia_RMC | Дата: 08.09.2014 | Комментарії (1)


Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024