Вівторок, 16.04.2024, 06:55















Ви увійшли як Гість
Група "Гості"RSS
Освітній простір Глибоччини


          Головна                    Мій профіль          Вихід
Вхід на сайт

Наше планування
ЗНО 2019-2020
Олімпіади 2020
Закон "Про освіту"
Дошкільна освіта
Ліцензування
Меню сайту
Крилаті вислови
На сайті працюють

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
На сайті працювали
Вік сайту
Команда сайту
Архів записів
Головна » 2014 » Лютий » 27 » Екскурсія – ефективна форма пізнання рідного краю
13:53
Екскурсія – ефективна форма пізнання рідного краю

Одним із основних завдань, які покликані виконувати позашкільні навчальні заклади, є виховання гармонійної, всебічно розвиненої особистості. Глибоцький Центр туризму та краєзнавства успішно реалізовує це завдання через проведення з учнівською молоддю екскурсій, які входять до широкого спектру методів та форм діяльності позашкільних закладів.

Екскурсія розвиває потребу пізнання, допитливість, розширює світогляд. Діти знайомляться з природою, історією, культурою, традиціями свого народу.

Глибоцький Центр туризму має неабиякий досвід організації екскурсійних поїздок. Наші вихованці відвідали багато міст та пам´яток, які входять до переліку об´єктів, рекомендованих Міністерством освіти і науки України для огляду учнівською молоддю. Екскурсійні групи побували в Чернівцях, у Львові, Умані, на Закарпатті… Упродовж багатьох років кращі вихованці були учасниками оздоровчих зборів переможців Чемпіонату України зі спортивних туристських походів з учнівською молоддю, які проводить Український державний центр туризму і краєзнавства у місті Києві.

Нитка наступного експедиційного маршруту вихованців Центру пролягла у печеру «Кришталева» та місто Борщів Тернопільської області. Учасниками екскурсії були учні з Кам´янської, Стерченської, Луковицької, Глибоцької шкіл, Слобідського НВК та Глибоцького ліцею разом з керівниками гуртків, які працюють на базі цих навчальних закладів.

За довжиною «Кришталева» набагато менша від печери «Оптимістичної», яка є найдовшою у Европі та другою у світі. Проте, за неповторну красу, її назвали восьмим чудом України.

Ще у далекому 1908 році Клим Гутковський у статті «Про печери в Кривче» писав: «В другій половині серпня с.р. удалось мені зовсім случаймо відкрити печери, яких нікому і не снилось. Печери ті своєю величиною та красою можуть рівняти хіба з адельберськими, а є там навіть річи, яких і Адельсберг (сталактитова печера в Австрії довжиною 2500 м) не має, як прикладом сталактити покриті кришталами…»

Нині печера «Кришталева» - єдина у західному регіоні України, яка обладнана для проведення екскурсій. Вона електрифікована – зали та коридори освітлені.

Екскурсія печерою тривала близько двох годин, за які учні пройшли 2,5 км лабіринтів підземного царства. Вузенькі коридори печери змінювались широкими, низькі – високими. Ми спускалися сходами вниз, а потім знову піднімалися вгору. Дивувалися нерукотворній красі, яку створила природа: окремі сталактити нагадували нам різних тварин та міфічних героїв. За цю схожість люди дали їм назви: «Голова буйвола», «Ящірка», «Жар-птиця», «Рука господаря» тощо. У печері є багато бічних коридорів і ходів, зали та гроти особливі, неповторні, також мають назви: грот Завалів, грот Зоологічний, Кристалічний, Дикий та ін.

На зворотньому шляху наша група відвідала Борщівський краєзнавчий музей, який має статус обласного. Місцеві екскурсоводи познайомили нас з історією, традиціями, культурою та особливістю свого району. З великою любов’ю вони розповіли нам про «борщівську вишиту сорочку» - походження, техніку вишивки, призначення. А також запросили на етнографічний фестиваль, де місцеві майстрині демонструють свої вишиті шедеври.

У музеї ми оглянули цікаві і повчальні експозиції єдиного у Західній Україні музею Тараса Шевченка. Про його життя та творчість розповідають документи, картини, макети та різноманітні речі, розміщені у чотирьох кімнатах. Особливо цінним є примірник «Кобзаря», виданий за життя великого поета.

Натхненні красою підземного царства печери «Кришталева» та новими знаннями про минуле і сьогодення Тернопільщини, школярі повернулися додому, щоб поділитися враженнями зі своїми батьками, друзями, однокласниками.

На черзі нові мандри екскурсійними об´єктами. Бо саме таке завдання постало перед Глибоцьким Центром туризму задля активізації екскурсійної діяльності в навчальних закладах району.


Оксана Меленко,
методист Глибоцького
центру туризму і краєзнавства






Переглядів: 1217 | Додав: Ulia_RMC | Теги: Екскурсія – ефективна форма пізнанн | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Підсумки

Юна Еліта

Фінанси

ЛМТ

Реєстрація ДНЗ

Сокіл "Джура"

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Пройди тестування

SMS листування

Copyright MyCorp © 2024